bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Matthews, Tavares nebo někdo jiný? Toronto s volbou kapitána nespěchá

28. července 2018, 8:00

Martin Schwarz

Když Toronto roku 2016 draftovalo z prvního místa Austona Matthewse, mluvilo se o něm jako o nastávajícím kapitánovi. Jako o někom, na kom má stát budoucnost celé organizace. Jenže tehdy ještě nikdo netušil, že v červenci 2018 Maple Leafs získají kanonýra Johna Tavarese. Debata o možném vůdci mančaftu najednou nabrala mnohem větší grády.

Zeptáte-li se přímo dvacetiletého štírka, moc vám toho neřekne. Zvlášť ne po zpackaném play-off, v němž zůstal daleko za očekáváním. „Nejsem ten, kdo rozhoduje o udělení pozice kapitána,“ odbyl Matthews novináře z webu nhl.com. „Navíc manažer Kyle Dubas a trenér Mike Babcock chtějí být v této záležitosti trpěliví. Aktuálně se soustředím jen na sebe a na to, abych výkonnostně rostl,“ vysvětloval.

Nikdo to neřekl nahlas, ale v Torontu tak nějak převažovalo přesvědčení, že by kalifornský rodák jednoho dne měl dospět do role hlavního vůdce. Že právě on se stane kapitánem, ať už dříve či později. Nedávný příchod Johna Tavarese z Islanders nicméně zamíchal kartami. Aspoň na první pohled. Obávaný střelec má s „kapitánováním“ zkušenosti z předchozího působiště a nyní se jeví jako velmi vhodná volba. Kabina samotná ošemetné téma prozatím neřeší.

„Pokud mám mluvit za nás hráče, tak nezáleží, kdo kapitánské céčko dostane,“ nechal se slyšet útočník Toronta Mitchell Marner. „Starší kluci jdou příkladem a mladší se od nich učí, aby dělali každým dnem kroky kupředu. A je to hlavně debata pro pány Dubase s Babcockem,“ zopakoval Matthewsova slova.

Hlavně žádný spěch

Maple Leafs kapitána hledají od 9. února 2016. Tehdy vyměnili do Ottawy obránce Diona Phaneufa, který měl písmeno C na hrudi od sezony 2010-11. Minulý ročník vedli Toronto tři alternativní kapitáni, a to Morgan Rielly, Tyler Bozak a Leo Komarov. Dva posledně zmínění ovšem během tohoto léta změnili zaměstnavatele. Z vyjádření na tiskové konferenci, pořádané ku příležitosti přivítání Johna Tavares do klubu, vyplynulo, že Javorové listy se jmenováním Phaneufova nástupce nehodlají nikam kvapit.

„Má zkušenost je taková, že když se volba kapitána uspěchala, nedopadlo to dobře,“ řekl žurnalistům GM Kyle Dubas. „Nechci teď s rozhodnutím spěchat. Nejprve uvidíme, jak si mančaft sedne, jak začne pracovat a teprve pak zjistíme, na čem budeme. Jakmile uznáme za vhodné, že je zodpovědnost některý z hráčů schopen převzít, začneme jednat. Být kapitánem Maple Leafs není jen tak,“ upozornil. John Tavares později doplnil, že na otázku kapitánství během vyjednávání o jeho dlouholeté smlouvě vůbec nepřišla řeč.

Zajímavé jsou názory někdejších kapitánů Toronta. Podle Matse Sundina (céčko nosil na trikotu v letech 1997-2008) musí vedení ukázat na někoho, kdo má vůdčí povahu a chce na sebe převzít plnou zodpovědnost. A hlavě se musí chovat ve všech ohledech profesionálně.

Rick Vaive (kapitánem v letech 1981-86) vidí jako jasného kandidáta Tavarese. „Museli byste se zeptat Johna samého, ale nemyslím, že by s tím měl problém. Udělal by vše pro to, aby hráči kolem něj na sobě dřeli tak, jak nejvíce umí,“ řekl Vaive pro Sportsnet.

Na jmenování kapitána Maple Leafs budeme ještě nějakou chvíli čekat. Navíc pořád existuje možnost, že manažer Dubas vsadí na někoho úplně jiného, než je Matthews a Tavares.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.