bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Muž, co zastavil bouři. Nezáleží na jednotlivcích, ale na týmu, upozornil Holtby

25. května 2018, 12:00

Jan Vojkůvka

Poslední vteřiny do konce, kotouč na hokejkách mají hokejisté Washingtonu a v jejich brankovišti pomalu začíná poskakovat muž, jenž dokázal zastavit Blesky. A kdyby jen zastavit, doslova vynulovat. Hrdinou posledních dvou večerů finále Východní konference se stal brankář Braden Holtby, který dovedl Capitals po dvaceti letech do finále Stanley Cupu.

Byla, a je, to pro Holtbyho prazvláštní sezona. V základní části patřil k otloukánkům, inkasoval téměř tři góly na zápas, jen sotva se udržel nad 90% úspěšností a dokonce přišel o post jedničky. Do play-off vstupoval jen na střídačce, ale Philipp Grubauer své příležitosti nevyužil.

Po dvou prohrách s Columbusem se Capitals opět obrátili na osmadvacetiletého Kanaďana, který chytil šanci za pačesy. Své spoluhráče provedl už třemi sériemi a vybojoval možnost vyzvat Rytíře z Vegas o trofej nejcennější.

„Já, i celý náš tým, se snažíme využít co nejvíc našich schopností a zkušeností, abychom se zlepšovali,“ řekl Holtby po vítězném sedmém zápase, ve kterém prodloužil svou neprůstřelnost na 157 minut a 13 sekund. V posledních dvou zápasech série pochytal všech 53 střel soupeře a vychytal dvě nuly. Skromnost tak skutečně není na místě, Holtby přesto zůstává nohama na zemi a pokorný. 

„Musíte na sobě neustále pracovat tak, abyste se stal dobrým spoluhráčem,“ pokračoval Holtby. „Musíte jít do práce, být příkladem a podpořit je. Když se na vás pak dostane řada, musíte být připraveni a jakýmkoliv způsobem jim pomoci.“

Na pokraji vyřazení se Capitals semkli, zvládli dva náročné zápasy a zářivě mezi nimi vynikal právě jejich brankář, který na sebe naložil zodpovědnost a pomohl svou jistotou v brankovišti. „Dokážeme hrát jako tým, nehrajeme si na žádné egoisty. Jsme tu, abychom vyhrávali jako tým a nezáleží na tom, kdo se o to zaslouží,“ dodal. 

Vliv Holtbyho, jenž v play-off v 18 zápasech drží průměr 2,04 branek na zápas a úspěšnost 92,40 procent, je ale větší, než si sám kanadský brankář hodlá připustit.

„S Columbusem jsme prohrávali 0:2 a potřebovali jsme ho. On přišel a od té chvíle odvádí fantastickou práci,“ pochválil svého spoluhráče T.J. Oshie. „Spousta kluků před ním neváhá, a obětuje se. Ale pokud chcete vyhrát pohár, tak potřebujete, aby váš brankář byl vaším nejlepším hráčem. Holtby jím je,“ podotkl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.