bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mohu být jako Ovečkin, věří Pastrňák. Střelec Bostonu dokázal, co žádný jiný Čech

15. října 2019, 18:00

Jiří Lacina

Všichni máme asi ještě v živé paměti čtyřgólový večer Tomáše Hertla. Dvacetiletý kanonýr, o jehož schopnosti adaptovat se na NHL v době odchodu za moře ve Slavii pochybovali, nastřílel v prvních třech utkáních ve slavné lize šest branek. Z toho čtyři 8. října 2013. San Jose porazilo Rangers 9:2.

Dát čtyři góly za večer je výjimečná věc. Třeba Milanu Hejdukovi, jedinému českému držiteli Maurice Richard Trophy pro nejlepšího sezónního kanonýra, střelci nad jiné zdatnému, se to nikdy nepovedlo. Jaromír Jágr, se 766 přesnými zásahy třetí nejlepší střelec v historii NHL, dal čtyři góly jednou. Na svůj výjimečný večer v NHL čekal přes deset let.

Od Fryčera po Hertla

Z Čechů takto prvně uspěl v lednu 1986 emigrant Miroslav Fryčer. „Nebyl to hokej, spíš basketbal,“ vzpomíná ve své biografii na divoký duel, kde jeho Toronto porazilo silný Edmonton 11:9. „Když se blížila závěrečná siréna, diváci odpočítávali čas, jako by se hrálo sedmé finále. Dodnes přede mnou lidi v Torontu tenhle báječný večer občas vzpomenou a děkují mi za zážitek,“ vypráví Fryčer.

Výhra nad kanadským rivalem byla událost, Fryčerovo představení muselo být silným momentem, ale - přeci jen - bylo to 11:9. Později Fryčera následovali další. Jiří Hrdina (jeho Calgary vyhrálo 6:3), Vladimír Růžička (6:3), Petr Nedvěd (9:4). Na konci své premiérové sezóny 1996-97, kde v 18 zápasech do té doby zaznamenal tři trefy, dal čtyři góly Jaroslav Svejkovský. S Washingtonem porazil Buffalo 8:3.

Podobné to bylo i v dalších případech. Vesměs šlo o výprasky, divoké výsledky, kdy se zrovna odpovědně nebránilo. Jágr dal na podzim 2000 pod Ivanem Hlinkou čtyři góly Rangers, Pittsburgh tehdy vyhrál 8:6. Radek Dvořák, jako součást památné české lajny Jezdců s Nedvědem a Hlaváčem, pomohl na jaře 2001 čtyřmi zásahy sestřelit v derby Islanders (6:4).

Naprostou anomálií jsou čtyři trefy Jiřího Dopity. Moravský chasník měl ve Vsetíně takové podmínky, že se mu dumat o nejlepší lize světa ani moc nevyplatilo. Nakonec ji odešel zkusit ve 33 letech jako „nejlepší světový hokejista mimo NHL“. Vydržel dvě sezóny. V 73 utkáních za Philadelphii a Edmonton dal 12 branek. Z toho čtyři při výhře 7:4 nad Atlantou!

Střeleckým apetitem rozesmutnil v bráně Thrashers Milana Hniličku. „Jsem šťastný, že jsem pomohl. Bylo to pro mě těžké. Je to jiné než v Evropě, hraje se tady víc do těla,“ soukal ze sebe jednoduchou angličtinou. Probuzení, ve které doufal tehdejší trenér Flyers Bill Barber, však nepřišlo. Ve zbytku sezóny přidal Dopita už jen pět gólů, načež byl vyměněn do Edmontonu.

V březnu 2003 dal Patrik Eliáš čtyři góly Islanders, jeho New Jersey vyhrálo 6:0. Martin Havlát si připsal čtyři kousky v listopadu 2005 na desetigólové nakládačce Buffalu (10:4). Asi nejhodnotnější byl v tomto směru čtyřgólový zápis Jana Bulise z ledna 2006, kdy jeho Montreal porazil Philadelphii 5:3. Při vší úctě, tento výkon byl ale dost ojedinělý. Bulis nedal ve zbytku sezóny v žádném utkání víc než jeden gól, celkově se v NHL trefil 96krát.

Osmnáctý v historii klubu

U Pastrňáka nešlo v neděli o žádnou náhodu. Ve své šesté sezóně v NHL zaznamenal pátý hattrick. Na kontě má už i pětibodový zápas (v play off dokonce šestibodový). Vlastně bylo jen otázkou času, kdy se trefí čtyřikrát. Vyšlo to nyní, navíc v utkání, kde padlo jen šest branek a Boston dal právě čtyři!

Něco takového nedokázal žádný z dvanácti jmenovaných Čechů. 

„Od toho jsem placený,“ smál se po svém výkonu hokejista, jenž by rozhodně mohl být hodnocený lépe. V porovnání s milionářským spolkem v Torontu, kde si tři útočníci pohybují na nebo nad hranicí 11 mil. dolarů ročně, jsou gáže Davida Pastrňáka (6,666 mil.) nebo Brada Marchanda (6,125 mil.), který mu v neděli přihrál na dva góly, z kategorie hodně skromných.

Bruins Daily nazval Pastrňákovu šestiletou smlouvu z roku 2017 bez váhání jedním z „největších úspěchů“ generálního manažera Dona Sweeneyho.

Skóruje s obdivuhodnou lehkostí. Na čtyři zásahy proti Anaheimu potřeboval jen pět střel. První gól přišel po ráně bez přípravy z levého kruhu, kterou má na úrovni Alexe Ovečkina. „Jako hráč bych se chtěl dostat do tohoto bodu,“ odpověděl na otázku, zda cítí, že by jednou Rusovi mohl dělat konkurenci v gólové produkci. „Myslím, že mohu. Je to jen otázka času,“ dodal.

Druhý dal po nezištné Marchandově příhře a další přesně ráně. U třetího projevil pohotovost, když bleskurychle plácnul do volného puku po buly. Při čtvrtém prokázal stabilitu; v brankovišti se nenechal odstrčit a Marchand narýsoval jeho směrem přihrávku s visačkou „Wayne Gretzky“.

„Je to věc tréninku, určitého daru od boha a vyspělosti,“ řekl k Čechově ráně bez přípravy trenér Bruce Cassidy.

Dodejme, že v historii Bostonu, jednoho z šesti nejstarších klubů v NHL, je Pastrňák osmnáctým hráčem, který dal čtyři góly za večer. Naposledy se takto blýsknul Patrice Bergeron v lednu 2018 proti Carolině. Na výhře 7:1 se podílel pěti body za čtyři góly a jednu asistenci.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.