bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mentor, profík, skvělý parťák. Tomáš Plekanec se v Bell Centru dočkal bouřlivých ovací

16. října 2018, 13:44

Jiří Lacina

V létě byl nějakou dobu v napětí, zdali bude vůbec v NHL pokračovat. Moc stál ještě aspoň o jeden rok, nejlépe v dresu Montrealu. Smlouvu nakonec podepsal, dokonce velmi slušnou, vstup do sezóny přesto moc zábavný neměl. Po několika utkáních na tribuně se v sobotu konečně dostal do hry a v pondělí odehrál svůj tisící zápas v NHL. Průběh si nemohl přát lepší, v 17. minutě se zapsal mezi střelce!

„Chtěl jsem být co nejrychlejší a soustředit se na hru,“ řekl Plekanec k myšlenkám před zápasem. „Neprojevil jsem moc emocí. Vím, že je to úspěch, ale jak už jsem řekl mnohokrát, za vším, co jsem dokázal, se ohlédnu, až skončím. Teď se jen soustředím na hru,“ dodal k životnímu jubileu.

Montreal letos neměl patřit ke štikám soutěže, zatím se mu ovšem docela daří, v pondělí navíc narazil na utrápený tým. Také Detroit prochází „přestavbou“, což je dnes v NHL hodně oblíbený termín. Red Wings si po několika nakládačkách připsali v pondělí v Bell Centru další, když prohráli 7:3. Tomáš Plekanec zaznamenal druhý gól, na buly byl úspěšný v devíti z devatenácti pokusů.

„Dal gól a měl všechny důvody být šťastný,“ řekl k výkonu zakrátko šestatřicetiletého matadora trenér Claude Julien. „Vypadá jako chlap, který pije z elixíru mládí. Byl jsem jeho první trenér, když přišel do Severní Ameriky, a jsem šťastný, že ho vedu i ve chvíli, kdy odehrál 1000 zápasů.“

Tomáš Plekanec se stal 324. hráčem v historii ligy, který se na tento milník dostal. Z českých hokejistů je co do počtu odehraných utkání jedenáctý. Ještě letos by mohl překonat tři, možná čtyři krajany: 1. Jágr (1733), 2. Hamrlík (1395), 3. Holík (1314), 4. Dvořák (1260), 5. Eliáš (1240), 6. Prospal (1108), 7. Vrbata (1057), 8. Svoboda (1028), 9. Hejduk (1020), 10. Sýkora (1017).

Nejezte hranolky, chlapci!

Přínos starších hráčů se obvykle neomezuje jen na odvedenou práci na ledě. Dvacetiletý Victor Mete, draftovaný Montrealem ve čtvrtém kole 2016, si dobře pamatuje na první setkání s českým útočníkem. Tomáš Plekanec trávil před dvěma roky léto v Montrealu, během rozvojového kempu nováčků dorazil mezi omladinu a sedm nebo osm z nich pozval na oběd.

„Objednal horu jídla, včetně hranolek pro každého z nás,“ vzpomíná Mete. „Když jsme všechno snědli, řekl: ‚Těch hranolků se ani nedotknete.‘ Dodnes, kdykoli si dám někde hranolky, napomíná mě, že bych je neměl jíst. Pokud jdeme spolu na večeři, nedovolí mi to.“

Když Plekance Montreal v roce 2001 draftoval, byly Meteovi tři roky. „Je to skvělý chlap,“ dodává mladý obránce Habs. „Jako kluk jsem k němu vzhlížel. Úžasná osobnost.“

Podobné vzpomínky má na českého veterána Arturri Lehkonen. Když Tomáš Plekanec dorazil před dvěma lety do kempu, vzal ho na fotbal na místní Saputo Stadium. „Bylo to ohromné. Moc jsme se v té době ještě neznali. Je to bezva parťák. Tichý, ale opravdu příjemný. Hodně mi pomohl, jsem mu za to vděčný.“

„V letadle spolu hrajeme poslední čtyři roky karty,“ přidává se Brendan Gallagher. „Neprojevuje žádné emoce, dokud nezačne prohrávat. Je to skvělý hráč, ale pokud se mu přestane dařit, začne vás obviňovat. Je legrace ho při kartách sledovat.“

Nikdo asi nezná nejstaršího hráče Canadiens lépe než trenér Claude Julien. Českého hokejistu vedl už v jeho první zámořské sezóně 2002-03 na farmě v AHL v Hamiltonu. Za zády mu stál také při jeho premiéře v NHL 31. prosince 2003, kdy si Montreal odvezl z Dallasu remízu 1:1. Plekancovi tehdy uvolnil místo v sestavě zraněný finský kapitán Saku Koivu.

„Dobře věděl, co má dělat. Chtěl se stát hráčem NHL a dělal všechno pro to, aby se stal skutečně dobrým hráčem. Jsem opravdu šťastný a hrdý, že jsem byl nejen součástí jeho prvního, ale i tisícího zápasu v NHL. Je to pro mě něco výjimečného,“ dodal Julien.

Legrácky na účet Tomáše Plekance. Spoluhráči si utahují z jeho oblíbeného roláčku:

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.