bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mindrák Toronta trvá. O postupu Bostonu rozhodli hráči druhého sledu a brankáři

24. dubna 2019, 10:45

Jiří Lacina

V preview k sérii Bostonu s Torontem jsme psali, že je to už šedesát let, co kanadský klub naposledy postoupil přes Boston v play off. Pět posledních vzájemných sérií skončilo ve prospěch Medvědů, teď už jich je šest. Tohle setkání je vždycky zárukou vzrušující podívané. V roce 2013 i 2018 potřebovali Bruins sedm zápasů, nejinak tomu bylo letos.

Rozdíl byl snad jen v tom, že zatímco v oněch dvou letech Boston ještě ke všemu obracel průběh rozhodujícího duelu, letos šel za vítězstvím odhodlaněji. Vedení 2:0 po první třetině dokázali hosté prostřednictvím Johna Tavarese jen zkorigovat, domácí už si pak vedení i postup uhlídali.

„Ukázal se charakter téhle party,“ radoval se autor druhé branky Marcus Johansson. „V Torontu jsme si vybojovali sedmý zápas a dnes vyhráli. Výborný pocit!“

Po pátém utkání už to s Bostonem nevypadalo dobře. Na rozdíl od loňska vstoupilo do série lépe Toronto, vedlo 1:0, 2:1 a 3:2 na zápasy. Obrátit z 2:3 na 4:3 se daří jen zhruba každému pátému celku, který se v takové šlamastice ocitne. Krk statného medvěda obepínala smyčka, stačilo kopnout do bedny, favorit se ale v poslední možný moment vysmekl.

Cesta k důležitému čtvrtému vítězství vedla přes hráče druhého sledu. Jak už to tak bývá, elitní lajny byly dobře hlídány, prosadila se ale čtvrtá formace ve složení Joakim Nordström – Sean Kuraly – Noel Acciari. Zajistila dva ze tří gólů a složila se na pět bodů. Poslední dvě trefy padly do prázdné klece.

„Mrzí to,“ řekl Mitch Marner. „Věřili jsme v tenhle tým. Když vám skončí sezóna takhle brzy, naštve vás to. Ten vztek v nás zůstane, příští rok se musíme vrátit hladovější.“

„Měli jsme dva zápasy, abychom je dorazili. Je to o zabijáckém instinktu, který musíte ukázat ve správný čas. Další lekce,“ hlesl zkušený Patrick Marleau.

(Ne)jistota v brankovišti

Dalším důležitým prvkem byli brankáři. Grafika zámořské televize připomněla, že ani loni Dán Frederik Andersen v klíčovém sedmém duelu nezářil, ze 35 střel pustil za svá záda šest. Letos inkasoval ze 30 pokusů třikrát, přičemž první a možná i třetí gól jdou na jeho vrub.

První trefa ho bude nějakou dobu budit ze spaní. Nordström mu procedil puk mezi tyčkou a tělem, kde bylo prostoru akorát na ten malý kousek gumy. Druhý gól dal Marcus Johansson po objetí branky. Třetí přidal po pěkném individuálním průniku Sean Kuraly, rána zhruba z vrcholu pravého kruhu ale patřila mezi ty chytatelné. Tuukka Rask na druhé straně žádnou zásadní chybu neudělal, ze 33 střel inkasoval jedinkrát.

Zklamání cítil také trenér Javorových listů Mike Babcock, který za čtyři roky nedokázal s Torontem přejít úvodní kolo play off. První sezónu (2015-16) do něj nepostoupil vůbec, poslední tři vyhořel vždycky hned na začátku pohárových bojů. Navíc se mu ošklivě zhoršuje bilance v sedmých zápasech play off. Vůči třem vítězným má nyní už sedm ztracených.

„Zklamání. Myslím, že proti loňsku jsme se zlepšili. Nakonec jsme ale nebyli odměněni. Na kluky jsem hrdý, pracovali jsme. Děláme krůčky správným směrem, musíme se ale dostat přes první stupeň,“ vysoukal ze sebe nejlépe placený kouč NHL.

S vyřazením Toronta nepropadli frustraci jen fanoušci Maple Leafs, ale celé Kanady, která už v prvním kole ztratila šanci na Stanley Cup. Pozici favorita nezvládl letošní lídr Západní konference Calgary ani dlouhodobě silný Winnipeg. V marné snaze je teď doplnilo Toronto. Osm postupujících do druhého kola je, respektive bude (jedna série se ještě hraje) výhradně z USA.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.