bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Napadnout Bortuzza bez výzvy? Historie před takovým postupem varuje

5. prosince 2014, 12:33

Tomáš Zatloukal

Zbytečný zákrok Roberta Bortuzza na Jaromíra Jágra bude ještě dlouho hýbat žlučemi českých fanoušků NHL. O nevybíravém hitu se popsaly již tuny novinového papíru, řešila se mimo jiné také otázka odplaty. Ta ze strany New Jersey Devils ve správný okamžik nepřišla, Jordin Tootoo neviděl osudný moment, protože pochopitelně sledoval dráhu kotouče. A tak se pokusil Bortuzza vyzvat na pěstní souboj později. Neúspěšně. Po prohraném zápase mu slíbil tedy rvačku přes zámořská média. V souvislosti s tím se objevil názor, že měl Tootoo na důrazného beka Pittsburghu Penguins vystartovat bez jakýchkoliv zdvořilostních frází. Bylo by to ovšem moudré?

Historie napovídá, že podobný postup by nemusel skončit vůbec dobře a to obzvláště proti Penguins. Vzpomínáte si na zápas mezi Pittsburghem a Bostonem Bruins ze 7. prosince 2013? Téměř před rokem se na ledě TD Garden odehrálo skutečné drama, když se Shawn Thornton rozhodl bez vyzvání napadnout Brookse Orpika (právě za jeho nástupce můžeme považovat Bortuzza). Orpik totiž v dřívějším průběhu zápasu sestřelil Louiho Erikssona a následně se vyhýbal zodpovědnosti, podobně jako Bortuzzo odmítal Thorntonovy výzvy na shození rukavic.

 Vášně na ledě dosáhly maxima ve chvíli, kdy James Neal trefil Brada Marchanda. V osudný moment byli na kluzišti rovněž Thornton s Orpikem. Horkokrevný člen The Merlot Line se rozjel za důrazným bekem, povalil ho a poté mu uštědřil tvrdou ránu pěstí. Výsledek? Pro Orpika museli týmoví lékaři přispěchat s nosítky, Thornton byl za svůj zkrat potrestán suspendací na 15 zápasů. Jeho oběť se naštěstí dokázala relativně rychle zotavit, Orpika stál zákeřný úder od vyhlášeného bitkaře osm zápasů. Utrpěl totiž otřes mozku.

A dějiny znají i mnohem tragičtější příběh, za kterým stálo odmítnutí výzvy k pěstnímu souboji. Psal se rok 2004 a Vancouver Canucks se chtěli pomstít coloradskému Stevenu Mooreovi za krvavý hit na Markuse Näslunda z předchozího vzájemného duelu. Moore se nejprve porval s Mattem Cookem, to se ale zdálo málo Toddu Bertuzzimu (podobnost příjmení s Bortuzzem je čistě náhodná, byť oběma pánům koluje v žilách díl italské krve). Bertuzzi opakovaně požádal Moorea, aby se s ním pobil. Po opakovaném odmítnutí přišla na řadu poprava.

Bertuzzi zezadu napadl nic netušícího forvarda Avalanche a zničil mu kariéru. "Kauza Bertuzzi" daleko přesáhla mantinely hokejového světa a dospěla až k civilnímu soudu. Sama NHL "Big Berta" potrestala zákazem startu ve zbytku základní části a také v celém play-off. Jednalo se o jednu z nejsmutnějších kapitol kroniky světového sportu. Nikdo z nás jistě nestojí o to, aby se ať už Orpikův či Mooreův úraz opakoval, a tak nevolejme po tom, aby se hráči uchylovali k odplatě za každou cenu a vrhali se na soupeře, který nejeví zájem se bít.

Gentlemanský kodex je v takový okamžik léty ověřenou praxí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.