bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Marián Hossa chce kráčet ve stopách Jágra. Je plný elánu a plánuje hrát ještě několik let

13. října 2015, 16:08

David Baláš

Do své již devatenácté sezóny vstoupil trojnásobný vítěz Stanley Cupu Marián Hossa. Šestatřicetiletý slovenský hokejista, který v loňském ročníku nechyběl ani v jednom utkání a Chicagu pomohl 17 body k triumfu v play-off, je stále plný sil a věk se na něm zdánlivě neprojevuje. Hossa vyjádřil obdiv k Jaromíru Jágrovi a po jeho vzoru by také rád pokračoval ve své úspěšné kariéře ještě několik let.

„Podívejte se na to takhle. Být součástí tohoto týmu je vzrušující,“ řekl Hossa o mužstvu z Chicaga. „Máme spoustu zábavných chlapíků v kabině a atmosféra je opravdu výborná. Užívám si to. Možná, že kdybych byl někde jinde, bylo by to něco jiného,“ vyjmenoval důvody, proč má stále touhu hrát dál.

Následně také odkázal k jiné legendě svého sportu. „Je neuvěřitelné, že Jarda Jágr ještě hraje na tak vysoké úrovni. Skutečně neexistuje příliš mnoho hráčů, jako je on,“ zmínil nestárnoucího forwarda Floridy, který se stal takřka národním symbolem. „Dokud budu zdravý a budu si hraní užívat, nevidím důvod, proč bych nemohl také pokračovat ještě několik let,“ potěšil své příznivce.

A že by Hossa, jenž se může chlubit fantastickou statistikou pěti finálových účastí ve Stanley Cupu z posledních osmi sezón, opravdu mohl v lize působit i po čtyřicítce, přiživuje i další fakt. V červenci 2009 podepsal při příchodu do Chicaga s týmem smlouvu na dvanáct let, která by měla vypršet, když hokejistovi bude 42. Tedy jen o rok méně, než je nyní Jágrovi.

Podle spoluhráče Bryana Bickella se na Hossovi ani přes pokročilý věk nic nezměnilo. „Pořád vypadá, jako by mu bylo pětadvacet. Je to tím, že na sobě neustále tvrdě pracuje. Seděl jsem vedle něj posledních pět let,“ narážel na zasedací pořádek v kabině Blackhawks, „a vždy se dívám, co dělá a jak to dělá. A to i přesto, že mně samotnému je třicet. Je to chlap, co pokaždé hraje na 110%,“ pochválil třetího nejproduktivnější Slováka v historii soutěže.

Chválen krajanem i trenérem

1 175 zápasů a v nich 1 058 kanadských bodů. To je vizitka Hossy, který se zřejmě jednou podívá i do hokejové Síně slávy. Alespoň tak to vidí krajánek Marián Gáborík. „Má více než tisíc bodů a k tomu vyhrál třikrát Stanley Cup. To je rozhodně kariéra na Síň slávy,“ uvedl útočník Králů z Los Angeles, který sám zvedl nad hlavu pohár v sezóně 2013/2014. Podobně se vyjádřil také trenér Jestřábů Joel Quenneville. „To, jak hraje na obou stranách kluziště, je neuvěřitelné. Nemyslím, že je moc hráčů, kteří podávají takhle stabilní výkony tolik let,“ vyznal obdiv ke svému svěřenci.

Hossa, jakožto člen hokejové dynastie Chicaga, si v klubu zajistil nesmrtelnost. Oblíbený je mezi fanoušky i spoluhráči. „Je to vzor hokejisty i správného člověka. Má vše, co by měl mít. Do obrany se vrací líp než kdokoliv jiný v lize. Když ho sledujete hrát, říkáte si, jak je možné, že ještě nemá doma Selke Trophy (trofej pro nejlépe bránícího útočníka – pozn. red.),“ nechápal Patrick Kane. „V útoku i obraně je skvělý. To je taky důvod, proč byl pětkrát ve finále Stanley Cupu,“ přidal se Brad Richards, jenž už nyní hájí barvy Detroitu.

A jak říká kapitán týmu Jonathan Toews, není důvod si myslet, že by Hossa do hokejového důchodu jen tak odešel. „Myslím, že miluje ten pocit být s kluky v kabině. Miluje hru, miluje vstupovat na led před vyprodanou arénou. To je jeho primární hnací motor v této části kariéry,“ vyjádřil svůj názor. „Když jste v takové partě, jakou máme v Chicagu, nikdy se to neomrzí,“ doplnil.

Slovenskou hvězdu si tedy zřejmě budou moci fanoušci nejen v její rodné zemi užívat ještě pěknou řádku let. A třeba se během té doby dočká Hossa konečně také své první Selke Trophy. Nebo dalšího Stanley Cupu?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.