bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mladé překvapení v Los Angeles, Kempe skvěle nahrazuje zraněného Cartera

7. listopadu 2017, 14:00

Martin Schwarz

V minulém ročníku stihl pouze pětadvacet zápasů, teď se ale může těšit na větší porci. Švédský mladík Adrian Kempe využívá prostoru na ledě v Los Angeles, od počátku sezóny posbíral už deset kanadských bodů, také on je jedním z důvodů, proč Kings i navzdory absenci tahouna Jeffa Cartera dávají dostatek gólů. Pokud mu forma vydrží, nejspíš od trenérů dostane ještě větší důvěru.

Jeff Carter, klíčový forvard Los Angeles Kings, od 18. října na soupisce Králů chybí. Jakmile vyšlo najevo, že jeho zranění kotníku nebude vyřešeno během pár dní, uskutečnili trenéři v sestavě menší škatulata. Například přesunuli jednadvacetiletého Adriana Kempeho do centru druhé útočné formace, ke zkušenějším Tanneru Pearsonovi a Tyleru Toffolimu. Tenhle tah se vítězi Stanley Cupu z let 2012 a 2014 vyplácí, Kempe si s parťáky začal velmi dobře rozumět. Když zrovna sám neboduje, přispívá týmu alespoň pozitivní účastí na ledě.

Dobře chránit puk

Stačí pohledět na posledních šest hráčových zápasů a máte jasno, kolik práce odvádí. Mladík draftovaný teprve před třemi lety v nich nakupil pět kanadských bodů, z toho dvakrát skóroval. Co ale střídačka (a pochopitelně i fanoušci či vedení klubu) Kings ocení dost možná nejvíc, je hodnocení plus-minus při předešlé šestici utkání. Kempe ji vyšponoval na + 7. Aktuálně se nachází na čísle + 10, žádný z hráčů Los Angeles se nemůže chlubit lepším výsledkem. Navíc čím dál sezóna postupuje, tím tráví mezi mantinely více času. Minule proti Nashvillu odehrál přes 16 minut!

„Pokud chcete hrát jako centr na středu kluziště, musíte si dobře chránit puk,“ má Kempe jasno ve vyjádření na serveru nhl.com. „Hodně jsem se naučil od Anžeho Kopitara, který s pukem na hokejce umí výborně. Chci ho stále následovat a být jednou na kotouči tak silný jako on.“ Právě slovinský útočník vládne týmovým statistikám, vstřelil už sedm gólů a na dalších deset přihrál. Jaký kontrast s ročníkem 2016-17, kdy se opora hollywoodského celku podstatnou dobu základní části trápila.

Chci vrátit důvěru

„Od okamžiku, kdy jsem začal působit v Severní Americe, pracuji s trenéry na lepším chránění puku a cítím určité zlepšení,“ pokračuje ročník narození 1996, jenž před odchodem za velkou louži působil ve švédském MODO Hockey, stejně tak zvládl starty za mládežnické reprezentace. „Už jako sedmnáctiletého mě napadlo odejít hrát do zámořské OHL. Ale přišlo mi lepší zůstat doma ve Švédsku, kde mě dospělý hokej připravili také velmi kvalitně,“ říká Kempe. Když skauti před draftem roku 2014 hodnotili mladé evropské prospekty, zařadili vítěze Calder Cupu v žebříčku na šesté místo - za Kasperiho Kapanena, Williama Nylandera, Kevina Fialu, Jakuba Vránu a Davida Pastrňáka.  

Kempe tak měl dlouhodobé předpoklady pravidelně nastupovat v NHL, přestože během draftu přišel na řadu „až“ jako číslo 29. „Pamatuji, že se mi vždy líbila Adrianova rychlost, schopnost drát se za pukem a odhodlání,“ popisuje hlavní muž skautingu po Evropě Goran Stubb, jenž hokejistu před pár lety často sledoval. „Pokaždé bruslil na více než sto procent.“

Popravdě řečeno, švédský rychlík předvádí víc, než od něj organizace Kings očekávala. Jako talent vybraný na konci prvního kola se měl delší dobu vyhrát na farmě. Už během loňské sezóny však prožil debut v nejlepší lize světa. Za 25 duelů nasázel dvě branky, k nim přidal čtyři asistence. Ke všemu si padl do oka s novým trenérem Los Angeles Johnem Stevensem.

„Chci kouči vrátit vloženou důvěru a být ještě více konzistentní,“ říká Adrian Kempe. „Velmi mi pomohl ke zlepšení v obranném pásmu a díky tomu trávím hodně času na ledě. Pokusím se využít svou rychlost k vypracování co největšího počtu šancí pro Pearsona s Toffolim,“ uzavírá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.