bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Luxus pro Mrázka. Bude chytat za nejlepší obranou v NHL, soudí za mořem

8. září 2019, 11:30

Tomáš Zatloukal

Báječná defenzíva. To byl klíč, který carolinským Hurikánům na jaře odemkl bránu od finále Východní konference. I pokročilé statistiky potvrzují, že Carolina má dlouhodobě opravdu špičkovou obranu, v minulosti ji ovšem srážely mizerné výkony gólmanů (stačí si vzpomenout na Scotta Darlinga s Eddiem Läckem). Po příchodu Jakea Gardinera je silná stránka Canes ještě silnější a v kombinaci se znovuzrozeným Petrem Mrázkem slibuje příval výher a bodů.

Uplynuly jen desítky minut od chvíle, kdy generální manažer Don Waddell ulovil za tuze výhodných podmínek Gardinera a známý novinář James O'Brien z NBC Sports vydal článek s titulkem: "Je defenzíva Hurikánů díky jeho podpisu tou nejlepší v NHL?"

V přiložené anketě dostal na svou otázku jasnou odpověď, dvě třetiny hlasujících klikly na "Ano."

Proč?

Vždyť už před příchodem Gardinera se pyšnili Canes skutečně parádními zadními řadami. A je úplně jedno, jestli budete věřit moderním metrikám, vlastnímu dojmu či klasickým číslům jako počet inkasovaných gólů. V základní části jich Carolina dostala 221, jen šest klubů bylo lepších.

Borci jako Dougie Hamilton, Jaccob Slavin, Justin Faulk či Brett Pesce uměli nejen utěsnit prostor ve vlastním pásmu a nepouštět soupeře ke střelám z ideálních pozic, zároveň hráli aktivně směrem dopředu. Rychle rozehrávali, s pukem si rozumí snad každý z nich.

Ukázkově podporovali útok a výsledek byl fascinující: mančaft bez vyložených superhvězd dokázal za A, vymazat téměř jakéhokoliv protivníka z ledu a za B, přehrát takřka každého i na druhé straně kluziště.

Gardiner do takto nastavené defenzívy pasuje jako sedinka na hrnec, navíc je v poměru ke svým kvalitám až neskutečně levný. Hurikáni navíc mají pro ně nadmíru přívětivé smlouvy také s Hamiltonem, Slavinem, Faulkem či Pescem. Vždyť dohromady s Gardinerem ukrojí z platového stropu jen  přibližně 24 milionů dolarů.

Obdivuhodné, že?

Mrázek jistě bude těžit z luxusu, jakým současná obrana Canes bezesporu je. V minulosti chytal za kluby, kdy si občas "vyžral" chyby ostatních, hlavně během jeho posledních let u detroitských Red Wings měl před sebou často kolabující skvadru, za kterou by neobstál ani kříženec Haška, Brodeura a Roye.

V Carolině je pro něj situace výrazně příhodnější. I přes fakt, že nově už nebude moci spoléhat na rady od Curtise McElhinneyho a zároveň nebude mít ve svém náhradníkovi přítele a mentora, nýbrž odhodlaného konkurenta.

Bude muset obstát sám o sobě. Ví, že to v sobě má a navrch ho posiluje důvěra charizmatického kouče Roda Brind'Amoura.

Zůstává otázkou, jak dlouho před ním bude patrně nejlepší defenzíva v NHL hrát v aktuálním složení. Očekává se totiž, že postupně nezbude prostor pro Faulka (po sezoně 2019/2020 z něj může být UFA). Konkurence je velká (Hurikáni mají kromě výše uvedených beků na soupisce ještě Trevora van Riemsdyka, Gustava Forslinga či Haydna Fleuryho), místo pod stropem žádné, a tak se Faulk může brzy stěhovat.

Fanoušky Caroliny by to ale zase tolik mrzet nemuselo, Faulk si své odsloužil a už má své nástupce. I bez něj zůstanou zadní řady letošního finalisty Východní konference výjimečně kvalitní.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.