bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Můžeme vyhrát potřetí za sebou, věří Guentzel. Trénuje ještě poctivěji

20. srpna 2017, 8:00

Martin Schwarz

Dokázali to dvakrát za sebou, tak proč ne potřetí? Mladý útočník Jake Guentzel, který patřil k hlavním hvězdám jarního play-off a střílel jeden gól za druhým, nepochybuje, že jeho Pittsburgh Penguins mohou příští rok opět zvednout nad hlavy Stanley Cup. Američan Tučňákům věští další povedenou sezónu, a to navzdory několika citelným odchodům. Sílu vidí především na trenérském postu a ve vůdcovských osobnostech.

Dvaadvacetiletý Guentzel pochopitelně tuší, jak těžké je zopakovat prvenství ve Stanleyově poháru jednou, natož podruhé. Nic nepodceňuje. Jeho slova však dávají znát, že z Penguins už nyní srší odhodláním opět radostně křepčit a ukázat hokejovému světu, kdo je králem nejlepší ligy světa. „Nemám nejmenší pochyby, že v následující sezóně můžeme zase dokázat velké věci,“ řekl žurnalistům webu nhl.com hráč draftovaný roku 2013 ze 77. pozice.

Když Pittsburgh letos v červnu po šesti zápasech ovládl finále s Nashvillem, stal se prvním týmem od roku 1998, jenž obhájil zisk stříbrného grálu (před ním stejný úspěch zaznamenali Detroit Red Wings). 

Tuhle metu pensylvánská organizace překonala, aktuálně před ní stojí nová, zase o něco náročnější výzva: vyhrát play-off National Hockey League potřetí v řadě a navázat na New York Islanders z let 1980-83. Ostrované tenkrát vybojovali Stanley Cup ne třikrát, ale hned čtyřikrát bez přerušení. Od té doby liga na podobnou dominanci jediného klubu čeká. Nejeden zámořský odborník tvrdí, že v éře platových stropů je téměř nemožné, aby vítězila stále jedna a ta samá družina. Přesně taková slova budou chtít Tučňáci v příštím play-off vyvrátit a použít je jako motivaci.

Spousta odchodů

„Naše parta má výborné vůdčí osobnosti,“ pokračuje Guentzel. „Už na tréninkovém kempu nastaví správný rytmus, abychom byli schopni hrát co nejlépe. Stejně tak nám pomáhají kvalitní trenéři.“ Zmíněné dva aspekty jsou dle rodáka z Omahy hlavním důvodem, proč „není důvod, aby Pens nemohli znovu opanovat NHL.“ 

Současní šampioni to ale budou mít těžší, než se na první pohled může zdát. Zatímco jádrem soupisky zůstávají hvězdy Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, klub po sezóně 2016-17 zamával na rozloučenou centrům Nicku Boninovi (nyní Nashville) a Mattu Cullenovi (nyní Minnesota). Do Tampy Bay zamířil levý křídelník Chris Kunitz, z obránců zkusí štěstí jinde Trevor Daley (nyní Detroit) a Ron Hainsey (nyní Toronto). A co hlavně – po letech Pittsburgh opouští brankář a majitel tří Stanley Cupů Marc-André Fleury.

„Přišli jsme o některé důležité hráče, ale není to nic tragického,“ myslí si Guentzel. „Všichni, kdo odešli jinam, mě dost věcí naučili a mám radost, že jsem byl jejich spoluhráčem. Teď ovšem musíme jít kupředu s aktuálním kádrem a stavět na tom, co se v poslední době povedlo.“

Americký forvard mluví stylem ostříleného harcovníka, leč má za sebou teprve první rok v NHL. Během 40 duelů základní části posbíral slušných 33 kanadských bodů, jeho hlavní čas pak přišel v play-off. Tam za 25 střetnutí bodoval jednadvacetkrát, přičemž třináctkrát skóroval. Což mu mimochodem stačilo, aby se stal nejlepším střelcem vyřazovacích bojů (druhý Jevgenij Malkin měl na kontě o tři zásahy méně). 

„Prožil jsem parádní sezónu, stejně jako zbytek týmu,“ ví Guentzel. „Ale musím se přes to přenést a hledět do dopředu. Je mi jasné, že teď je potřeba makat ještě víc, protože následující ročník bude zase o něco těžší. Takže na sobě tvrdě pracuji, hodně bruslím a moc se těším na tréninkový kemp,“ uzavírá.

Zvládne Jake Guentzel náročný druhý ročník v NHL?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.