bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mike Green snížil čas na ledě, na jeho hře se to projevilo kladně

2. února 2015, 12:30

Jan Prošek

Asistent trenéra Washingtonu Capitals Todd Reirden přišel se zajímavým nápadem. Každému obránci v hlavním týmu organizace Capitals vypracoval individuální herní plán, na základě kterého si hráč bude zdokonalovat dovednosti, které mu jdou a pracovat na věcech, které by mohly být lepší. „S Mikem jsem v létě hovořil. On chtěl, abychom mu dali více prostoru při hře, my jsme chtěli využít schopnosti všech obránců. Sedli jsme si spolu a hledali jsme variantu přijatelnou pro obě strany,“ řekl Reirden.

V létě doplnili zadní řady hokejistů Washingtonu dva zkušení hokejový harcovníci. Matt Niskanen a Brooks Orpik. Toto duo se připojilo ke Karlu Alznerovi a Johnu Carlsonovi, společně vytvořili kvarteto velmi kvalitních obránců. Ti byli zařazeni do první respektive druhé formace. Tím pádem se Mike Green přesunul do třetí obranné dvojice k Jacku Hillenovi. Zbavil se tedy jisté zodpovědnosti, která mu někdy svazovala tak šikovné ruce. Před sezónou sice Green vyžadoval vyšší čas na ledě, nicméně i on sám rychle pochopil, proč jeho požadavek dostal červenou.

Jeho čas na ledě se zmenšil proti poslední sezóně. Tehdy měl průměr na zápas 22:43, nyní se dostal na hodnotu 19:04 na zápas. Což je, mimochodem, Greenův druhý nejnižší ice time. Nejméně prostoru na ledě dostával ve své první sezóně, kterou odehrál celou. „O čtyři minuty méně na ledě, to se může na první pohled znát jako maličkost, zdání klame. Ale pokud hráč dostává hodně prostoru na ledě při klíčových a vypjatých situacích, celou sezónu, musí si to vybrat svou daň. Není možné těch dvaaosmdesát zápasů odehrát na maximum,“ řekl hlavní kouč Barry Trotz.  

Zajímavé statistiky přináší server stats.hockeyanalysis.com, podle něj Mike Green začínal 40,9 % svých střídání v útočném pásmu, což je nejvíce ze všech obránců NHL, kteří odehráli letos nejméně 500 minut. Vrací se tak k útočné hře, která to provázela začátky v nejlepší hokejové soutěži na světě. „Já jsem takhle spokojený. Trenéři mi sdělili, jakou mají představu, domluvili jsme se celkem snadno. Dostávám se, trochu, do jiné pozice, než z posledních sezón znám. Je to něco jiného, na ledě jsem méně, na druhou stranu se více mohu soustředit na svůj výkon. Má to své výhody,“ shrnul obránce hrající s číslem 52.

„Nyní má naše obranná hra jasná pravidla. Celá ta čtveřice (Niskanen, Orpik, Alzner a Carlson) musí být mimo jiné psychicky v pořádku, protože snést takovou zátěž, tolik odehraných minut, není často snadným úkolem. Každopádně jsem rád, že to takhle funguje, myslím, že nám všem to pomohlo. Kluci, kteří přišli před sezónou, do týmu zapadají báječně, tvoříme dobrou partu beků. Navíc Carlson a Alzner jsou šikovní zkušení beci, od kterých se můžu hodně naučit. Jejich dovednosti jsou někde jinde než ty moje, “ nešetřil Green chválou.

„Za nás trenéry, mohu zcela zodpovědně říct, že plán, který jsme vytvořili, se osvědčil dobře. I když Mike z počátku byl rozpačitý, postupem času si přišel na své a zjistil, že to opravdu má pozitivní dopad na jeho hru. Je pochopitelné, že každý hráč má výkyvy ve formě, ale přeci všichni jsme (jen) lidé,“ dodal Barry Trotz.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.