bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Muž pro všechno. Plekanec se každou noc obětuje, říká Claude Julien

4. července 2017, 20:00

Robert Rampa

Za poslední dvě dekády nepoznal Montréal komplexnějšího hráče. Tomáš Plekanec strávil v nejhokejovějším městě dvanáct sezon a během té doby mu hokejoví experti v Americe přiřkli přezdívku "Swiss Army Knife" (Švýcarský nůž). Jeho schopnosti střílet branky, vyhrávat vhazování, bránit největší hvězdy ligy a přitom se nezranit, se staly legendárními. Nic na tom nezmění jeho menší produktivita v právě skončené sezoně. Plekanec však přiznává, že měla být vyšší.

„Štvalo mě to, nebyl jsem moc spokojený. Měl jsem si vést o dost lépe, i když jsem se vážně snažil," kritizuje sám sebe Plekanec za sezonu, ve které nasbíral 10 branek a 18 asistencí. Jeho spoluhráči to tak špatně nevidí. Naopak si váží jeho vůdčích schopností. Slova chvály slyšel od Shea Webera, rovněž rozeného lídra. „Neřekne toho hodně. Jenže když vidíte, kolik toho od sebe očekává, uvědomíte si, kolik toho od sebe taky vyžaduje. Což ho někdy může přivést k pochybám. Týká se to především věcí, které umí opravdu dobře. Vhazování, oslabení. To jsou věci, jaké na statistikách nevidíte tak jasně jako góly," myslí si Weber.

S Weberem souhlasí také vedení. Vždyť Plekanec chodil na vhazování nejčastěji ze všech hráčů Habs, dohromady se postavil k 1352 vhazování, z nich vyhrál 692. Velký podíl měl Plekanec na úspěšnosti oslabení Montréalu (81,1 %), v němž odehrál 153 minut, druhý nejvyšší čas v týmu. „Kluci v týmu vidí, jak se každou noc obětuje, nastupuje proti nejlepším lajnám soupeře noc co noc. A odvádí skvělou práci, i když to není ta nejzábavnější část hry. Jenže Plekanec je na to hrdý," chválí svého svěřence trenér Claude Julien. Mimochodem bývalý trenér Boston Bruins, s kterými Canadiens hrají velmi vypjaté souboje.

Velký vliv má Plekanec na mladé hráče. Ze začátku hodně pomohl Artturi Lehkonenovi, s nímž nastupoval v lajně. V průběhu sezony a pak hlavně v play off si sedl s Paulem Byronem a Brendanem Gallagherem. Posledně jmenovaný se vrátil po zranění a právě Plekanec stál za jeho deseti body ve třinácti květnových zápasech. V play off si Plekanec připomněl, jaké to je vstřelit důležitý gól, když v posledních minutách druhého zápasu s Rangers srovnal skóre. Navíc dovedl Montréal ke skoro bezchybnému oslabení (93,3 %).

Po této sezoně je český rodák na děleném druhém místě v historii Canadiens ve vstřelených brankách v oslabení (20). Patří mezi historické hvězdy. Pokud mu vydrží zdraví, příští rok odehraje 1000. zápas v NHL. Momentálně má na kontě 921 utkání - všechny v dresu Canadiens. „Mám ještě smlouvu na příští rok, miluji Montréal a tým, jaký tu máme," říká Plekanec. I přesto rozumí tomu, že hokej je byznys, což se mu osvědčilo během rozšiřovacího draftu, kdy zůstal nechráněný.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.