bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Může Hart Trophy zamířit po letech opět do Kalifornie? Vše záleží na Kopitarovi

24. března 2018, 14:45

Pavel Golasowski

Kapitán Kings zažívá životní sezónu a značně posílil své šance na zisk Hart Trophy. Tento ročník je Anže Kopitar bezesporu nejlepším hráčem Kings. Sbírá bod za bodem, s 86 si stanovil prozatímní osobní rekord a čtyřmi brankami do sítě Colorada vyrovnal klubový rekord na nějž naposledy sáhl před 25 lety Luc Robitaille.

Páteční zápas mezi Coloradem Avalanche a Los Angeles Kings byl důležitý hned ze dvou důvodů. Tak prvně jsou to týmy, které se v Západní konferenci perou o divokou kartu a za druhé se proti sobě postavili dva adepti na Hart Trophy, a sice Nathan MacKinnon a Anže Kopitar. 

Kings si v zápase připsali veledůležité dva body za vítězství 7:1 a s celkem 89 body jsou momentálně třetí v Pacifické divizi jen o skóre před Ducks. Na divokých kartách jsou v závěsu Colorado a St. Louis, ale obě mužstva mají zápas k dobru. Teoreticky může do hry ještě zasáhnout trápící se Dallas.

Situace v Západní konferenci je tak vyrovnána, že se bude o play-off jisto jistě bojovat až do úplného konce.

V zápase, kdy se Kings podařilo nasázet sedm branek, si čtyři z nich připsal do statistik slovinský snajpr Anže Kopitar.  Skvělým počinem vyrovnal i klubový rekord. V historii Králů padly čtyři góly po střelách jednoho hráče již poosmnácté. Naposledy však v roce 1993, kdy se trefil čtyřikrát člen Síně slávy Luc Robitaille. Zejména třetí Kopitarův gól stál opravdu zato.

Ódy chvály pěl na svého svěřence i trenér John Stevens. „Hraje hodně dobrý hokej celý rok, ale tento venkovní výjezd se mu opravdu povedl,“ řekl Stevens na adresu Kopitara. „I ve Winnipegu hrál velmi dobře a jeho zásluhou máme z Kanady alespoň bod. Nicméně proti Coloradu byl opravdu fantastický.“

Necelou minutu před koncem asistoval Kopitar u vyrovnávací branky proti Minnesotě, aby následně vyhráli Králové v prodloužení 3:4. Další asistenci si připsal i v zápase proti Jets (2:1) a již zmíněné čtyři góly nasázel do sítě Colorada. Poslední venkovní zápas tohoto výjezdu hrají Kings proti Edmontonu, a Kopitar tak dostane příležitost rozšířit dosavadních šest bodů z cesty po soupeřových kluzištích. 

Kings následně odehrají zbylých šest duelů v Kalifornii. Pět na domácí půdě a jeden v Anaheimu. Pokud chtějí po roční pauze opět postoupit do vyřazovací části, budou spoléhat především na svůj hlavní ofenzivní motor.

S 86 body je Anže Kopitar zdaleka nejproduktivnějším hráčem mužstva a vytvořil si také osobní rekord v počtu nasbíraných bodů. Druhý v pořadí interního bodování obránce Drew Doughty má 55 bodů. Kopitar je zároveň nejpilnějším střelcem i nahrávačem. Pakliže se mu podaří vsítit ve zbývajících sedmi zápasech alespoň jeden gól, vyrovná svůj osobní rekord v počtu vstřelených branek. Z osobního hlediska je to pro třicetiletého útočníka vskutku přelomová sezóna.

Přesto získat Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže nebude pro Slovince jednoduché. Při pohledu do historie zjistíme, že Hartova trofej jen zřídka kdy zamíří do Kalifornie. Naposledy ji vyhrál v roce 2011 anaheimský Corey Perry a před ním v roce 1989 Wayne Gretzky. Nikomu jinému se to nepovedlo a Kopitar by se tak stal třetím „Kaliforňanem“ s Hartovou trofejí. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.