bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Luongo je stoprocentně fit. Florida má najednou tři gólmany

23. září 2016, 8:00

Jiří Lacina

Před sezónou pořídila Florida pro jistotu rovnou dva brankáře. Čistě z důvodu, kdyby nebyl Roberto Luongo po operaci na úvod sezóny v pořádku. Aby za něj měl kdo zaskočit a pro sichr, aby i za tento záskok byl adekvátní záskok. Mluvilo se o možnosti, že nebude veterán floridského brankoviště k dispozici do listopadu. Chyba. Roberto Luongo je podle čerstvých zpráv už teď připravený naskočit do hry.

„Najednou to vypadá, že ta pojistka ani nebyla nutná,“ píše list Sun Sentinel. Sedmatřicetiletý gólman si odbyl operaci kyčelního kloubu na začátku května, tedy ihned po skončení sezóny, a od té doby pravidelně rehabilitoval. Po několika měsících poctivé dřiny dostal od lékařů zelenou. Tělo může zatěžovat bez omezení.

Obvyklá doba zotavení po srovnatelných zákrocích bývá 4-6 měsíců. Zhruba před čtyřmi týdny, tedy cca tři a půl měsíce od zákroku, hlásil Luongo do světa, že se cítí dobře. „Jsem tam, kde chci být. Všechno jde dobře,“ řekl doslova. „Bruslím od 8. srpna. Jde to rychle a já jsem za to rád.“

Luongo trénoval na sezónu s brankářským koučem Panthers Robbem Tallasem. Ten vedle jiného prozradil, jak poctivě se jeho zkušený svěřenec připravoval v domácím bazénu, který byl ideálním prostorem pro rehabilitaci operované kyčle.

Generální manažer Tom Rowe potvrdil, že gólmanská jednička bude připravena pro úvodní utkání sezóny 13. října s New Jersey. Nadto by mohla stihnout i jeden až dva přípravné zápasy.

Panthers se v létě rozhodli pro pořádnou přestavbu kádru. Vyměnili část obrany, prakticky všem mladým hráčům rozdali lukrativní dlouhodobé smlouvy. V bráně se rozhodli dál nesázet na dosavadní dvojku Ala Montoyu, z Colorada přivedli Švýcara Reto Berru, ze San Jose pak Kanaďana Jamese Reimera. Hlavně druhý jmenovaný nebyl levný, podepsal pětiletou smlouvu na 17 miliónů dolarů.

Rodák z Montrealu se nechal před pár týdny slyšet, že se konkurence na svém postu nebojí. Ve svém věku naopak kvituje možnost víc si odpočinout a být čerstvější pro play off. „Reimer by měl v příští sezóně odchytat 35 až 40 utkání, aby byl Luongo zdravý a svěží pro vyřazovací část sezóny,“ upřesnil posléze svou představu generální manažer Rowe.

Devětadvacetiletý Retto Berra, který má před sebou poslední rok platné smlouvy, během něhož si vydělá 1,5 miliónu dolarů, tak bude poměrně nákladným náhradníkem, jenž začne sezónu s největší pravděpodobností na farmě. Pokud se některý z prvních dvou mužů nezraní, dost možná ji stráví v American Hockey League celou.

Sedmatřicetiletý Luongo, klubový rekordman v počtu nasbíraných vítězství a lídr mezi aktivními gólmany NHL v počtu odchytaných duelů, má za sebou vynikající sezónu. Loni si připsal 35 vítězství, nejvíc od ročníku 2010-11 ve Vancouveru (38). Na slušné úrovni si držel i průměr obdržených branek (2,35) a procento úspěšnosti zákroků (92,2). V průběhu sezóny si zachytal ve své čtvrté All Star Game.

Smlouvu má Luongo až do konce sezóny 2021-22, kdy mu bude 43 let.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.