bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Na minulý ročník musím zapomenout, tuší Parise. Začne znovu bodovat?

11. srpna 2017, 8:00

Martin Schwarz

Útočník Zach Parise za sebou nemá zrovna jednoduché období. Trápení hráče Minnesoty Wild začala ještě během sezóny 2015-16, na jejímž konci se zranil a přišel o sérii prvního kola play-off proti Dallasu. Kvůli zdravotní indispozici musel omezit loňskou letní přípravu, možná i proto nebyl na ledě vidět tak moc, jak jsme bývali zvyklí. Američan však odhodlaně hlásí, že je připraven najít cestu zpět na vrchol svých sil a tvrdě trénovat.

Zatímco na Světovém poháru minulý rok v září nechyběl (v dresu Spojených států tam zapsal jeden kanadský bod za přihrávku), týdny před velkolepou akcí v Torontu byl nucen oželet mnoho oblíbených aktivit. Jako například návštěvu a spoluúčast na charitativních akcích. Zranění ze závěru ročníku 2015-16 Zachovi Parisemu zkrátka vůbec nepomohlo.

„Bylo to hodně těžké,“ vzpomíná rodák z Minneapolis. „Člověk v takové situaci nemůže trénovat způsobem, jakým by rád. Pracoval jsem především na doléčení, což se ve výsledku projevilo tak, že můj hokej během předešlé sezóny nevypadal nejlépe.“ Jenže tentokrát už je fit a po fyzické i psychické stránce aplikuje oblíbené tréninkové postupy, které mu tolik chyběly.

Zatímco řada Pariseho spoluhráčů poslední dobou válela a prožívala u Wild životní chvíle, čerstvě třiatřicetiletý hokejista zůstal za očekáváním. Dohromady nakupil 42 kanadských bodů za 19 branek a 23 asistencí, což na jeho poměry a kvality není mnoho. Menší obnos na konto zapsal pouze ve své nováčkovské sezóně (32) a ročníku 2012-13, který však razantně zkrátila výluka, takže jej nelze do porovnání započítávat.

Stejně jako léta 2010-11, kdy Parise vyjel ke třinácti duelům. Podobně se má statistika vstřelených gólů, méně jich muž draftovaný roku 2003 týmem New Jersey Devils nasázel jen první rok v nejlepší lize světa.

A zase to zdraví

Nutno podotknout, že ani sezóna 2016-17 se pro Pariseho neobešla bez komplikací. Opět to bylo zdraví, které Američana nepustilo do všech střetnutí základní části (zvládl jich 69). Na podzim ještě stihl završit úctyhodnou metu 300 vstřelených branek v NHL a posbírat šest kanadských bodů v úvodních sedmi zápasech Divočáků. Pak ovšem vinou zranění v dolní polovině těla šestkrát chyběl. Když se mezi mantinely vrátil, následovaly trable s krčními mandlemi, a nakonec i diagnóza příušnic (z těch se mimochodem léčil také Pariseho spoluhráč Jason Pominville).

„Na předešlý rok je opravdu nejlepší zapomenout,“ nepochybuje Parise. „Nehrál jsem dobře. O to více dělám vše, abych mohl zase hrát svůj hokej. Doufám, že se mi do konce kariéry nic podobného znovu nestane.“ Kromě osobních výkonů ho pochopitelně nepotěšil ani týmový výsledek. Minnesota po velmi dobré základní části zaváhala, hned v prvním kole play-off ji poměrem 4:1 na zápasy vyřadili St. Louis Blues.

„Ale teď už bychom se všichni měli těšit na návrat do hry,“ hledá pozitiva hráč nosící na zádech číslo 11. „Jistě, bylo velké zklamání, že jsme tak brzy skončili cestu za Stanley Cupem. Snad nás tahle zkušenost motivuje k lepším výkonům v nadcházejících měsících.“ Jelikož je Parise po dlouhé odmlce připraven k plné zátěži, hodlá si v příštích šesti týdnech naložit pořádnou tréninkovou porci, aby byl v říjnu po všech stránkách detailně nachystán zápolit s těmi nejlepšími.

„Ještě, než dojde k prvnímu setkání našeho týmu, připravím se nejlépe, jak umím,“ uzavírá Zach Parise.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.