bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Myslel na sebevraždu, teď září. Konečně mi někdo důvěřuje, libuje si Robin Lehner

21. ledna 2019, 10:00

Vojtěch Balon

Dnes sedmadvacetiletého brankáře Robina Lehnera si zvolila Ottawa ve druhém kole draftu 2009. O tři roky později švédský čahoun vstoupil do NHL a ve 24 odchytaných zápasech si držel skvělou úspěšnost zákroků 92,8 %, od té doby to ale s ním šlo z kopce.

Lehner u Senators nedokázal vytlačit z pozice brankářské jedničky zkušeného Craiga Andersona, a tak ho vedení klubu vyměnilo do Buffala. Ani tam ale rodák z Göteborgu nezářil a v průběhu loňské sezóny se ocitl na životním dně.

„Byl jsem zcela vyčerpaný, fyzicky i duševně. Všechno mě bolelo. Cestou ze stadionu domů jsem dělával to, co mi bylo dobře známé: stavil jsem se pro pivo. Pak jsem přijel domů a pil jsem. A pil jsem a pil,“ přiznává Lehner.

Závislost na alkoholu Robina Lehnera dovedla až k myšlenkám na sebevraždu, a tak se sbalil a odletěl na léčebnu do Arizony. Tam se švédský brankář dozvěděl, že trpí bipolární poruchou. Ta je charakteristická překotnými změnami nálady, nemocný tak může z euforie propadnout do hluboké deprese a naopak.

Po sezóně 2017/2018 Robinu Lehnerovi vypršela u Sabres smlouva a novou šanci dostal třetí den po otevření trhu s volnými hráči: New York Islanders mu nabídli roční kontrakt na 1,5 milionu dolarů. „Měl jsem dvě skvělé schůzky s Louem Lamoriellem (generální manažer, pozn. red.). To byly možná nejlepší momenty mého života, bavili jsme se spolu o životě a rodině.“

„Islanders byli připravení mi dát šanci. Mohl jsem tak obrátit list a začít novou kapitolu, to bylo osvobozující,“ pravil Lehner. „Už jsem byl na suchu a konečně mi někdo důvěřoval,“ dodal.

Sedmadvacetiletý gólman splatil vloženou důvěru vrchovatě, spolu se zkušeným trenérem Barrym Trotzem a mladíkem Mathewem Barzalem je Lehner jedním z hlavních strůjců překvapivé jízdy Islanders. Brooklynský celek se nenápadně vyšvihl až na čelo Metropolitní divize a odchovanec Mölndalu k tomu přispěl patnácti vychytanými výhrami v šestadvaceti zápasech.

Brankářský post měl být slabinou New Yorku, vyrovnaná dvojice Lehner - Thomas Greiss ale předčila veškerá očekávání. V letošním vydání NHL se skokově zvýšil počet vstřelených gólů, Robin Lehner si ale přesto drží průměr obdržených branek na zápas na úctyhodném čísle 2,02. Včera proti Anaheimu dokonce vychytal nulu.

Před pouhým půlrokem byl Lehner na dně, od té doby se ale zbavil démonu alkoholu, začal novou kapitolu a zařadil se ke statisticky nejlepším gólmanům ligy. Krásný příběh. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.