bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Loňský suverén vrávorá. Tampa prohrála i s Ottawou, chybí jí týmovost

14. října 2019, 14:30

Jan Pikous

V minulé sezoně ovládli základní část suverénním stylem – a nakonec jim to nebylo nic platné. Hokejisté Tampy Bay v uplynulém ročníku napsali jeden z nejbizarnějších hokejových příběhů, kdy po vyrovnání rekordu v počtu výher v základní části vyletěli z play off po pouhých čtyřech zápasech. Aktuální sezonu přitom Nikita Kučerov a spol. zdaleka tak velkolepě neodstartovali a po pěti zápasech mají na kontě už tři prohry. Včetně té s Ottawou, dlouhodobě nejhorším týmem soutěže.

Prohra číslo tři? Tu Tampa loni zaznamenala až v desátém zápase sezony, letos k ní došlo už v utkání číslo pět. Ačkoliv zůstal tým Tampy stále velice silný, a možná je i díky posílení v podobě Kevina Shattenkirka silnější, než naposledy, zdá se, že spanilá jízda Lightning za vítězstvím v základní části a dalším vyrovnáním rekordu se tentokrát konat nebude. 

Blesky z Floridy stále umí zazářit, to koneckonců ukázalo utkání proti Torontu, v němž svěřenci Jona Coopera nebohé Javorové listy rozšlapali 7:3. Pak ale přišlo trápení proti Ottawě a hned několik nepříjemných otázek, které se se současnou formou Tampy pojí.

„Nebyli jsme schopni po celý zápas vynaložit konzistentně stejné úsilí,“ řekl po prohře 2:4 forvard Alex Killorn. „Měli jsme některá velmi dobrá střídání, ve spoustě aspektů byl ale soupeř pracovitější. V tom se musíme zlepšit.“ 

Týmové pojetí a systémová, jednotná práce – právě v tom vidí rezervy týmu Lightning i redaktor The Athletic Joe Smith. „Tampa se stále příliš spoléhá na své nezpochybnitelné ofenzivní schopnoti a je příliš chamtivá při řešení ofenzivních šancí. Minulý rok to fungovalo, protože byli schopni každého přestřílet, někdy vás to ale může dohnat, stejně jako proti Columbusu. Musíte hrát chytře a přitom klidně.“ 

Jako příklad Smith uvádí právě sobotní zápas proti Senators a počet přečíslení v útočném pásmu, ze kterých Stamkos a spol. nedokázali nic vytěžit, naopak jejich kanadský soupeř tak dal hned dvě ze tří branek při hře Lightning s brankářem. S tím ostatně souhlasí i Alex Killorn. 

„Musíme se chovat v ofenzivě lépe. V útočném pásmu to všechno začíná. Jsme příliš chamtiví po gólech a když si špatně pokryjeme protihráče, je z toho přečíslení. Je nutné si uvědomit, že se musíme starat především o vlastní pásmo,“ nabádá zkušený forvard.  

Svůj názor na nepříliš výrazný vstup do sezony přibližuje i Ryan McDonagh. „Podle mě za tím není nedostatek úsilí. Jen to bylo celé takové rozklížené, nedokázali jsme pořádně porozumět dané situace a tomu, jak se otáčelo momentum. Je to něco, v čem se musíme zlepšit coby celý tým, jít na věc, hrát v rytmu a přitom sebevědomě,“ líčí bek Tampy.

„Když vám to ale nejde, musíte svou hru zjednodušit, podporovat na ledě jeden druhého. A to je něco, na co čem musíme pracovat.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.