bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Miluju, jak mladí rostou, říká Vanbiesbrouck. Legenda chválí i Čechy

7. ledna 2019, 10:00

Václav Jáchim

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) Před lety platil za špičkového gólmana NHL, John Vanbiesbrouck chytal slavnou ligu 20 sezon. Někdejší hvězda u hokeje zůstala, z pozice generálního manažera měla během MS juniorů na povel americkou dvacítku. "Je to pro mě výzva, člověk se trošku vrátil do doby, kdy sám začínal," usměje se záhy poté, co v press boxu Rogers arény svolí ke krátkému povídání.

Američané se zrovna chystali na zápas, ve tváři Vanbiesbroucka byste ovšem nenašli stopy jakékoli nervozity. "Vy jste z Čech? Vyřadili jsme vás ve čtvrtfinále, nebylo to snadné," povídá. K naší zemi má speciální vztah. "Chytal jsem u vás na mistrovství světa 1985. Páni, to už je let," vzpomíná.

"Brouček", jak mu fanoušci tehdy přezdívali, zanechal u publika silnou stopu. Když se pak Vanbiesbrouck prosadil do NHL, řada našinců jeho kroky dál sledovala. První velký úspěch kariéry totiž zaznamenal v Praze, pětapadesátiletý rodák z Detroitu tenkrát vydatně přispěl k tomu, že tým USA přetlačil v závěrečné bitvě šampionátu sovětskou sbornou a bral bronzové medaile.

Bylo důležité cítit, že patřím mezi brankáře jako Hašek a další

„Pro mě to byla strašně důležitá doba," vzpomíná. "Nemyslím vyloženě turnaj u vás jako takový, ale pro ten pocit, že chytám na nejvyšší úrovni. Když se podíváte na brankáře té doby, jako byl Hašek a další, bylo důležité cítit, že mezi ně patříte. A já jsem se o tom mohl díky tomu přesvědčit také," pochvaluje si účastník olympiády v Naganu i dvou Kanadských pohárů.

Teď je v úplně jiné roli, coby generální manažer vede americkou dvacítku. A nejen ji. Legendární gólman dostal u USA Hockey na starost všechny reprezentační výběry. "Každý ví, jaký džob dělal Jim Johannson. S jakým zaujetím," zmiňuje zkušeného činovníka, který loni v lednu náhle zemřel. "Já jsem předchozích deset let pracoval jako dobrovolník pro americkou asociaci. Loni v létě mě oslovili s nabídkou, abych popřemýšlel o nové práci. Poradil jsem se napřed s rodinou, protože je to velký závazek. Tahle práce vyžaduje hodně energie a času. A já mám čtyři syny. Nakonec jsem se rozhodl, že do toho půjdu. A musím říct, že mě to hodně baví," připomíná.

Mladí Američané mu na turnaji dělali radost. "Víte, v hokeji se nikdy nemůžete spokojit. Ale ano, ukazovali jsme se, bylo tam sebevědomí. Měli jsme vyrovnaný tým, který byl dobře vedený a koučovaný. Myslím také, že jsme předváděli docela slušný hokej.“ Vanbiesbrouck má k mladým blízko. Dlouho vlastnil juniorský tým Sault Ste. Marie Greyhounds, poté působil jako ředitel hráčského rozvoje a generální manažer v Muskegonu. Místní tým roky válí USHL. Jeho dres nedávno oblékal český brankář Adam Brízgala, jenž nyní chytá za kladenské Rytíře. "Je to ročník 1998, byl dobrý. V Muskegonu jsme měli také Jáchyma Kondelíka nebo Matěje Pekaře, předtím i jiné české hráče. Všichni jsou šikovní," přibližuje.

Hughes mi připomíná Bureho. Také z něj nespustíte oči

Držitel Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL za sezonu 1985-86 přiznává, že ho baví sledovat, jak se z nadaných hokejových pulců stávají osobnosti. "To miluju!" reaguje nadšeně. "Bavil jsem se o tom s Patrikem Eliášem, protože on si není moc jistý, co by měl po skončení kariéry dělat. Ale vidím, jak ho to baví. Je skvělé sledovat tyhle mladé hráče, jak se vyvíjejí a jdou nahoru. Je to opravdu příklad, názorná ukázka. Vidíte sami sebe v době, kdy jste byli stejně staří jako oni. A jak důležité bylo hrát na šampionátu do 20 let," dodává.

Jedním z největších talentů je Jack Hughes, nejmladší Američan na turnaji dokazoval, že má neskutečný potenciál. "Je radost se na něj dívat," souhlasí. "Každý okamžitě pozná, jak hokej miluje, jak si ho užívá. Musím říct, že u něj to není o systémech a o dalších věcech. Každý zápas pro něj znamená skvělou příležitost naskočit na led a hrát, jak nejlépe dokáže. Výrazný hráč, podobný, jakým býval Pavel Bure. Ten jakmile skočil na led a dotknul se puku, také jste z něj nespustili oči. Jack je podobný," srovnává.

Hughes přednosti názorně ukázal ve čtvrtfinále proti české dvacítce i poté v bitvách o medaile. "Určitě nám pomohl a hru našeho týmu oživil. Když dospějete do pozdní fáze turnaje, občas potřebujete takovou vzpruhu. A on nám ji poskytl. V tomhle směru to fungovalo výborně, přesně tohle Jack splnil," uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.