bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Malkin nahání Kučerova i Ovečkina. Měl by vyhrát Hart Trophy, míní Kessel

16. března 2018, 11:30

Martin Schwarz

O příštím majiteli Hart Trophy prý vůbec není pochyb. Aspoň to tvrdí někteří hráči Pittsburghu, jež si neumí představit, že by nejstarší individuální ocenění NHL převzal někdo jiný než Jevgenij Malkin. Ten mimochodem dnes nad ránem vstřelil další gól, čímž zakulatil počet branek v aktuální sezóně na čtyřicítku.

Sledujeme jeden velký ruský závod. Tabulku produktivity vede útočník Tampy Bay Nikita Kučerov (91 bodů). Střelecké statistice panuje Alex Ovečkin (42 gólů), muž pocházející ze stejné země. A hádejte, kdo oběma zmíněným šlape na paty? Ano, další Rus. Jevgenij Malkin prožívá skvělý ročník. Pokud zabere, může překonat své osobní maximum z období 2011-12. Tehdy nasázel rovných 50 branek a přidal k nim 59 nahrávek. A co hlavně, získal poprvé v kariéře Hart Trophy.

Na trofej, kterou každý rok obdrží nejužitečnější hokejista National Hockey League, přišla řeč u kabiny Pittsburghu. Novináře velmi zajímalo, koho obhájci Stanley Cupu vidí jako favorita. Na odpověď moc dlouho čekat nemuseli. „Proč by to měl být někdo jiný než Jevgenij?“ ptal se pittsburský forvard Phil Kessel, jehož cituje server nhl.com. „Pomineme-li statistiky, hraje v týmu, který dvakrát po sobě vyhrál Stanley Cup. Měl by tu cenu získat,“ nepochyboval Američan.

„Dostal se zase o level výš, zejména ve druhé polovině sezony,“ podpořil Kesselova slova kapitán Tučňáků Sidney Crosby. „Umí vzít zápas do svých rukou a rozhodnout ho. Dělá úžasnou práci, z velké části díky němu se nám daří vyhrávat.“ Aktuálně má Malkin na kontě 89 kanadských bodů (40+49). Teoreticky je v takové pozici, že může útočit na vítěze produktivity i ovládnutí střelecké tabulky. A to ještě na přelomu listopadu a prosince zmeškal čtyři duely kvůli zranění v horní polovině těla.

Hörnqvist hledá Malkina

„Bezpochyby je jedním z nejvíce konzistentních hráčů mužstva,“ pochvaluje svého svěřence trenér Mike Sullivan. „Hned po příchodu do klubu jsem věděl, že je úžasný hokejista. Dokáže ovlivnit výsledek každého utkání, což poslední dobou dokazuje stále častěji.“ Jednatřicetiletý hokejista dosáhl na metu čtyřiceti gólů potřetí v kariéře. Předtím to samé zvládl v letech 2007-08 (47 branek) a již zmíněném ročníku 2011-12, kdy dovršil padesátku.

Jevgenij Malkin však musí za spoustu přesných tref a asistencí poděkovat spoluhráčům z formace. Carl Hagelin a Hörnqvist k němu výborně sedí. Proto kouč Sullivan tuhle trojku nechává pospolu. „Určitě je lepší střelec než já,“ usmíval se Hörnqvist při hodnocení ruského parťáka. „Snažím se dělat co nejvíc prostoru a hledat ho volného, aby mohl zakončovat.“

I dle Švéda si rodák z Magnitogorsku Hartovu trofej zaslouží. „Měl by patři mezi hlavní favority. Teď hraje tak dobře, jak jsem ho ještě hrát neviděl. Statistiky mluví za vše,“ ví Hörnqvist.

Penguins budou Malkinovy výkony potřebovat jak na závěr základní části, tak během play-off. Teď by se jim hodily hlavně proto, že rozjeli závod s Washingtonem o vítěze Metropolitní divize. Oba celky mají shodně 87 bodů, leč Pittsburgh odehrál už o dvě utkání navrch. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.