bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mathew Barzal: Největší překvapení nejatraktivněji hrajícího týmu

25. prosince 2017, 15:00

Jiří Lacina

V tabulce Východní konference jim o vánoční přestávce patří osmá příčka, přesto na ně fanoušci mohou být hrdí. New York Islanders, to je záruka zábavné podívané. 130 vstřelených gólů je po Tampě Bay druhý nejlepší výsledek v lize, 127 inkasovaných branek je po Arizoně rovněž druhá největší porce. To je průměr 7,14 branky na utkání. Ostrované letos rozhodně nenudí!

Za atraktivním herním projevem je zjevná snaha útočit. Isles se v tomto směru mají o koho opřít. Tradičního tahouna Johna Tavarese doplnil před sezónou z Edmontonu získaný Jordan Eberle. Mezi absolutní elitu se zvolna posouvá Anders Lee, jeden z nejlepších střelců v lize z předbrankového prostoru. A pak je tu Mathew Barzal, dvacetiletý supertalent, který aktuálně s 36 body vede produktivitu nováčků.

Mladý a neklidný

Do čela kanadského bodování ligových zelenáčů ho vyšvihnul sobotní hattrick proti Winnipegu. Barzal má po 36 zápasech 36 bodů (13+23), druhý Brock Boeser z Vancouveru je o dva body zpět. Mezi střelci je s 20 přesnými zásahy lepší právě jen dvacetiletý kanonýr Vancouveru.

Skvělý bodový zápis nečiní z Barzala jen jednoho z nejlepších provoročáků, posouvá ho i mezi nejlepší hráče celé ligy. Nepočítáme-li Rolanda McKeowna, který nastoupil jen ke dvěma duelům, drží si aktuálně průměr aspoň jednoho bodu na utkání 26 borců. Z toho jen čtyři jsou mladší 22 let – Barzal, Boeser, McDavid a Matthews.

„Bylo skvělé vidět ho nastřílet hattrick,“ radoval se v sobotu z mladíkova úspěchu trenér Islanders Doug Weight. „Na svůj věk je hodně vyrovnaný. Jejich útok byl dnes excelentní.“

Světlé zítřky

Moc přitom nescházelo a kdo ví, zda bychom Barzala vůbec sledovali na nejvyšší úrovni. Vážné problémy s kolenem z juniorských let skauty odrazovaly, kluby ho na draftu nečekaně přehlížely. Nakonec to z patnáctého místa riskli Islanders, i když také oni si museli počkat. Po dalších dvou letech mezi juniory se talentovaný útočník z Britské Kolumbie v kempu konečně chytil a během pár týdnů potvrdil, že na tuhle ligu má.

Ve druhém listopadovém duelu s Coloradem zaznamenal na výhře 6:4 neuvěřitelných pět asistencí. Vyrovnal tím nováčkovský klubový rekord. V půli listopadu nasbíral proti Carolině tři body (1+2), v předvánočním dvojázpase s Anaheimem a Winnipegem zvládl 5 bodů (1+1 a 3+0).

Budoucnost Ostrovanů vypadá najednou velmi příjemně a Barzalův vývoj je toho velkým důvodem. Hodně střílí, má vynikající Corsi statistiky (54 procent). Ne, tohle není náhoda. Ten kluk je dobrý a bude ještě lepší. Skvělé přitom je, že mladému Kanaďanovi poběží ještě dva a půl roku nováčkovská smlouva, takže bude hrát za hubičku.

V plánu je rovněž výstavba nové arény, což by mohlo v klubu udržet Johna Tavarese, jemuž po sezóně končí smlouva. O jeho budoucnosti, která pomalu přestávala být spojována s Islanders, se napsaly hory článků. Teď fanoušci věří, že by mohl zůstat a vrátit klub tam, kam patřil na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy generace Bossyho, Potvina a Trottiera dotáhla Ostrovany ke čtyřem Stanley Cupům v řadě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.