bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Minnesotská divočina - země pro ruské hráče nezaslíbená

13. července 2019, 20:00

Josef Potůček

Problémy Rusů podepsat v Minnesotě smlouvu, natož udělat díru do světa, jsou jejich příznivcům dobře známy. Posledním fiaskem je ztráta zde draftovaného talentovaného útočníka Andreje Světlakova, jenž podepsal smlouvu s ruským celkem CSKA Moskva.

Seznam hráčů, kteří přes sebe kdy přetáhli zelenočervený dres k soutěžnímu zápasu, čítá 254 jmen, což samo o sobě není číslo nikterak zvláštní, pokud bereme v potaz, že se jedná o klub, který v NHL působí od začátku tohoto tisíciletí. Pozoruhodný je fakt, že z tohoto nemalého součtu hokejistů jich pouze pět bylo vlastníky ruského pasu. Jmenovitě jím byl brankář Ilja Bryzgalov, útočníci Sergej Krivokrasov, Andrej Nazarov a Maxim Sušinskij. Zřejmě největší stopu pak zde zanechal obránce Andrej Zjuzin. Kupříkladu Slováků, jejichž zastoupení bylo a je za Velkou louží mnohonásobně nižší, nastoupilo za Minnesotu stejné množství a nutno dodat, že hráči jako Gáborík, Demitra či Sekeráš stopu vyšlápli o poznání hlubší než zmíněná ruská pětice. Sluší se dodat, že českých hráčů si v Minnesotě zahrálo hned třináct, Paterou počínaje, Židlickým konče.

Ruská revoluce v týmu Divočáků

Jakoby tuto tradici chtěli funkcionáři Wild v posledních letech změnit, když od roku 2015 na každém draftu ukázali vždy na jednoho ruského mládence. Letos na konci června ve vancouverské Rogers Aréně volili Rusy dokonce dva (Matvej Guskov a Vladislav Firstov).

Očividná snaha začlenit do týmu nějakého hokejistu s rozlohou největšího státu světa však v Minnesotě zatím vychází vniveč. Naposledy tuto praxi potvrdil právě Andrej Světlakov. Třiadvacetiletý útočník draftovaný před dvěma roky Divokými prodloužil kontrakt s moskevským CSKA a to hned o tři roky! Tímto krokem dost možná ukončil své účinkování v NHL dříve, než jej vůbec započal.

Kaprizov a ti další

Přitom Světlakov vyrostl v posledních dvou letech ve špičkového hráče, možná ne tolik produktivního, ale schopného zahrát dobře na obou koncích kluziště, což je vlastnost v zámoří s povděkem kvitovaná.

Jeho spoluhráč z bývalého armádního celku Kirill Kaprizov je podobný exemplář s tím rozdílem, že v jeho případě se jedná o hvězdného hráče, který kupříkladu jakožto nejmladší hráč ruské sborné na olympiádě v Pchjongčchangu, zaznamenal 9 bodů (5+4) v šesti střetnutích a poslední čtyři roky byl pokaždé členem All-Star týmu Kontinentální hokejové ligy, letošní rok nevyjímaje.

Minnesota po něm loni hodně toužila, ovšem novokuzněcký rodák jim dal košem, když též podepsal tříletou smlouvu v CSKA. Ruský novinář Alexej Ševčenko z webu Sport Express se jej tehdy dotazoval, proč nevyslyšel vábení z Minnesoty, načež mu svérázný forvard odvětil: Minnesota o mě neměla moc zájem. Kdy si mě vybrala? V pátém kole? Myslím, že na mě hned po draftu zapomněli. Jen když se mi zadařilo v národním týmu, začali s mým agentem zase mluvit,“ překvapil upřímností Kaprizov.

To Dmitrij Sokolov draftovaný Wild v sedmém kole vstupního draftu 2016 v Minnesotě kontrakt podepsal. Uplynulou sezónu strávil na farmě v Iowě, kde nastřádal solidních 30 bodů (16+14) v 60 utkáních. Pozvánky do prvního týmu se však nedočkal a šuškalo se, že to bylo zapříčiněno jeho slabou kondicí a rezervami v obranné činnosti. Právě kondice měla být údajně důvodem, proč rodák z Omsku šel při draftu na řadu až jako 196 hráč.

A to přitom disponuje mimořádným hokejovým myšlením, má čich na góly a neuvěřitelně rychlá zápěstí. V jeho prospěch hovoří i fakt, že je schopen zastat post centra i levého či pravého křídla. Tři roky hrál v zámořských juniorských soutěžích, přičemž v ročníku 2017-18 patřil s průměrem takřka dvou bodů na zápas k vůbec nejproduktivnějším hráčům OHL. Do hlavního mužstva, kde pevnou rukou vládne trenér Bruce Boudreau, má však cestu ještě dalekou.

Alexander Chovanov, jakožto hráč tažený Minnesotou ve třetím kole loňského draftu, má pozici podobnou. V jeho prospěch hovoří, že stejně jako Sokolov není smluvně vázán s žádným klubem v KHL a dva roky se otloukal v kanadskoamerické juniorce. Avšak v příští sezóně pro něj bude maximem pobyt na farmě, pravděpodobněji se jeví jeho pokračování mezi juniory v QMJHL.

S Rusy to nemají jednoduché ani v Columbusu

Zajímavou paralelou je zkušenost Columbusu, který vstupoval do NHL ve stejném roce jako Minnesota. Právě Modrokabátníci mají čerstvou neblahou zkušenost se svými dvěma, dnes již bývalými, hráči, o které přišli úplně zadarmo (Bobrovsky a Panarin). Za připomenutí stojí i tamní působení potížisty Nikolaje Žerděva, kterého si Blue Jackets vybrali jako celkovou čtyřku draftu 2003, aby se ho o čtyři roky později s radostí zbavili. Nelze opomenout ani Sergeje Mozjakina, dlouho považovaného za nejlepšího hráče mimo NHL, kterého Columbus též draftoval, ale k podpisu smlouvy nikdy nezlanařil. Zadák Vladislav Gavrikov letos kontrakt v hlavním městě Ohia sice podepsal a odehrál dokonce i pár zápasů v playoff, ale stalo se tomu tak též až po zdlouhavých peripetiích.

V Minnesotě mají nyní šanci výše popsaný trend změnit. Domnělý kurz na přesvědčení, že se v Divočině nějaký Moloděc během následujících let přeci jen naplno prosadí, však s přihlédnutím k tamní zvyklosti, není kdovíjak příznivý.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.