bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Montreal oslavuje Plekance a Radulova. Ukázali jsme nezlomnost, zní z kabiny Habs

15. dubna 2017, 15:00

Jiří Lacina

Jednou už si to v Montrealu vyzkoušeli a nehezky se spálili. Dát šanci ruskému hokejistovi s pošramocenou pověstí je velký hazard. Před minulou sezónou nabídli Habs smlouvu Alexandru Sjominovi, jehož hvězda pomalu vyhasínala. Byl z toho propadák par excellance. Taky proto asi mnozí fanoušci trnuli, když před tímto ročníkem dostal šanci Alexandr Radulov. Dnes mohou všichni za tento nápad generálnímu manažerovi děkovat.

Jsem rád, že jsem tady

Také Radulov měl totiž za sebou leccos. Kariéru v NHL vyměnil už ve dvaadvaceti letech za Kontinentální hokejovou ligu. Když se zkusil před lety do Nashvillu vrátit, byl z toho průšvih v podobě noční kalby se spoluhráčem Andrejem Kosticynem, suspendace od Predators a další návrat domů. Když se o čtyři roky později, na podzim 2016, vracel ruský flamendr za Atlantik potřetí, dušoval se, že je jiný. Vážil si nabídnuté příležitosti.

Snad opravdu zmoudřel, ukáznil se. Dobře ví, že ve třiceti letech má asi poslední šanci zahrát si ještě pořádně NHL. Taky proto maká jako nikdy předtím. Po skvělé základní části, kdy byl s 54 body (18+36) v 76 utkáních za Paciorettym druhým nejproduktivnějším hráčem Montrealu, ukazuje svůj význam pro mužstvo také v play off.

Každé střídání může přinést obrat

S domácími Canadiens už to bylo ve druhém utkání série s New York Rangers hodně nahnuté. Prohráli první duel, ve druhém padali před vyprodaným Bell Centrem ještě dvacet vteřin před koncem. Pak si vzal slovo ruský forvard. Nejprve přihrávkou uvolnil Tomáše Plekance, který v brankovišti šikovně usměrnil kotouč do horního rohu branky. V 19. minutě prodloužení pak Radulov rozhodl, když před Lundqvistem došťouchnul puk za brankovou čáru.

Najednou je všechno jinak. Radují se v Montrealu. „Místo ztráty 0:2 je to po vítězství 4:3 srovnané 1:1,“ raduje se místní tisk, který má o hlavních hrdinech jasno. Nebýt Plekance a Radulova, jeli by Canadiens do New Yorku v zatraceně nepříjemné pozici.

„Kdykoli zvítězíte, nastartuje vás to. Cítíte se lépe,“ řekl autor vyrovnávací branky. „Je to ale jenom jeden zápas. Musíme se zlepšit, protože se nám zatím žádný zápas moc nepovedl.“

Plekanec šel na konci na led hlavně proto, že má výbornou bilanci na buly. Nakonec se zapsal mezi střelce a k asistenci na druhém gólu Paula Byrona přidal důležitou branku. Tu rozhodující zajistil v závěru prvního prodloužení Radulov, který si připsal třetí bod večera. Vedle Plekancovy trefy asistoval totiž ještě u prvního zásahu Jeffa Petryho.

„Každé střídání může přinést obrat v zápase, tak to měl v hlavě každý z nás,“ řekl Max Pacioretty. „Po druhé a třetí třetině přišel trenér a pokaždé k nám promluvil. Bylo příjemné sledovat hráče okolo, jak všeho nechali a naslouchali mu. Všichni jsme ukázali nezlomnost.“

Duel se minimálně ze dvou důvodů zapsal do historie. Předně, podle záznamů NHL je Plekancův gól novým klubovým rekordem Habs, kteří v play off nikdy nesrovnávali skóre tak těsně před koncem. A že jsou dějiny tohoto klubu hodně bohaté… Plekanec překonal Jacquese Lemairea, který v roce 1975 vyrovnával 24 vteřin před třetí sirénou.

Další maximum je z oblasti osobních. Henrik Lundqvist pochytal v brance Rangers 54 z 58 střel domácích, čímž překonal svůj osobní rekord pohárových bojů. Dosud zasahoval švédský démon v play off maximálně devětačtyřicetkrát.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.