bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Majstrštyk pro Carolinu. Hluboko pod cenou přivádí na čtyři roky Gardinera

7. září 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Dlouho se o něm mluvilo jako o nejlepším ze zbylých volných hráčů. Produktivní bek do prvního, či druhého páru, v ideálním věku. Taková na něj seděla charakteristika. Očekávalo se, že Jake Gardiner zmizí z trhu ještě v červenci. A že podepíše smlouvu s platem někde kolem sedmi, osmi milionů dolarů. Nic z toho se nestalo. Devětadvacetiletý Američan našel práci až první zářijový týden a přistoupil na relativně skromné podmínky.

Čtyři roky za 16,2 milionů dolarů.

To je kontrakt, na který Gardiner kývl carolinským Hurikánům.

Ročně si tak průměrně vydělá přesně tu samou sumu jako v Torontu (daně neberme v úvahu), tedy 4,05 milionu dolarů. Obránci, kteří hrávají v prvním, případně druhém páru zpravidla berou podstatně více. Dráž vyjde třeba i Cody Ceci, jehož úkolem bude alespoň částečně nahradit Gardinera u Maple Leafs.

Z tohoto pohledu se generálnímu manažeru Donu Waddellovi povedl opravdový majstrštyk.

Z Gardinera bude moci Carolina vytěžit maximum, má ho podepsaného do třiatřiceti let. I touto optikou udělal Waddell to nejlepší, co mohl. Hurricanes získávají stabilitu - na dlouhou dobu angažovali uznávaného zadáka, s kterým se rozloučí přesně ve věku, kdy se očekává začátek jeho postupného výkonnostního poklesu.

Smlouva navíc obsahuje jen omezenou klauzuli o nevyměnitelnosti, takže zachovává Canes manévrovací prostor pro případný trejd Gardinera, mimochodem bronzového medailisty ze čtyři roky starého MS v Praze.

Ano, Gardiner má své slabé stránky. Mnohem lépe podporuje útok, než brání. Ve vlastním pásmu často chybuje a volí špatná rozhodnutí, jenže podobně je na tom celá řada dalších ofenzivně laděných obránců. A za čtyři miliony dolarů ročně se podobné nedostatky dají přehlédnout.

Vždyť mladší a úspěšnější z hokejových bratří Gardinerů negativa hravě maže svými přednostmi. Carolina v něm mimo jiné může najít nového dirigenta pro přesilové hry, výbornou alternativu k ne vždy stoprocentnímu Justinu Faulkovi a Dougiemu Hamiltonovi.

Hurricanes zkrátka udělali další důležitý krok na misi, jejímž cílem ukázat, že letošní postup do finále Východní konference nebyla náhoda, ani strop.

Zůstává ovšem otázkou, proč Gardiner zůstal na trhu tak dlouho a proč ho nepodepsal za tak výhodných podmínek někdo jiný. Přece jen se předpokládalo, že jeho nový kontrakt bude mnohem lukrativnější, klidně s dvojnásobnou gáži.

Možné vysvětlení? 

Přes léto se spekulovalo, že Gardiner měl gentlemanskou dohodu s nejmenovaným klubem NHL, že počká, až si vyřeší situaci pod platovým stropem, a pak s ním podepíše. Mělo se jednat o Minnesotu, nicméně jde jen o nepotvrzené zvěsti. Každopádně platí, že Wild stále ještě nemají hotovo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.