bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

McDavid, Kučerov, MacKinnon, Hall. Kdo si vyslouží Hart Trophy?

2. dubna 2018, 13:00

Jiří Lacina

Dramatičtější než kdy jindy bude zřejmě letošní souboj o Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hokejistu základní části. Tradiční berlička nerozhodných novinářů – hlasovat pro vítěze kanadského bodování – dostává tento rok trhlinu, neboť pravděpodobný vítěz Art Ross Trophy Connor McDavid nepostoupí s Edmontonem do play off. To pouští do hry další hráče. Pojďme si přiblížit ta nejcitovanější jména.

Connor McDavid

V éře po první velké expanzi NHL v roce 1967 vyhrál jen pětkrát ligovou produktivitu hráč z týmu nepostupujícího do play off. Ani jeden z nich nezískal současně Hart Trophy. Prolomí letos prokletí McDavid? Sám na tu otázku nedávno zareagoval vyhýbavě: „Samozřejmě na to neumím odpovědět. Diskutuje se o mnoha hráčích, každý je v jiné situaci. Není na mě, abych rozhodl.“

Edmonton je na západě třetí od konce, o to větší respekt k tomu, jak si jeho kapitán individuálně stojí. Na ledě někdy působí, jako by ani nebyl z téhle doby. Bobby Orr oslavil nedávno sedmdesátku. Pokud jste při té příležitosti shlédli nějaké highlighty tohoto borce, musíte uznat, že to bylo… Jako by Sergeje Fjodorova model 1995 někdo vyslal hrát hokej do sedmdesátých let. McDavidovo zrychlení, lehké nohy a vedení kotouče také předbíhají dobu. Jako by sem tenhle kluk propadl tak z roku 2040.

V zámoří nicméně platí: Je těžké označit někoho MVP (zkratka pro nejužitečnějšího hráče), pokud jeho tým nedosáhl na play off. Přestože má tento fakt co dělat hlavně s hrou celého mužstva, jednadvacetiletého Kanaďana bude stát spoustu důležitých hlasů.

Nathan MacKinnon

V o trochu lepší situaci je tahoun Colorada. Avalanche stále zůstávají ve hře o postup a pokud ho nakonec vybojují, může být právě tento argument velmi silný. Během sezón 2015-16 a 2016-17 nasbíral MacKinnon dohromady 105 bodů. Kdyby letos nepřišel o osm zápasů kvůli zranění, s bodovým průměrem 1,33 mohl útočit na 110 bodů.

Celý první útok Landeskog – MacKinnon – Rantanen hraje skvěle, zejména jeho centr je ale důvodem, proč se Colorado tak zlepšilo. Vždyť loni tenhle tým nasbíral 48 bodů, letos útočí na dvojnásobek! MacKinnon působí na ledě jako tank. Pořádně „vytuněný“, rychlý těžkotonážník, který co si zamane, toho dosáhne. Pokud Colorado proklouzne do postupové osmičky, bude to pro spoustu novinářů signál dát hlas jeho dvaadvacetiletému lídrovi.

Nikita Kučerov

Kdyby dokázal udržet vedení v produktivitě, které mu po většinu sezóny patřilo, zřejmě by se o držiteli Hart Trophy nevedly tak dlouhé diskuse. Tampa Bay patří k nejlepším, což se ale může jevit i jako nevýhoda. Zrovna poslední týdny ukázaly, že Blesky umí vítězit i bez přispění svého nejproduktivnějšího hráče. Třeba na výhře 7:6 nad Islanders se Kučerov podílel jedinou asistencí, při triumfu 7:3 nad Rangers nebodoval vůbec.

Podstatné rovněž je, že má po svém boku hvězdného Stevena Stamkose. Co by za takového parťáka dal McDavid? Přesilovka Lightning byla hlavně v první polovině sezóny smrtící, sbírat body bylo někdy docela snadné. Přesto, jak tvrdí sportingnews.com: „Nebude překvapením, pokud si cenu domů odnese právě Kučerov.“ Pakliže vyloženě neprospí závěrečné zápasy, zůstává podsaditý ruský chasník velkým favoritem.

Taylor Hall

Další hokejista, který se může o prestižní trofej ucházet. Také u něj bude ovšem záležet na závěrečném účtu celých Devils. New Jersey po skvělém začátku přeci jen zvolnilo, aktuálně však stále drží osmou postupovou pozici. Hlavní příčinou vzestupu z loňského posledního místa v konferenci a nadějí na ukončení pětiletého půstu bez play off je právě šestadvacetiletý Hall, který dokázal po novém roce bodovat 26krát v řadě (18+20).

Abychom byli úplní, je tu několik dalších hráčů, kteří právě končí výbornou sezónu. Claude Giroux z Philadelphie už s 95 body překonal své dosavadní osobní maximum (93). Brad Marchand letos rozhodl pro Boston pět z šesti (!) vyhraných prodloužení a nebýt mnoha vynechaných zápasů, byl by zřejmě v první pětce ligového bodování. Skvělý je po novém roce také Jevgenij Malkin z Pittsburghu, jenž útočí na svou čtvrtou stobodovou sezónu. Jestli to u některého z nich bude stačit aspoň na nominaci, ukáží nadcházející týdny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.