bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Naprosto impotentní Laine. Bez gólů, bez pohybu, bez nasazení

17. února 2019, 15:00

Jiří Lacina

Loni jsme ho nazvali sopkou. Patrik Laine má úžasnou schopnost vychrlit během několika zápasů šokující gólovou erupci. Branky střílí s neskutečnou lehkostí. Jenomže musí chtít, musí být v tom správném rozpoložení. Letos finská sopka zadrhává. Spíš to vypadá, že na nějakou dobu úplně usnula. Doufejme, že ne na milióny let, jak to u skutečných vulkánů bývá.

V prvních dvou sezónách nasázel rovných 80 branek. 36 a 44 přesných tref. 64 a 70 bodů. Letos jsou jeho zápisy mnohem chudší. Ve třetí sezóně s největší pravděpodobností nepřekoná ani svůj první rok, natož ten druhý. Pokud zachová dosavadní průměry, skončí ročník na 35 gólech a 50 bodech.

Co se s obávaným střelcem děje? Komentátoři nhl.com Mike Rupp a Brian Lawton se Lainemu podívali na zoubek. „Popravdě ani nejsem tak znepokojený góly, protože ty přijdou. Co mě znepokojuje, je tohle.“ Následoval záběr z utkání Winnipegu s Coloradem, kde laxní Laine ztrácí u mantinelu puk a pouští soupeře do přečíslení dva na jednoho. „Měl by uhánět zpátky, ale nedělá to.“

Finský slimák se líně plouží do obranného pásma a cestou přihlíží, jak si borci Avalanche vychutnávají Dustina Byfugliena i brankáře Jets, za jehož zády se za moment třepotá puk v síti. Stav zápasu je těsně před koncem 4:1 pro Colorado. „Je to mladý hráč, teprve poroste, bude se učit,“ vzdychá komentátor. „Ale musí tam být nasazení, které nevidím!“

Laine vstřelil za celý leden jediný gól. V únoru se zatím netrefil vůbec. Skvěle se mu povedl listopad, ačkoli i tady šlo v podstatě o jeden vydařený týden, kdy jako zázrakem nasázel v šesti duelech 13 branek. Od té doby sopka stagnuje. V prosinci tři zásahy, v lednu a v únoru jediný. 4 góly ve 35 utkáních.

„Obvykle ho srovnáváme s Alexandrem Ovečkinem, jsou to oba světoví střelci,“ pokrčuje Rupp. „Také Ovie měl ve své obranné hře mezery, zvlášť v mladších letech. Ale jednu věc Ovečkin vždycky měl, dokázal přispět i jinak. Trefil cokoli, co se pohnulo. Bruslil po celé ploše. Patrik Laine musí najít jiný způsob, kterým pomůže, když nestřílí góly. Je součástí skvělého týmu, který góly dávat umí.“

Trenér ho na podzim posouval sestavou. Ubíral mu čas na ledě. Moc ho nedostává ani teď. V únoru nastupoval většinou na 13-15 minut, jednou se dostal přes 19, jednou pod 11. Po sezóně mu skončí nováčkovský kontrakt, který mu dosud garantoval jen 925 tisíc dolarů základního příjmu. Bude zajímavé sledovat, jaké představy o ceně hráče bude mít po nepovedené sezóně klub a jaké jeho agenti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.