bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Merzlikins putuje na farmu. Přišel jsem hrát NHL, postěžoval si

8. listopadu 2019, 10:00

Ondřej Mach

Poprvé zamířil za velkou louži a v Columbusu se měl s Joonasem Korpisalem poprat o místo týmové jedničky, případně sloužit jako dvojka. Teď Elvis Merzlikins po čtyřech zápasech míří na farmu do Clevelandu, kde odchytá víkendová utkání. „Stojí to za nic,“ vyjádřil se lotyšský brankář pro web The Athletic.

Už před startem nové sezony bylo jasné, že Blue Jackets nečeká nic lehkého. Po mohutném úprku hvězd v čele s Artěmijem Panarinem nebo Sergejem Bobrovským panovala nejistota i na postu brankáře. Management klubu nepřivedl žádné výrazné gólmanské jméno a rozhodl se vsadit na dvojici Joonas Korpisalo a Elvis Merzlikins.

Pro druhého jmenovaného se jedná o první angažmá v nejslavnější hokejové lize světa, s celkem z Ohia podepsal 15. května jednoletý kontrakt na 874 tisíc dolarů. Předtím šest let nastupoval ve švýcarském Luganu a v posledních čtyřech ročnících se vypracoval v jednu z týmových opor.

Start zámořské anabáze si ale rozhodně představoval jinak. Důvěru dostal ve druhém utkání proti Pittsburghu, při svojí premiéře však obdržel hrozivých sedm branek. Na další šanci čekal téměř čtrnáct dní, až na něj trenér ukázal před zápasem s Chicagem.

Proti Blackhawks zažil z osobního hlediska povedenější mač, porážce 2:3 v prodloužení ovšem nezabránil. V brance se naposledy objevil před týdnem v duelu s Edmontonem. Po středečním tréninku se v kanceláři trenérů dozvěděl, že víkendová klání odehraje na farmě v Clevelandu.

„Je to v pořádku,“ řekl Merzlikins poté. „Alespoň budu hrát zápasy, kvůli tomu hokej hraju. Miluju tuhle hru, takže jsem rád aspoň za to.“

„Ale na druhou stranu to stojí za nic. Stojí to za nic, protože to není důvod, proč jsem přišel do Severní Ameriky. Přišel jsem hrát v NHL, ne v Clevelandu. Je to součást procesu, abych získal zpátky sebevědomí. Tohle je skvělá šance,“ pokračoval pětadvacetiletý gólman.

Jako náhrada byl povolán jeho krajan, Matiss Kivlenieks. Merzlikins by měl na farmě strávit týden, než se tým vrátí z třízápasového venkovního tripu. „Řekli mi, že to není trest nebo něco špatného. Je to jen pro mé vlastní dobro. Prostě nehraju.“

Podobným osudem si prošla i současná jednička Blue Jackets. Korpisalo se na pár duelů přesunul do AHL v sezonách 2016/17 a 2017/18. „Zeptal jsem se ho, jaké to tam je,“ pravil Merzlikins. „Říkal mi, že se mu to stalo taky. Jednou prý byl odeslán do Clevelandu i během All-Star přestávky.“

„Je dobře, že mi to řekl, protože jsem s přítelkyní plánoval navštívit Miami nebo Bora Bora. Naštěstí jsem ještě nezabookoval letenky,“ oddechl si.

Debut v American Hockey League rodáka z Rigy čeká v pátek proti Laval Rocket. „Abych byl upřímný, už mě unavuje být záskok,“ uzavřel. „Chci hrát, chci si užívat hokejový život. Proti Korpimu nic nemám. Je to můj kamarád a dobrý brankář. Ale v brance je místo jen pro jednoho.“  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.