bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mariův nástupce. Crosby opět povede reprezentaci Javorového listu, neselhal ještě nikdy

26. srpna 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Žádné překvapení se nekoná, Kanada před šesti lety našla svého zlatého chlapce a sázet na něj bude i nadále. Sidney Crosby tehdy rozhodl finále olympijského turnaje ve Vancouveru, na nejpříhodnější možné scéně k tomu, aby se stal národní ikonou a nedotknutelným idolem. Puk propasíroval za záda amerického gólmana Ryana Millera na domácí půdě a stal se jasným favoritem na post reprezentačního kapitána. A od roku 2010 jim skutečně na všech akcích, na kterých přislíbí svou účast, je. A skvělým, zatím pokaždé dotáhl kolébku hokeje až ke zlatu.

Crosby se výrazně podepsal pod triumf na půdě úhlavního nepřítele, před dvěma lety dobyl nejcennější kov na OH v ruském Soči, i díky své vítězné trefě ve finále proti Švédsku. Loni zase dirigoval suverénní jízdu favorizovaného zámořského výběru za mistrovským titulem a prémii ve výši milionu švýcarských franků (tou dobou 26 milionů korun) na světovém šampionátu v Praze a Ostravě.

Crosby tehdy dovršil svůj zlatý hattrick, vstoupil do prestižního Triple Gold Clubu pro majitele olympijského zlata, titulu mistra světa i prstenu pro vítěze Stanley Cupu. Mimochodem, na stříbrný pohár dosáhl v roce 2009 rovněž jako lídr a to v té době nejmladší v dějinách NHL. Juchání s nejceněnější kolektivní  klubovou trofejí si užil ještě jednou letos, radoval se před pár měsíci, opět s Pittsburghem Penguins.

Dorovnal tak odkaz Maria Lemieuxe. Hokejového velikána, svého někdejšího spoluhráče a současného majitele Tučňáků. Crosby se mu nyní může vyrovnat i v dalším ohledu. Jako kapitán bude usilovat o zisk Světového poháru, který se dosud předával dvakrát - v roce 1996 do rukou Američanů a o osm let později právě do náruče "Supermaria", legendární šestašedesátky.

Crosby bude mít za asistenty patrně nejvíce respektovaného vůdce v NHL Jonathana Toewse z Chicaga Blackhawks a také ex-kapitána Nashville Predators Shea Webera. Pro kanadský hokej je volba "Sida" symbolická, podle samotného Waynea Gretzkyho je pittsburghský centr po brilantním závěru minulé sezóny totiž opět nejlepším hokejistou světa, přeskočil Patricka Kanea.

Splní opět svou misi na výbornou? A o kolik bodů rozšíří své konto? Zatím v národním dresu nakupil 17 gólů a 17 asistencí za 31 mačů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.