bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nathan MacKinnon ve své životní sezóně: Neklesám na mysli, věřím si

17. března 2018, 18:30

Jiří Lacina

Když vynechal první polovinu února kvůli zranění, vypadalo to, že půjde o zásadní ztrátu v boji o Art Ross Trophy. Jenomže Nathan MacKinnon má letos formu jako hrom. Od návratu nebodoval jen ve dvou ze čtrnácti zápasů, v pátek proti Nashvillu si zapsal bod v jedenáctém utkání v řadě a najednou zase dýchá na záda ruské dvojce Kučerov-Malkin. Útočník Colorada prožívá životní ročník!

Prospěl mu návrat na post centra. Hrál ho odjakživa, v Coloradu ale dlouho alternoval na křídle. Teď je zpátky, kde byl zvyklý a na jeho hře je to znát. Fantasticky si rozumí s Gabrielem Landeskogem a Mikko Rantanenem, kteří s ním nastupují v útoku. Aktuálně je s bodovým průměrem 1,36 na utkání nejlepším hráčem NHL. Předstihl dokonce už i Kučerova (1,34), jehož drží na čele produktivity v podstatě jen vyšší počet odehraných zápasů.

MacKinnon na All-Star Game? To je neúcta!

Když ho loni vybrali do Zápasu hvězd, bylo z toho malé pozdvižení. Sám kanadský hokejista s novináři žertoval, že ho tady asi nečekali… Jeden z nich napsal, že MacKinnon si nominaci nezaslouží a jeho přítomnost mezi ligovou smetánkou je znevážením celého All-Star víkendu. „Liga by neměla trvat na tom, aby zde měl každý tým nutně zastoupení.“ Tak mizerně na tom Colorado a jeho hráči v předešlé sezóně byli.

Letos jeho nominaci jistě nikdo nezpochybnil. Lavina drží na západě sedmé místo, a třebaže je střed konference pořádně našlapaný, pod Skalistými horami mohou pořád pomýšlet na play off. Na rozdíl od takového Edmontonu, který po skvělé minulé sezóně kde kdo tipoval minimálně na finále. Za to, že je Colorado tak vysoko, vděčí především svému nejproduktivnějšímu hráči, jehož jméno se stále častěji spojuje s Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu základní části.

„Všechno dělá neuvěřitelně rychle. Je výbušný. Má skvělou práci s pukem, bruslení. Hodně tvoří hru a je opravdu nebezpečný,“ řekl torontský Auston Matthews po vzájemném lednovém zápase.

Sto bodů na dosah

Talent měl odjakživa. Potvrdil ho už při vstupu do NHL, kdy v první sezóně 2013-14 nasbíral fantastických 63 bodů (24+39). Přetlak na postu centra, kde začali dostávat přednost Matt Duchene a Ryan O’Reilly, vedl k přesunu na křídlo a poklesu produktivity. Zpátky na vrcholu je ale také díky tomu, že si hodně věcí přerovnal v hlavě. Naučil se na hru správně soustředit.

„Myslím, že je to hodně o psychice,“ řekl v průběhu letošní sezóny. „Fyzické nástroje se vážně moc nezměnily. Snad jsem se každý rok trochu zlepšil… Jinak hlavně neklesám tolik na mysli, věřím si víc než v minulých letech a snažím se soustředit na hru po celých šedesát minut.“

Je mu stále teprve 22 let, narozeniny oslaví až první zářijový den. Přesto už hraje pátou sezónu v nejslavnější lize a zdá se, že konečně začíná naplňovat obrovský potenciál. Dávno už si překonal osobní maxima v počtu gólů, nahrávek i bodů. Přestože přišel o osm zápasů, pořád zůstává ve hře o stobodovou hranici! V jedenácti utkáních musí posbírat čtrnáct bodů.

„Padesát bodů za rok opravdu nebyl můj cíl,“ ušklíbl se nedávno.

Crosby jako tréninkový sparingpartner

Vyrostl v Cole Harbour v Novém Skotsku na jihovýchodě Kanady. Ze stejné oblasti pochází o osm let starší Sidney Crosby, jenž byl nikoli překvapivě MacKinnonovým hrdinou. Celá oblast se k trojnásobnému vítězi Stanley Cupu hrdě hlásí a on se hlásí k ní. Na zdi dospívajícího Nathana dokonce visely plakáty kanadského borce s číslem 87. Dnes jsou blízkými přáteli.

V létě spolu trénují. Možnost učit se od zkušeného útočníkovi Colorada pomáhá. „Nikdy se neuspokojí,“ říká o Crosbym MacKinnon. „Vždycky zkouší nové věci, aby se zlepšil, tvrdě maká. Je to nakažlivé. Když se chlap jako on chce pořád zlepšovat, pak by se o to měl snažit každý. Dělá to dvanáct nebo třináct let a právě tak dlouho je nejlepší v lize. Což je ohromné.“

Blíží se doba, kdy může sám sloužit jako příklad mladším hokejistům. Jde jen o to, něco s Coloradem dokázat. Tým má stále tu a tam výpadky, na druhou stranu mívá rovněž dobrá období. Třeba na přelomu roku vyhrál desetkrát v řadě. „Loni bychom dali nevím co za to, abychom byli touhle dobou stále ve hře,“ připomíná MacKinnon. Právě na něm bude záležet, jestli tahle sezóna zase neskončí pro Lavinu už po základní části.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.