bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mladí a nechtění. Výběr talentů, kteří se v NHL neuchytili a možná už ani neuchytí

10. srpna 2017, 12:08

Lukáš Podleśny

Opravdu hodně toho bylo řečeno a napsáno o tom, který zkušený mazák je v současnosti stále bez smlouvy. Jména jako Doan, Iginla či Jágr již během letní přestávky několikrát oblétla internet. Jenže co stále mladí borci, kteří mají status Free Agent? Zde je výběr několika z nich.

Jared Cowen (26 let)

Bezmála dvoumetrový borec měl našlápnuto k velmi dobré kariéře. Draftován byl Ottawou v roce 2009 a to v prvním kole jako číslo 9! Okamžitě si tento obránce vysloužil čtyřletý nováčkovský kontrakt, který mu s bonusy průměrně zajistil kolem 1,3 miliónů dolarů ročně.  Hned v sezóně 2009/2010 jednou nakoukl do NHL, avšak záhy se pakoval zpět do Spokane Chiefs. V dresu tohoto celku WHL další rok zaznamenal 48 kanadských bodů v 58 zápasech základní části a dalších 14 bodů přidal v play-off. Výborný výkon!

Po takové sezóně už Jared Cowen získal místo v sestavě Ottawy. V té za dva roky přidal celkem 32 kanadských bodů, vysloužil si čtyřletý kontrakt na 3,1 miliónů ročně, avšak poté kariéra nadějného beka uvadala. Sezóna 2014/2015 = 54 zápasů, 9 bodů.  Sezóna 2015/2016 = 37 zápasů, 4 body a přestup do Toronta. No a anabáze v Torontu? Ani jedno utkání, prohraná arbitráž a vykoupení ze smlouvy.

Jaká škoda hráče, který si odvezl bronz ze šampionátu sedmnáctek, dvě stříbra má s dvacítkami, vyhrál Memorial Cup CHL, stal se šampiónem WHL a v sezóně 2010/2011 s Binghampton Senators ovládl Calder Cup.  Kde se stále teprve šestadvacetiletý kanadský bek usadí, zatím není jisté, ale špatnou volbou by jistě nemuselo být například Německo. Přeci jenom právě do DEL Ligy už zamířil nejeden nechtěný zámořský hokejista.

Eric Gelinas (26 let)

Také v tomto případě se jedná o šestadvacetiletého obránce draftovaného v roce 2009. V pořadí jako 54. hráče si ho tehdy v druhém kole vybralo New Jersey, nicméně nováčkovský kontrakt podepsal Gelinas o rok později než Cowen. První rok smlouvy bral Kanaďan s bonusy průměrně 900 000, další tři pak o 30 000 méně. Právě během čtyř let s nováčkovskou smlouvou se Gelinasovi dařilo. První rok v QMJHL - 57 bodů, v sezóně 2011/2012 již v Albany Devils – 37 bodů, o rok později – 22 bodů a poslední sezónu v roli nováčka - 29 bodů za New Jersey a dalších 6 za Albany.

Podle očekávání podepsal Gelinas s Devils první klasickou smlouvu. Sice jen na rok, ale v sezóně 2014/2015 přidal solidních 19 bodů v 61 zápasech, a to znamenalo nárůst platu. Jenže s další dvouletou smlouvou, tentokrát už na více než 1,5 miliónů ročně, přišel útlum. Předminulá sezóna znamenala 6 bodů ve 34 zápasech za Devils a trejd k Lavinám. V dresu Colorada Eric Gelinas odehrál celkem 33 zápasů, nicméně v těch zaznamenal jen jednu asistenci. Loni už dokonce odehrál stejný počet zápasů jako v Coloradu také na farmě v San Antoniu a po takových sezónách se smlouva nebude hledat jednoduše.

Jyrki Jokipakka (25 let)

Také do třetice se jedná o obránce, nicméně tentokrát draftovaného v roce 2011. Pětadvacetiletý finský bek Jyrki Jokipakka byl Dallasem vybrán až v sedmém kole, ale po dvou solidních (15 a 17 bodů) sezónách odehraných ve finském Ilves byl na sezónu 2013/2014 přeci jenom povolán do zámoří. A hned první sezóna v Severní America Jokipakkovi docela sedla. Na farmě v Texasu totiž odehrál 68 zápasů, přičemž vyprodukoval 21 kanadských bodů. Poměrně pěkný příspěvek hráče draftovaného jako číslo 195. Navíc ten rok byli v Texasu jen tři hráči s lepším hodnocením plus/mínus.

Hned další sezónu Jokipakka odehrál 51 utkání v dresu Dallasu a už jen 19 na farmě. V NHL tehdy zvládl 10 kanadských bodů, v AHL 5 a k tomu například v dresu Finska přidal dvě gólové trefy na světovém šampionátu. Následovala dvouletá smlouva na 900 000 ročně, avšak za poslední dvě sezóny Jokipakka vystřídal Dallas za Calgary a Calgary za Ottawu. Celkem v těchto třech týmech nastoupil do 99 zápasů. Jenže bodový příspěvek? Dalších šest bodů za Dallas, dvanáct za Calgary a nula za tři utkání v Ottawě.

Jestliže si Jyrki Jokipakka nenajde nového zaměstnavatele v NHL, jen těžko bude brouzdat v nižších zámořských ligách. Finský obránce má podle všeho jednu jistotu. Právě v jeho domovské zemi nebo i v KHL ho určitě přivítají s otevřenou náručí.

Joseph Cramarossa (24 let)

Cramarossův příběh je tak trochu z jiného soudku. Čtyřiadvacetiletý Kanaďan byl, stejně jako Jokipakka, draftován v roce2011, a to ve třetím kole. V předchozích případech se jednalo o obránce, kteří měli v mládežnických a nižších ligách NHL větší počet povedenějších sezón. Avšak u Josepha Cramarossy se tak nestalo. Útočník narozený v Markhamu v Ontariu měl jednu fantastickou sezónu! V dresu Belleville Bulls v ročníku 2012/2013 nastřádal 63 bodů v 68 utkáních a dalších 9 bodů přidal v play-off. To stačilo na tříletý nováčkovský kontrakt, ale zároveň to byla poslední sezóna, ve které Cramarossa tak zazářil.

Během tří let trvání nováčkovského kontraktu se 183 centimetrů vysoký forvard na NHL díval tak maximálně z hlediště a šanci dostal až minulou sezónu. Před tou totiž za San Diego nasbíral 17 zápasů, čímž si od Anaheimu vysloužil aspoň roční kontrakt. Joseph Cramarossa sice v dresu Kačerů opravdu konečně nastoupil, avšak 4 trefy a 6 asistencí ve 49 utkáních zrovna neuchvátilo a přišlo stěhování do Vancouveru. Tam útočník odehrál deset zápasů s krásnou kulatou nulou na kontě.

Henrik Samuelsson (23 let)

Na závěr poněkud jiný šálek kávy. Henrik Samuelsson byl Arizonou draftován v roce 2012 a to hned v prvním kole jako sedmadvacítka. V sezóně 2012/2013 odehrál v dresu Edmonton Oil Kings 91 zápasů, přičemž nasbíral fantastických 99 bodů. Takový talent Kojoti museli dostat pod smlouvu. Nováčkovský kontrakt podepsal Samuelsson na čtyři roky a v každém si vydělal přes 1,1 miliónů dolarů. Další sezóna byla navíc ještě povedenější, když přinesla 126 kanadských bodů v 91 utkáních.

Pochopitelně Samuelsson postoupil o úroveň výše a prožil čtyřicetibodovou sezónu za Portland Pirates v AHL. Pak to ale přišlo. Září 2015 - zranění, ve Sprinfieldu jen 43 zápasů a 12 bodů. Červen 2016 – další zranění. Sezóna 2016/2017 – 10 zápasů a 3 body za Springfield, 5 zápasů a nula za Bakersfield. Ano a mimochodem, ještě v lednu 2017 se švédský talent znovu zranil. Bohužel, se dá říct, že zdravotní potíže kariéru tohoto nadějného útočníka doslova kosí. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.