bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Merzlikins upravil styl chytání a hlásí: Nepovedené první tréninky už házím za hlavu

15. listopadu 2020, 7:12

Martin Schwarz

Dříve pro něj první dny po návratu na led byly povinným utrpením. Každý obdržený gól od spoluhráčů mu srážel sebevědomí a přinášel chmurné myšlenky. Tentokrát je všechno jinak. Brankář Elvis Merzlikins se na svou druhou sezonu v NHL připravuje v psychické pohodě, září úsměvem od ucha k uchu a zkouší nové věci, které jej posunou zase o kus dál.

Lotyšský talent minulou sezonu konečně dostal prostor ukázat, že má potenciál pravidelně chytat v nejlepší lize světa. Za Columbus odchytal 33 zápasů, zajistil Blue Jackets 13 vítězství a dalších 8 duelů prohrál až po prodloužení. S úspěšností zákroků 92.3 % a 5 čistými konty dal najevo, že stojí o stálé místo v brankovišti Modrokabátníků.

Ve 26 letech o něm nelze mluvit jako o ryzím mladíkovi. O to víc je ale Merzlikins připravený zvládat psychický tlak i větší porci zápasů.

Naposledy jsem chytal během play-off v Torontu, než jsem se zranil. Od té doby uteklo hodně času, takže první dva týdny na ledě jsou tradičně náročné. Pokaždé mě štve, když mi hráči při tréninku dávají jednu branku za druhou, ale tentokrát je to v pohodě,“ prozradil Merzlikins serveru nhl.com.

Rodák z Rigy zatím trénuje se švýcarským týmem HC Lugano, v jehož dresu působil před odchodem do zámoří. Známé prostředí mu dodává zase o kousek víc pohody.

Letos se cítím úplně jinak. Už neřeším, kolikrát při trénincích inkasuji a házím starosti za hlavu, což je u mě docela překvapivé. Zeptejte se některého z mých bývalých trenérů, jak mi každý nepovedený trénink dokázal zkazit celý den. Nedovedl jsem pochopit, že je začátek sezony a musím se teprve dostat do pohody,“ vysvětloval borec draftovaný v roce 2014.

Zúžený postoj a uvolněnost

Merzlikinse psychicky zocelily také premiérové zkušenosti v NHL. Vstup mezi hokejovou elitu mu nevyšel podle představ, na první výhru čekal až do prosince 2019. Pak ale smůlu zlomil a svými výkony začal fascinovat fanoušky Blue Jackets i nezaujaté diváky.

Jenže vnitřní klid není to jediné, na čem musel zapracovat.

Během předešlých měsíců Merzlikins částečně upravil svůj styl chytání tak, aby u něj šetřil energií a zvládl v sezoně odchytat větší porci utkání. Zlepšení si na první pohled všiml také trenér brankářů v Luganu Michael Lawrence.

Elvis dřív býval v brance položený nízko a roztahoval se doširoka, přičemž měl vzpřímená záda a váhu přenášel na paty,“ popisoval Lawrence někdejší nedostatky lotyšského sympaťáka, které ho stály síly navíc.

Manny Legace, gólmanský trenér Columbusu, naordinoval Merzlikinsovi užší postoj, při kterém si víc odpočine, pošetří energii a zároveň jej v brance udělá opticky větším. To je další důvod, proč je brankář narozený roku 1994 v pohodě jako nikdy předtím.

Když v širokém postoji skáčete doleva a doprava, jste rychle unavení. V NHL na vás jde hodně střel v rychlém sledu za sebou, takže nelze plýtvat energií. Teď mohu být mnohem víc uvolněný a udělám díky tomu méně chyb,“ uzavřel Merzlikins.

Pomohou mu tahle zlepšení k postu brankářské jedničky Columbusu?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.