bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Malý Stanley Cup je neskutečný, hlásí Špaček. Čím v Red Deeru bavil kabinu?

16. června 2016, 12:15

Václav Jáchim

Prožil první sezonu v zámoří - a vedl si znamenitě. Michael Špaček v kanadském juniorském klubu Red Deer Rebels potvrdil, že má velký talent. Někdejší útočník Pardubic rychle zdomácněl mezi mantinely Western Hockey League, s týmem prošel do finálového turnaje Memorial Cupu, ovšem na trofej si na konec nesáhl. "Skončili jsme v semifinále, je to škoda. Ale celkově to byl neskutečný zážitek," povídá nadšeně.

Když loni zvedal kotvy a vydával se vstříc kanadskému hokeji, moc netušil, co ho přesně čeká. "První polovina sezony se mi povedla, začátek jsem měl celkem dobrý," vrací se proti času. "Ale před dvacítkami jsem trošku usnul, nějakých čtrnáct dní jsem nehrál, jak bych si představoval. Na mistrovství světa jsem se pak trošku odrazil, po návratu do Kanady to bylo z mé strany stabilní. Malinko mě sice mrzelo, že jsem v základní části neudržel aspoň bod na zápas. Ale hrál jsem pro tým, důležitý je společný výsledek."

Třináct hodin v autobuse? Všechno je především o hlavě

Odchod do CHL vidí s odstupem pozitivně. "Jsem určitě rád, že jsem loni do Red Deeru šel. Posunulo mě to hokejově i po osobní stránce." Aby ne, Michael prožil povedený rok, jeho tým měl ambice a ve finiši sahal po Memorial Cupu. "Byli jsme silní, ale ostatní soupeři také. Kdo se dostane mezi nejlepší čtyřku, má kvalitu," hlásí. Úroveň turnaje si nemůže vynachválit. "Parádní, obrovská zkušenost. Jsem moc rád, že jsem si to mohl zahrát." Vyvrcholení juniorských lig připomíná NHL, pro mladé hvězdičky jde o ideální průpravu ve všech směrech, které slavná soutěž přináší. "Co se týče médií a popularity, je Memorial Cup stejný asi jako mistrovství světa dvacetiletých. Každý zápas vyprodáno, zájem fanoušků i novinářů obrovský," souhlasí.

Kdo vyhraje ceněnou trofej, řadí se mezi největší esa. V zemi, kde je hokej náboženství, tenhle triumf něco znamená. "Říká se, že pro Kanaďany je Memorial Cup něco jako juniorský Stanley Cup. Všichni hráči si užívají, že mohou být u toho," potvrzuje. Vyvrcholení není klasické systémem play off. "Čtyři týmy hrají nejprve každý s každým. Měli jsme tři zápasy - dva jsme vyhráli, jeden ne. Následovalo semifinále s quebeckým týmem a ten nás porazil," hodnotí. 

Hokejisté Red Deeru nenavázali na dřívější zlaté roky, i tak ale mohli být spokojeni. Špaček také. Jednak potvrdil, že umí. Jednak zdatně absolvoval nejnáročnější sezonu kariéry. Celkem sehrál 78 utkání, připsal si v nich výtečných 67 bodů. "V základní části se hrálo 72 zápasů, což je hrozně moc. Něco úplně jiného, než známe tady v Česku. K tomu musíte připočítat cestování, autobusem jsme to měli nejdál nějakých třináct hodin," připomene. Když si mu teď někdo postěžuje, jak je složitý třeba přesun do Třince, jen se pousměje. "V Kanadě jsou dálky mnohem horší. Ale jde o zvyk. Tohle všechno je především o hlavě," doplní.

Zázemí v Red Deeru: vstřícní parťáci, Adam Musil i bydlení u hodné paní

V novém prostředí se našlo víc věcí, na něž se musel rodák z Mariánských Lázní adaptovat. "Ze začátku jsem skoro vůbec neuměl anglicky, takže kluci ze mě měli trošičku legraci. Když něco řeknete jinak, je to vtipné. Ale já to od nich bral. Pokud někdo dorazí sem k nám, také nemluví česky a pokusy v nové řeči jsou srandovní. Musím říci, že všichni mi v klubu pomáhali, v kabině úplně každý. Po nějakých třech měsících jsem se do angličtiny dostal, teď je to v pohodě."

V organizaci navazoval na slavné krajany. "Z Čechů za Red Deer hrávali Martin Hanzal a Martin Erat. Oba se prosadili do NHL, stejně tak třeba kanadský obránce Matt Dumba. Vidět úspěšné předchůdce, kam to dotáhli - člověk má hned motivaci," potvrzuje. Ihned přidává, že měl štěstí na zázemí. "Bydlel jsem u jedné starší paní, byla hrozně fajn. Dobře vařila, i mi uklidila pokoj. Když jsem se vrátil z tripu, měl jsem všechno na svém místě," směje se. Ani kontakt s češtinou neztratil. "Český jsem si mohl popovídat se spoluhráčem Adamem Musilem, který mi hodně pomohl. Za to jsem mu hodně vděčný," vzkazuje.

Před kempem nemám velké cíle, abych nebyl zklamaný. Ale chci se ukázat!

Do Kanady vyrážel hlavně proto, aby si osvojil zákonitosti tamního hokeje. A aby se přiblížil velkému snu dostat se do NHL. Špačka loni draftoval Winnipeg, talentovaný šikula bojuje o smlouvu. "Čeká mě letní kemp Jets. Když tam zahraju dobře, třeba si řeknu o šanci. Uvidíme, jestli z toho posléze vyjde farma nebo ještě rok v juniorech. Velké cíle si nedávám, abych nebyl zklamaný. Ale pojedu tam s tím, že se chci ukázat," slibuje. Metou do další sezony je rovněž šampionát dvacítek. Na tom posledním ve Finsku byl Špaček nejproduktivnějším Čechem. příští MS může být už třetím, jehož by se zúčastnil.

"Neberu to, že budu mazák. Ale turnaj jsem hrál už dvakrát, měl bych ukázat určité zkušenosti," uvědomuje si. "Hlavně si přeju, abychom přešli čtvrtfinále. Minule s Amíčkama to bylo těžké, nepovedlo se, příště v Montrealu bychom měli postup konečně udělat." Ale to je ještě docela daleko, Michael nyní podstupuje stejnou letní dřinu jako ostatní. "Dosud jsem netrénoval, nedávno jsme ještě hráli - bylo třeba si trošku odpočinout. Ale tento týden jsem už začal. Chci se na sezonu připravit co nejlépe a doufám, že bude dobrá," uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.