bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mrázek má zpátky konkurenta. Jimmy Howard se vrátil ve velkém stylu

11. března 2017, 20:00

Jiří Lacina

Kde byl tenhle tým celou sezónu, ptají se v Detroitu. Red Wings se dokázali vrátit po jedné z nejhorších porážek v sezóně vynikajícím výkonem, jako by to ani nebyl nejhorší tým Atlantické divize a jeden z nejhorších celků letošní Východní konference. Ve středu prohrál Detroit vysoko v Bostonu 1:6, v pátek porazil Chicago 4:2 a přerušil tak sérii čtyř porážek v řadě.

Hlavní důvod? O tom mají v městě motorů jasno. Je jím Jimmy Howard. Uzdravený gólman Red Wings se vrátil do brány po bezmála třech měsících. Naposledy chytal 20. prosince, pak si vážně zranil pravé koleno a dva a půl měsíce nehrál.

V bráně Rudých křídel se střídali Petr Mrázek a Jared Coreau a žádná velká sláva to nebyla. Teď je zpátky Howard. Po dlouhé nečinnosti se rozchytal na farmě a v pátek se předvedl v nejlepší možné formě proti jednomu z nejlepších týmů NHL. Z 26 střel pustil za svá záda jen dvě, Corey Crawford v bráně Chicaga inkasoval z 29 pokusů čtyřikrát.

„Je skvělé vidět ho zpátky,“ radoval se kapitán Henrik Zetterberg. „Určitě nám chyběl. Tvrdě makal, má za sebou úspěšnou rehabilitaci. Odskočil si do Grand Rapids, kde odchytal dva zápasy a teď je zpátky připravený hrát. Během rehabilitací odvedl výbornou práci a dneska to ukázal.“

Howard samozřejmě neporazil Chicago sám. Skvělý výkon odvedla také elitní lajna. Šestnáctý a sedmnáctý gól v sezóně dal Tomáš Tatar, u obou tref mu asistoval Henrik Zetterberg. Brankář tady ale byl, kdykoli ho tým potřeboval, vyzdvihují v zámoří. To se nedalo zrovna říct o dvojce jeho náhradníků, kteří se střídali v bráně posledních několik měsíců.

Petr Mrázek svou loňskou formu dlouho marně hledal. Když už to vypadalo, že ji našel a bude mužstvu znovu oporou, povedlo se mu jen pár utkání a pak znovu sbíral především porážky. Coreau měl solidní vstup do ligy, dobrou pozici ale časem ztratil a přednost dostával zkušenější Mrázek. Ve středu proti Bostonu se v bráně vystřídali oba, každý inkasoval třikrát.

Howard v pátek kapituloval z první střely, pak se ale srovnal a byl mužstvu oporou. „Napoprvé trochu nervózní,“ řekl ke svému výkonu dvaatřicetiletý Američan. „Nervy v tom byly, ale dokázal jsem se uklidnit. Jakmile jsem pochytal na konci první třetiny nějaké puky, cítil jsem se víc a víc doma. I když jsme padali o gól, každý se držel herního plánu a hrál, co měl.“

Naděje, že v Detroitu bude zase lépe, tkví v Howardových statistikách. Procento úspěšnosti zákroků má nad 93, průměr obdržených branek jen 1,96. „V obraně jsme byli lepší než v Bostonu nebo Edmontonu,“ dodal trenér Jeff Blashill. „Jimmy byl ale excelentní. Kontroloval dorážky, puky chytal s lehkostí. Po takové pauze to působilo pozitivně.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.