bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mrázek znovu ve skvělé formě. Našla v něm Carolina jedničku pro play off?

25. března 2019, 19:00

Jiří Lacina

Už to vypadalo na promarněný talent. Dokonce i diskuse fanoušků pod některými našimi články dávaly rok – dva zpátky tušit, že Petru Mrázkovi moc lidí nevěří. Po potížích v Detroitu, kde si v rozšiřovacím draftu raději chránili staršího Jimmyho Howarda, dostal loni šanci ve Philadelphii. Nevyužil ji. V létě pak podepsal za skromných 1,5 miliónu Carolině. Teď to vypadá, že svérázný Ostravák kariéru v NHL přeci jen zachrání. Za vteřinu dvanáct.

V Detroitu bral poslední dva roky 4 milióny dolarů za sezónu. Carolině musel hodně slevit. Hurikáni se rozhodli uvěřit, že v českém gólmanovi pořád vězí určitý potenciál a dali mu šanci. „Petr dodá zkušenosti našim mladým gólmanům,“ komentoval loni v červenci příchod tehdy šestadvacetiletého borce generální manažer Don Waddell.

Složitá doba po Wardovi

Nebyl přitom zrovna mužem, o němž fanoušci Hurricanes snili. V Carolině skončila éra, po níž se klub rozhodl už víc nespoléhat na Cama Warda. Mnohaletá spolupráce s vítězem Stanley Cupu 2006 loni skončila. Mužstvo měl v brance zajišťovat Scott Darling. Chlapík, jehož před sezónou 2017-18 po příchodu z Chicaga tipnulo několik redaktorů The Hockey News jako možné brankářské zklamání roku.

Darling v loňské sezóně opravdu nenadchnul. Dokonce i Ward měl ve svém posledním roce u Canes výrazně lepší statistiky. O pět let mladší Darling nicméně zůstal. Záda mu měl nově krýt Mrázek. Špatné výkony a zranění však bývalého gólmana Chicaga odsunuly mimo hru.

Od poloviny prosince se střídají o brankoviště Petr Mrázek a Curtis McElhinney, pětatřicetiletý matador, jenž do léta 2018 postupně prošel Calgary, Ottawu, Phoenix (dnes Arizona), Columbus a Toronto. Carolina je v lize lig už jeho šestou štací.

Tři kohouti na jednom smetišti bylo docela dost. Lidé v Raleighu se koncem minulého roku naléhavě ptali: Kdy už ten spor o naše brankoviště skončí? S prvními jarními slunečnými paprsky se vyjasňuje i nad tímto problémem.

Darling dělal nějakou dobu společnost Martinu Nečasovi na farmě v Charlotte Checkers, v polovině února si prostřednictvím agenta vyžádal u Dona Waddella „osobní volno“. O místo v brance prvního týmu se dělí zbylí dva muži, přičemž Mrázek vypadá v posledních týdnech přesvědčivější.

Skvělý únor, výborný březen

Na konci února se v Raleighu jásalo. Čtyři vychytané nuly za měsíc znamenaly vyrovnání klubového rekordu. Radost byla tím větší, že se na nich podíleli oba maskovaní muži - každý odcházel s čistým štítem dvakrát. I v dalších duelech se Carolině dařilo, ze třinácti jich v únoru vyhrála deset. Brankáři měli na výborných výsledcích lví podíl. Mrázek držel v druhém letošním měsíci procento úspěšnosti zákroků 95,3, McElhinney 94,5.

„V rubrice ‚V číslech‘ jsme se bavili o našem brankářském tandemu prakticky od začátku roku a před pár týdny jsme došli k závěru, že chytal skvěle, ale nikterak výrazně nad ligovým průměrem. To se teď změnilo. Hurricanes by nebyli tam, kde jsou, bez výjimečných výkonů brankářů,“ napsal na konci února fanweb Canescountry, který se děním kolem klubu podrobně zabývá.

Co je pozitivní, ani v březnu nedochází mužstvu dech. Carolina osmkrát vyhrála, jen čtyřikrát odešla z ledu poražená (jednou po prodloužení). Mrázkova bilance je přitom 5:1, McElhinneyova 3:3, přičemž jeho poslední dva nezdary v poměru 3:6 a 1:8 patřily mezi ty drsnější. Po úvodních měsících, kdy se český gólman trochu hledal, se rozchytal do skvělé formy.

„Něco mimořádného,“ chválil Mrázka po výhře 3:0 nad Coloradem trenér Rod Brind’Amour. „Byly tam zákroky, které jsem v zápase snad ještě neviděl…“

Hokej v Raleighu jako by povstal z popela. Fanoušci se náramně baví u originálních scének po každé domácí výhře a těší se ze sedmé postupové pozice. Poprvé od roku 2009, to je po deseti letech, by tady nemusela sezóna končit základní částí. Trenér o tom jistě ještě bude přemýšlet, ale Mrázek se v tuto chvíli zdá být ideálním kandidátem na muže, jemuž bude v play off svěřena odpovědnost za brankoviště Hurricanes.

Oslava poslední výhry nad Montrealem. Taky rádi rybaříte?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.