bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Michálek o životě u Maple Leafs: Lidé mají respekt, novináři dokáží vytvářet tlak

17. září 2016, 8:00

Václav Jáchim

(TORONTO, od našeho zpravodaje) Společně s Romanem Polákem ví, jaké to je hrát zápas co zápas před bouřlivými fanoušky Toronta. Milan Michálek patří k esům místních Maple Leafs. Na jednu stranu cítí ohromnou podporu davů, také je ale pod tlakem kritiků a na očích veřejnosti. Že by ovšem nemohl v civilu na ulici, to odmítá. "Není to zase tak hrozné. Lidé mají respekt, pozdraví nebo chtějí něco podepsat. V Montrealu je to horší," usměje se.

Pro hráče, kteří přijdou z amerických destinací nebo z Evropy, je angažmá v hokejovém ráji novinkou. Popularita dostává jinou dimenzi, dotyčný se ocitá pod reflektorem fanoušků a médií. "Na zápase je plná šatna reportérů. Tohle bývá na denním pořádku, navíc každý trénink vysílá televize. Je toho tady dost. Osobně tenhle cvrkot nemám moc rád, někteří kluci naopak ano. Já se však držím spíš stranou," připomíná.

Javorové listy jsou organizací s mimořádnou tradicí, ovšem uplynulé sezony za moc nestály. V Torontu se proto rozhodli k radikálnímu řezu, přišli mj. prezident Brendan Shanahan nebo hlavní kouč Mike Babcock. Jedním z těch, kteří mají klubu pomoci k návratu do elity NHL, je i odchovanec hokeje v Jindřichově Hradci. Michálek už předtím hodně prožil v San Jose nebo v Ottawě, coby opora Toronta se musí připravit sem tam na rýpavé novináře. "Když se nedaří, je to s nimi těžší. Vytvářejí ještě větší tlak na hráče, což je samozřejmě náročnější," hlásí.

Nyní se Michálek vrátil do známých míst, s národním týmem nocuje v podstatě doma. Do hotelu Shangri-la, kde výprava našla azyl, to má totiž ze svého bytu snad jen dvě tři minuty. "Bydlím ve stejné budově, jako máme hotel. Přijde mi to vhod, manželka je těhotná, každým dnem čekáme narození dítěte. Takže je to fajn, jsem od ní kousek, mohu kdykoli pomoci." Milan s paní už mají malého syna, teď se chystají na dalšího potomka. "Zatím nevíme, jestli se narodí kluk nebo holka. Bude to překvapení," povídá.

Do slavné hokejové organizace přišel během uplynulé sezony, Toronto už velmi dobře zná a může tedy dát případné tipy spoluhráčům z reprezentace. "Hodněkrát tu hráli, vědí, co kde najdou. Zkoušíme nová jídla a nové restaurace. Kluci se mě ptali jen na dobré suši, tak jsem jim poradil." Stejně tak může posloužit s trasou příjemné procházky. "Pěkné je to u vody, z centra pěšky asi deset minut. Dá se tam relaxovat, posedět u kafe nebo jen tak chodit kolem. Člověk najde pěkná místa, parky, trasy na běhání... Já tam nejčastěji beru malého."

Toronto je aktuálně hlavním městem světového hokeje, World Cup 2016 má ambice být jedním z nejlepších turnajů všech dob. Českému výběru se příliš nevěří, ale v přípravě hokejisté nehráli špatně. Mohou dvě vítězství nad Ruskem a Výběrem Severní Ameriky do 23 let změnit očekávání? "Musíme být pokorní. Favority zůstávají ostatní, my můžeme jen překvapit. Ale je dobře, že jsme vyhráli pár zápasů, dostali jsme trošku sebevědomí. Myslím, že když budeme hrát jako v posledních utkáních, neuděláme ostudu - naopak nějaké dobré výsledky. Pokud budeme makat jako tým, výkony půjdou ještě nahoru," burcuje.

Michálek nastupuje v první formaci s Tomášem Plekancem a Jakubem Voráčkem, tohle trio si rozumí. "Myslím, že jsme zlepšili souhru. V Pittsburghu proti mladým Američanům jsme měli hodně šancí. Vypadlo to docela dobře. Já se tam snažím vytvářet prostor a chodit do brány, ale taky bránit. Mělo by to fungovat."

V noci na neděli českého času čeká hokejisty nejtěžší možná prověrka - mistři světa a olympijští vítězové z Kanady. "Jsou jasnými favority na první místo, bude to hodně těžké utkání. Musíme držet první třetinu, pokud se to povede, zápas bude otevřený," říká. Se starším bratrem Zbyňkem se mohou spolehnout na podporu nejbližších. "Přijdou rodiče i manželka bráchy, takže tady budeme skoro všichni," uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.