bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mysteriózní nemoc. Pittsburgh vysvětlil, jak to bylo s Crosbyho příušnicemi

15. prosince 2014, 14:30

Tomáš Zatloukal

Kdo viděl páteční rozhovor Sidney Crosbyho se zámořskými novináři, měl okamžitě jasno, jaké že zdravotní potíže pittsburghského kapitána trápí. Ukrutně nateklá pravá tvář byla nezpochybnitelným svědectvím toho, že obhájce Art Ross Trophy postihly příušnice. Penguins se to nicméně dlouho zdráhali potvrdit, oficiální konfirmace přišla až včera. Proč? Nešlo o žádné mediální mlžení, které by v tak evidentním případě bylo skoro až absurdní, ale o respektování výsledků lékařských testů.

Nedělejte z nás blbce. Tak jednoduše by se dal vyjádřit většinový názor zámořských fanoušků na páteční prohlášení Pens o tom, že není žádná indikace, že by Crosby chytil příušnice. Kromě fanoušků si do Pittsburghu rýpli také redaktoři předních zámořských webů, třeba populární web NBC Sports psal: "Nikdo oficiálně neřekl, že Crosby má příušnice, ale rozhodně to tak vypadá. Nezdá se vám otok na jeho tváři "příušnicovatý"? Nejednoho člověka napadlo, že je Crosby asi má."

Jenže Pittsburgh nikoho za nos netahal, slova o žádné indikaci byla pravdivá. Včera zveřejnil na svém klubovém webu tiskovou zprávu, ve které vše vysvětlil. "To, že Sidney má příušnice, pro nás bylo tak trochu překvapením. Mysleli jsme, že je proti této nemoci velmi dobře chráněn," tvrdí týmový lékař Dharmesh Vyas. Penguins jeho slova doložili časovou osou dobře dokumentující Crosbyho příběh.

leden, únor 2014

Crosby byl očkován proti různým nemocem, včetně příušnic, před odletem do Soči na olympijské hry.

24. až 28. listopadu

Celý tým dostal očkování proti příušnicím. Rovněž byl na ně vzhledem k rozšíření nemoci v rámci NHL testován.

28. listopadu 

V zápase s Carolinou Crosby utrpěl zranění na pravé straně krku, poranil si slinné žlázy. Okamžitě podstoupil test na příušnice, všechny krevní vzorky byly negativní. Lékaři mu předepsali medikamenty k zastavení otoku.

10. až 11. prosince

Poté co Crosby přestal užívat medikamenty proti otoku, nateklo mu místo hned vedle zraněné oblasti. Následovaly další testy na příušnice. Žádný neukázal jakoukoliv známku nemoci.

Crosby navíc netrpěl žádnými příznaky typickými pro příušnice. Nebolelo ho tělo, neměl horečku.

12. prosince

Crosbyho stav se zhoršil, stejně jako otok. Vzorek jeho DNA byl odeslán na další test. Zápas s Calgary musel vynechat, čekalo se totiž na výsledky. Ty byly pozitivní, potvrdilo se podezření na příušnice.

"Vyzkoušeli jsme všechny dostupné testy," komentoval celou situaci Vyas. Napadání Pittsburghu z toho, že tají Crosbyho nemoc vypadá v tomto světle velice úsměvně. Jak dlouho bude hvězdný forvard mimo hru? Předpovědi jsou prozatím velmi opatrné. Případ ofenzivního tahouna Pens vypadá velmi specificky. Pittsburgh si každopádně nemusí zoufat, i bez svého největšího esa sbírá body, "Sida" výborně zastupuje Jevgenij Malkin. Dokonce už ho přeskočil v kanadském bodování.

Příušnice jsou každopádně fenoménem aktuálního ročníku, po Crosbym přibyl na bohatý seznam onemocněných hokejistů také newyorský Jezdec Derick Brassard. Zákeřné nemoci se nyní obávají všechny týmy NHL, protože proti ní neexistuje zaručená ochrana. Podle Pata Leonarda z New York Daily News totiž platí 12% šance, že se příušnice prosadí navzdory tomu, že je člověk očkovaný.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.