bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mládí vpřed! Toronto táhnou nováčci. Bude z toho play-off?

25. ledna 2017, 11:00

Michal Sedláček

Kdo by to do nich řekl? Před sezonou patřili k outsiderům ligy. Nepředpokládalo se, že by dopadli až tak zle jako loni, ale přeci jen. Momentálně mají druhý nejmladší tým celé NHL a na soupisce sedm nováčků, kteří pravidelně nastupují. A co víc. Právě zelenáči patří mezi opory týmu a táhnou Toronto vstříc play-off.

Loni byli na dně. Platili daň za přestavbu týmu a skončili na posledním místě celé NHL. Ale s nadějí na lepší zítřky, která se upínala k draftové loterii. Štěstí jim přálo a prezident Brendan Shanahan se po loterii hrdě fotil s kartičkou, na níž bylo nové logo klubu, který vyhrál první místo v draftu 2016. Toronto pak na něm z prvního místa sáhlo po americkém super talentu Austonu Matthewsovi. Silný, vysoký a komplexní centr. Přesně takového Leafs od odchodu kapitána Matse Sundina hledali.

Devatenáctiletý mladík s mexickými kořeny si fanoušky kanadského klubu získal ihned. V prvním zápase sezony nasázel do sítě Ottawy čtyři góly a v Torontu propukla Matthews mánie. Jeho dres se během prvního týdne stal nejprodávanějším v celé lize a americký talent pokračuje ve skvělých výkonech i nadále. Za 45 zápasů má na kontě 22 branek a 16 asistencí. Překvapivě ale není nejproduktivnějším novicem mezi hráči NHL. Nene, Toronto totiž není jen Matthews. To byste ostatním mladým puškám hodně křivdili.

V dresu s javorovým listem na hrudi totiž řádí i Mitch Marner. Malý, ale nesmírně šikovný útočník. S 11 góly a 28 nahrávkami nejproduktivnější nováček. Rovněž taky nejlepší nahrávač. Skvěle si sedl v útoku s Tylerem Bozakem a Jamesem van Riemsdykem. Společně už posbírali 107 bodů. Těmto klukům to spolu náramně šlape a tak nebuďte překvapeni, pokud nakonec v produktivitě nováčků skončí Marner před Matthewsem i Lainem.

Přitom před sezonou visel nad startem kanadského šikuly v NHL otazník. Rodák z Ontaria sice loni v juniorce naprosto dominoval a celkem si v základní části a play-off připsal 160 bodů v 75 duelech, ale jeho 181 cm a 77 kg mohlo být v NHL problémem. Zatím se ale ukazuje, že menší postava je spíše Marnerovou výhodou. Rychlost, obratnost a šikovné ruce mu umožní přehrát větší a silnější hráče. Jeho akce pak skutečně patří k těm pohledným a možná si při pohledu na něj vybavíte Patricka Kanea.

Američana a Kanaďana pak doplňuje další výrazný nováček. Blonďatý Švéd, jenž pochází z hokejové rodiny. Řeč je samozřejmě o Williamu Nylanderovi. Pátému nejproduktivnějším nováčkovi v lize, jenž má na kontě 9 branek a 21 gólových nahrávek. Za Toronto nastoupil už loni do 22 zápasů a připsal si 6 gólů a 13 bodů. Status nováčka mu ale zůstal a i on tak může zabojovat o Calder Trophy. Leafs je nejvíce platný v přesilovkách. Tam Nylander posbíral hned polovinu svých bodů, tedy patnáct. I díky němu má Toronto druhé nejlepší přesilovky v celé NHL.

"Velkou trojku" doplňují další mladíci

Matthews, Marner a Nylander jsou společně s Lainem a Werenskim nejvýraznějšími nováčky celé NHL. Leafs však mají ve svém středu další šikovné mladíky. Útočnou řadu amerického centra doplňují Zach Hyman a Connor Brown. Prvně jmenovaný je 125. volba draftu 2010 a vybrala si ho Florida. Ta o něj však neměla zájem a tak Hymana vyměnila do Toronta. Ten se v NHL ukázal už loni, ale letos nastupuje pravidelně a hlavně vedle jedničky posledního draftu. Hyman těží s Matthewsovi šikovnosti, Američan zase z Hymanovi bojovnosti. Letos zaznamenal slušných 7 gólů a 21 bodů.

Druhým do party je třiadvacetiletý Connor Brown. Toho si Leafs vytáhli v 6. kole draftu 2012 a letos se usadil vedle Matthewse a Hymana. Doposud posbíral 11 branek a 21 bodů. Jak Hyman, tak i Brown navíc mají své místo ve speciálních formacích Maple Leafs. Brown chodí na přesilovky i oslabení. Hyman je pak specialistou na oslabení. Vstřelil v nich už dva góly a v oslabení odehrál nejvíc minut ze všech hráčů Toronta. Není tajemstvím, že Hyman patří mezi oblíbence Mike Babcocka.

Když už jsme u ice-timu, tak věřte, že nejvíce času na ledě tráví v torontském dresu také nováček. A není to ani jeden z dosud jmenovaných, nýbrž ruský obránce Nikita Zajcev. Pětadvacetiletý nedraftovaný bek loni působil v CSKA Moskva. Po svém příchodu do kanadské metropole si hned získal důvěru hlavního kouče Leafs a každý zápas odehraje v průměru 22:32 minut. To je nejvyšší průměrný ice-time ze všech nováčků v lize. Zajcev má pak také nejvíce asistencí ze všech obránců v týmu, celkem 18. K tomu navrch i jeden gól.

Ve čtvrtém útoku pak doplňuje tvrďáka Matta Martina duo Nikita Sošnikov - Frederik Gauthier. Prvně jmenovaný má na kontě gól a tři asistence a patří stabilně do sestavy kanadského velkoklubu. Gauthier zastal místo zraněného Bena Smitha a v 15 duelech posbíral dva góly a jednu asistenci. Babcockovi se ale hlavně hodí na buly, kde Leafs tlačí bota. S úspěšností 52,5 % je v mužstvu lepší jen Tyler Bozak a Ben Smith, který je však zraněný.

Obstarali polovinu bodů

Sečteno a podtrženo, osm nováčků Toronta posbíralo 175 kanadských bodů z celkových 369 bodů celého týmu. Něčím takovým se nemůže pochlubit žádný jiný tým. Díky až nečekaně dobrým výkonům nováčků, doplněném o již zkušenější hráče jako van Riemsdyka, Kadriho, či Bozaka, v brance nyní již jistého Andersena, druhou nejlepší přesilovku v NHL a čtvrté nejlepší oslabení, mají Leafs reálnou šanci na postup do play-off.

Tým z Ontaria se usadil na 4. místě v divizi a navíc má ze všech týmů nejméně odehraných utkání. Postup do vyřazovacích bojů by byl pro organizaci, která letos slaví 100 let od založení, krásným dárkem. Ovšem není to prvořadý cíl. Play-off by bylo pro Toronto spíše něco navíc. Letos se s něčím takovým moc nepočítalo. Vedení se i nadále drží dlouhodobého plánu, kterým je udělat z Toronta dlouhodobě jeden z předních týmů NHL. Našlápnuto k tomu mají dobře. Hromada talentů, zkušenosti na střídačce i ve vedení a konečně i jistý muž v brance. V Torontu asi skutečně roste vítězný tým. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.