bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lundqvistovi se dočkali zlata. Byl páteří našeho týmu, chválí spoluhráči Henrika

22. května 2017, 11:00

Jiří Lacina

Nic si nenamlouvejme, Henrik Lundqvist letos neměl dobrou sezónu, a pokud přiletěl po vypadnutí Rangers ze Stanley Cupu posílit na mistrovství světa Švédsko, mohl leckdo vnímat jeho přítomnost v mužstvu s rozpaky. Nezvykle často vysvětloval v letošní sezóně Král Henrik novinářům, proč se mu nedaří a co musí zlepšit. Světový šampionát se mu ale povedl, s bratrem Joelem ho zakončil tím nejlepším možným způsobem.

Několikrát hovořil v této sezóně Lundqvist o tom, že jeho hra je o soustředění a že právě v této oblasti selhává. Skoro se začínalo zdát, že pětatřicetiletý gólman se možná blíží konci kariéry. Trenér Jezdců Alain Vigneault ho v základní části prozíravě šetřil, aby byl svěží na play off. Tam nechytal špatně, vyřazení svého týmu ve druhém kole s Ottawou ale nezabránil.

Tak vzal za vděk možností posílit v rozjetém turnaji švédský národní tým, přestože ten na brankářském postu neměl problém. Lákala jej možnost spojit síly s dvojčetem Joelem. Švédsko, jehož sestavu plnou hvězd z NHL někteří čeští novináři před turnajem zpochybňovali, protančilo bez potíží až do finále a tam si v mimořádně dramatické bitvě poradilo i s favorizovanou Kanadou.

Nevím, kolik takových možností ještě budu mít

Důležitou úlohu sehrál v tomto zápase právě Lundqvist, jenž pochytal 42 střel a v penaltovém rozstřelu nenechal skórovat jediného Kanaďana. Tohle zlato zaujme v jeho sbírce úspěchů zvláštní místo už proto, že jej dosáhl s bratrem Joelem, který mu dokonce dělal kapitána.

„Je to skvělý pocit,“ řekl s trofejí v ruce a zlatou medailí kolem krku. „Když jsem opouštěl New York, byl jsem velmi zklamaný z toho, jak to tam skončilo. Viděl jsem to jako velkou příležitost jít a zahrát si za svou zemi s bratrem Joelem. Nevím, kolik takových možností ještě budu mít. Tohle byl cíl a sen. Tak jsem si to představoval. Vyvinul jsem na sebe velký tlak, abych týmu pomohl.“

Pro Henrika je to první zlato ve švédské reprezentaci od olympijských her v Turíně 2006. Na mistrovství světa si nezachytal od roku 2008. Ne že by mu chyběla výkonnost, ale Rangers byli v posledních letech pravidelnými účastníky bojů o Stanley Cup. V tomto směru Lundqvist úspěchu nedosáhl, zlato z mistrovství světa je tak pro slavného brankáře určitou náplastí.

„Rozhodně je to emotivní,“ vyznal se bratr Joel, jenž odehrál v NHL tři sezóny za Dallas a od roku 2009 válí doma ve Švédsku za Frölundu. „Vítězství je vítězství, je to zlatá medaile, ale dosáhnout na ní s Henrikem… Vyrostli jsme při sledování švédské reprezentace a vyhrát spolu zlatou medaili je splněný sen.“

„Vím, jak byl Henrik po vyřazení Rangers zklamaný, ale řekl jsem mu, že tady máme skvělý tým. Aby přijel, že ho chceme. Hrál svůj nejlepší hokej. Právě to jsme potřebovali. Vyhrát spolu dohromady zlato je úžasný pocit. Splněný sen,“ zalykal se šťastný Joel Lundqvist.

Henrik zakončil turnaj s průměrem inkasovaných branek 1,31 a procentem úspěšnosti zákroků 94,6. Ani další spoluhráči nepochybují, že jeho podíl na titulu byl velký. „Můj bože, těžko to popsat. Byl páteří týmu. Rodiče musí být na něj a na Joela moc hrdí. Přenesl ten svůj klid na celou kabinu. Byl naší velkou oporou,“ nešetřil komplimenty Gabriel Landeskog.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.