bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Matthews, Marner, supertalenty z Finska. TOP TEN nováčků v přípravných kempech

1. října 2016, 13:00

Jiří Lacina

Tradiční součástí tréninkových kempů je sledování nováčků bojujících o místo v sestavě. Ne všem se podaří uspět, o některých to lze ale předpokládat už při zahájení přípravy. Letošní úroda talentů, kteří se mohou poprvé zapracovat do mužstev NHL, se zdá být obzvlášť bohatá. Televize CBS nabídla přehled těch nejlepších, který níže přinášíme.

1. Auston Matthews (Toronto Maple Leafs). Co k němu ještě dodat? Údajně nejkomplexnější hráč letošního draftu, jemuž dalo Toronto přednost před Finem Lainem. Má za sebou výbornou sezónu mezi dospělými ve Švýcarsku, mistrovství světa i World Cup. Fakticky nemusí nikomu nic dokazovat. V týmu Maple Leafs zůstane a nedivte se, pokud rovnou na postu prvního centra.

2. Patrick Laine (Winnipeg Jets). Další obrovský talent, jenž zářil mezi dospělými na mistrovství světa. Na Světovém poháru už to tak valné nebylo, nedařilo se ale celé finské reprezentaci. Jeho dosavadní reputaci by to nemělo poškodit. Laine možná není tak kompletní hráč jako Matthews, čistě ofenzivně je ale možná ještě výš. Ve Winnipegu by se měl brzo stát miláčkem publika.

3. Mitch Marner (Toronto Maple Leafs). Loni byl draftován jako celková čtyřka. Další rok v juniorské OHL potvrdil, že už mu tahle soutěž začíná být málo. V London Knights zářil po boku Matthewa Tkachuka a Christiana Dvoraka, kteří budou na přelomu září a října rovněž bojovat o své místo mezi elitou v NHL. Devatenáctiletý Marner by letos rád dokázal Javorovým listům, že už si ho mají ponechat v prvním týmu.

4. William Nylander (Toronto Maple Leafs). Tak jako v Pro Hockeyi, ale i jinde, také v žebříčku CBS jsou velmi vysoko hned tři hráči Toronta. Syn slavného otce dostal loni u Leafs šanci ve druhé polovině sezóny, nasbíral 13 bodů (6+7) ve 22 utkáních. Tato porce ho nepřipravila o status nováčka. Nylanderovi už je dvacet let, na draftu šel předloni jako osmička. Letos už by měl v Torontu zůstat.

5. Dylan Strome (Arizona Coyotes). Bývalý juniorský spoluhráč Connora McDavida možná není takový supertalent, jednoznačně však dokázal, že i bez svého hvězdného parťáka je v OHL schopen sbírat body po hrstech. Trojka loňského draftu teoreticky ještě může na rok zpět mezi juniory, Arizona jde ale cestou omlazení kádru, hodně odborníků věří, že už v něm letos zůstane.

6. Pierre-Luc Dubois (Columbus Blue Jackets). Malý otazník. Dubois dostal letos překvapivě na třetím místě draftu přednost před Puljujärvim. Je otázkou, zda bude mít tenhle sebevědomý hoch na prvním tým Blue Jackets už v osmnácti letech. Je možné, že půjde ještě na rok zpátky mezi juniory. Columbus v loňské sezóně proti předpokladům zle pohořel, tenhle rok bude na hráče velký tlak, aby dopadli lépe.

7. Zach Werenski (Columbus Blue Jackets). První obránce na seznamu. Devatenáctiletý student univerzity z Michiganu. Po skončení druhého ročníku si loni zahrál pár zápasů v AHL za Lake Erie Monsters a vyhrál s nimi Calder Cup. V základní části stihnul jen 7 duelů s bilancí 0+1, v play off už se rozkoukal a v 17 utkáních posbíral 14 bodů (5+9). Vyřazovací část nižší soutěže ukázala, že z něj jednou může být velký hokejista.

8. Jesse Puljujärvi (Edmonton Oilers). Také kvůli němu se Olejáři tak snadno vzdali Taylora Halla, jehož vyměnili do New Jersey za obránce Adama Larssona. Puljujärvi může Halla jednou zcela nahradit. Jeho představení na juniorských osmnáctkách a dvacítkách bylo vynikající. Stejně dobře si vedl ve finské nejvyšší soutěži. Spolu s Lainem a Ahem je budoucností finského hokeje. Táhnout by měl brzo také Edmonton.

9. Michael Matheson (Florida Panthers). Ve dvaadvaceti letech už trochu matador mezi mladíky. Na šanci čeká od roku 2012, kdy byl Floridou v prvním kole draftován. Loni nastoupil k prvním třem duelům. V týmu, kde je už teď hodně talentovaných mladých hráčů, navíc pojištěných dlouhodobými smlouvami, se nebude prosazovat snadno. Musí se předvést hlavně v kempu.

10. Jimmy Vesey (New York Rangers). Další „starší mladík“. Ve třiadvaceti letech na něj ztratil právo Nashville, jenž ho v roce 2012 draftoval. Vesey si tak mohl vybírat a nabídek měl hromadu. Na Harvardu ve studentské soutěži vynikal, dostal Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hokejistu. Rok před ním ji dostal Jack Eichel. Teď by se měl konečně prosadit v NHL. Vybral si pro to New York Rangers

Další zajímavá jména: Ivan Provorov (Philadelphia Flyers), Matt Murray (také letos bude mít stále status nováčka, aktuálně ho ale limituje zlomenina ruky), Matthew Tkachuk (Calgary Flames), Christian Dvorak (Arizona Coyotes), Travis Konecny (Philadelphia Flyers), Sebastian Aho (Carolina Hurricanes), Anthony Mantha (Detroit Red Wings), Nick Schmaltz (Chicago Blackhawks), Pavel Buchnevich (New York Rangers), Kyle Connor (Winnipeg Jets), Mikko Rantanen (Colorado Avalanche).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.