bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Máme štěstí, že jej v Torontu máme, rozplývá se nad Phaneufem Lamoriello

29. ledna 2016, 12:00

David Motloch

Pokud se řekne spojení Diona Phaneufa s Torontem, nejednomu fanouškovi NHL se okamžitě vybaví množící se spekulace ohledně jeho možného přestupu do jiného mužstva. Tyto spekulace trvají již poměrně dlouho a samotný obránce a kapitán Maple Leafs v kanadské metropoli setrvává dál. Nevylučuje se, že to tak nakonec i zůstane. Vždyť i sám generální manažer Lou Lamoriello se nad osobností a vůdcovstvím svého kapitána nemůže více rozplývat.

Dion Phaneuf se stal okamžitě po nástupu do NHL její velkou osobností. Celkově devátý výběr prvního kola draftu z roku 2003 raketově vystřelil hned první sezónu v Calgary, které si jej na draftu vybralo. Hned ve třech ročnících po sobě atakoval hranici 60 bodů za sezónu, jednou se mu na tuto metu také podařilo dosáhnout.

Upřímně vzato, po přestupu do Toronta šla jeho hra na ledě dolů. Kromě ročníku 2011/12, kdy zatím naposled v dresu Leafs dosáhl alespoň na 40 bodů, se marně snaží na svá produktivní léta navázat. Není tak ani divu, že se rodák z kanadského Edmontonu stal terčem častých spekulací o možné výměně.

Kanaďan generálního manažera ohromil

Co ale Phaneuf ztratil na ledě, získal naopak mezi spoluhráči v šatně. Kanadský třicátník už má v NHL leccos odehráno, s přibývajícím věkem nabral potřebné zkušenosti a pro mnoho mladších hráčů v Torontu se stal hokejovým mentorem. O tom, že je jeho osobnost dostatečně vyzrálá, ostatně hovoří přišité „céčko“ na dresu.

Osobnosti Phaneufa si všiml také samotný manažer Leafs Lou Lamoriello, který je pověstný svými výstřelky pěkně od pasu (jinak řečeno narovinu, chcete-li). Když se tak na kapitána Toronta zeptali přítomní novináři, nedostalo se jim odpovědi ohledně zvažování trejdu, či nespokojenosti s výkony Phaneufa. Lamoriello odpověděl po svém.

„Když jsem zde do Toronta přišel, neměl jsem o hráčích ještě vytvořené žádné mínění. S odstupem času jsem za to nesmírně rád, protože tenhle člověk (Dion Phaneuf – pozn. redakce) mě opravdu ohromil. Je úžasné jej sledovat, jak pracuje s mladšími hokejisty v týmu, jak přistupuje ke své práci a jak vychází s novináři,“ okomentoval vysokou profesionalitu Phaneufa Lamoriello.

„Máme nejlepšího kouče v lize.“

Vyjádřit se ke svému kapitánovi dostal Lamoriello prostor v rádiovém vstupu pro Sportsnet 590 The Fan. K předešlým větám přitakal ještě s dodatkem. „Je jednou z největších osobností a individualit, kolem kterých jsem kdy pracoval. Vůdcovství, které předvedl, není snad ani pro to, aby někoho ohromilo. Je přímo geniální.“

Obě strany se v rádiu dostaly také k zajímavému srovnání dvou pravděpodobně největších osobností současného Toronta (když nebudeme počítat samotného Lamoriella). Řeč samozřejmě padla na hlavního trenéra Leafs – Mikea Babcocka. „Jsme neskutečně šťastní, že jej v Torontu máme. Mike je vítěz. Máme zde toho správného muže. Podle mého máme k dispozici nejlepšího kouče v lize,“ řekl Lamoriello.

Co naplat, že Toronto má v tabulce Východní konference stejně bodů, jako poslední Columbus? Co naplat, že se ztrátou zhruba 12 bodů jsou Javorové listy od play-off daleko asi tak, jako od zisku svého posledního Stanley Cupu? Leafs mají na důležitých postech velká jména, teď už je „jenom“ obklopit kvalitními spoluhráči. Anebo se nakonec přeci jen potvrdí zvěsti o trejdu Phaneufa? Pokud se jedná o Toronto, ve hře je vždy každá z možností.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.