bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nad obhajobou St. Louis Blues visí několik otazníků

4. srpna 2019, 7:45

Martin Schwarz

Pouze Pittsburgh Penguins dokázali v éře platových stropů získat Stanley Cup dva roky po sobě. Nikomu jinému se to nepodařilo. Slušné předpoklady k obhajobě měli v uplynulém ročníku Washington Capitals, protože jejich soupiska zůstala po vítězném tažení prakticky beze změn. Jenže vypadli hned v prvním kole play-off. Tentokrát se přetěžkému úkolu, z hlediska pravděpodobnosti téměř nemožnému, postaví St. Louis Blues.

V lize figuruje 31 týmů a zrovna ten váš měl vybojovat nejslavnější hokejovou trofej. Hodně malá šance, ale povedlo se. V lize figuruje 31 týmů, ten váš chce stejného úspěchu dosáhnout podruhé v řadě. Mnohonásobně menší šance.

National Hockey League nebyla nikdy ve své historii tolik vyrovnaná jako dnes. Velkou zásluhu na tom pochopitelně mají již několik let existující platové stropy. Ale to, co jsme sledovali v letošních vyřazovacích bojích, by se ještě pár ročníků nazpět dalo považovat za utopii – už v zahajovacím kole vypadla drtivá většina papírových favoritů. Nevídané, neslýchané. A v těchto časech si zkuste obhájit Stanley Cup. V časech, kdy se hokejisté slovo „favorit“ téměř neodvažují používat.

Jsme součástí byznysu, kde nikoho nezajímá, co jste dokázali včera,“ utrousil generální manažer St. Louis Doug Armstrong, když se jej novináři zeptali, jak to vidí s cestou Blues za dalším Stanley Cupem. „Je to o tom, co uděláte dnes a co uděláte zítra. Což naši kluci dobře vědí, takže neočekávám, že by mělo dojít k jakémukoli uspokojení,“ tvrdil sebejistě.

Ale motivace zdaleka nestačí. Pokud chtějí čerství šampioni znovu kroužit po ledě se stříbrným grálem nad hlavami, potřebují, aby vše klapalo minimálně tak dobře jako letos na jaře. Musí si znovu sednout celý tým, zkušení hráči ze sebe vyždímat maximum a mladé naděje by měly hrát nad své dosavadní možnosti. K tomu je důležité, aby na straně Blues stálo štěstí a vyhýbala se jim celou sezonu zranění. A co hlavně – brankář Jordan Binnington musí znovu předvést zázračné výkony.

Udrží si výkonnost?

S trenérem Craigem Berubem začneme během srpna pracovat na plánech, jak tým co nejlépe připravit na obhajobu a jakou zvolit taktiku,“ prozradil Armstrong. „V posledních letech jsme byli úspěšný tým a letos přišel vrchol. Makáme na sobě pokaždé stejně a tento rok by neměl být v ničem odlišný.“

Příběh o tom, že ještě v lednu patřila St. Louis Blues úplně poslední příčka v rámci NHL a o půl roku později zvedli nad hlavy Stanley Cup, je už dobře známý. Z celkového úhlu pohledu však vítězství Bluesmanů příliš překvapit nemohlo, tým totiž loni v létě významně posílil (Tyler Bozak, Ryan O’Reilly, Patrick Maroon nebo David Perron). Mančaft z Centrální divize se tak řadil ke žhavým kandidátům na nejvyšší příčky. Tentokrát je situace odlišná. Nejde ani tak o posílení výběru, jako spíše o udržení jeho výkonnosti.

Jak zvládne stále poměrně nezkušený (v základní části odchytal pouze 33 utkání) Jordan Binnington větší zápasovou zátěž? Udělá dvacetiletý centr Robert Thomas další posun a nepohltí jej syndrom druhé sezony v NHL? Budou útočníci Ivan Barbašev, Sammy Blais, Zach Sanford a Oskar Sundqvist nadále tak nadprůměrní, jak předvedli v období od dubna do června? A jak mladé naděje promluví do formování obranných řad? To jsou otazníky, které teď nad Blues visí.

St. Louis navíc stále nepodepsalo chráněné volné hráče Barbaševa a Joela Edmundsona, a pokud tak brzy učiní, nezbude pod platovým stropem místo pro hrdinu fanoušků Patricka Maroona.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.