bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Návrat do Evropy je tady. Puljujärvi míří do Finska, zahraje si se třemi Čechy

27. srpna 2019, 14:00

Tomáš Zatloukal

Buď mě vyměníte, nebo budu hrát v Evropě. Tak dlouhé měsíce hrozil edmontonským Olejářům finský talent Jusse Puljujärvi. Odmítal s nimi jednat o nové smlouvě, nechtěl dál působit v mančaftu kolem kapitána Connora McDavida. "Rád bych do týmu, kde budu hrát 15 minut za večer a nechají mě nastupovat v první, či druhé lajně," vysnil si. Jenže žádný trejd nepřicházel, a tak Puljujärvi míří na starý kontinent. Dohodl se s oulunským Kärpätem.

S hranostajem na prsou Puljujärvi hrál už před svým odchodem do zámoří.

Do tradičního klubu přišel ještě jako dítě školou povinné, poté se rychle prokousal mládežnickými kategoriemi až do áčka. Za dospělé nastupoval od šestnácti.

Teď se do Oulu vrací. Dohodl se tam na roční smlouvě, v níž má zahrnutou i klauzuli, díky níž může do 1. prosince 2019 kývnout na nabídku z NHL. Nejde o náhodně zvolené datum, ve stejný den v kanadsko-americké soutěži vyprší termín pro podepsání kontraktu na sezonu 2019/2020.

Jednadvacetiletý útočník má z návratu "domů" radost.  „Jsem rád, že jsem se s Oulu dohodl. Rád bych mužstvu pomohl. Cítím se fajn, jsem zdravý," řekl pro klubový web. "Na tréninku je vidět konkurence, tým vypadá velmi dobře," dodal.

Ruce si mne i druhá strana. „Je skvělé, že se Jesse rozhodl uzavřít s námi kontrakt. Nepochybuji, že jeho přednosti, talent a kondice budou stačit na NHL. Chceme mu v tomto směru pomoci a podpořit ho, aby dosáhl svého cíle," řekl sportovní ředitel Kärpätu Harri Aho.

Puljujärvi se sejde v jedné kabině se třemi Čechy, k lídrům defenzívy má patřit Jakub Krejčík, o místo v útočných řadách zabojuje Zdeněk Sedlák, už pravidelně sbírá za Oulu body Radek Koblížek. 

Edmonton nemusí smutnit.

Puljujärviho ultimátum nikdy nepředstavovalo pro Oilers nějakou zásadní obtíž. Vždyť nejde o někoho, kdo by během tříleté nováčkovské smlouvy exceloval a teď byl jedním z klíčových hráčů. Naopak, jeho forma kolísala, pendloval mezi NHL a farmou. Na ledě dělával špatná rozhodnutí.

Pro generálního manažera Kena Hollanda nedávalo smysl řešit jeho výměnu. Momentálně je totiž cena Puljujärviho proklatě nízká. "Vytrejdoval bych ho jen v případě, že by se to našemu klubu opravdu vyplatilo," měl Holland jasno.

David Staples z Edmonton Journal dokonce napsal, že Puljujärvi udělal svým odchodem do Evropy to nejlepší jak pro sebe, tak pro Oilers.

Může se totiž doma ve Finsku předvést. Sbírat body po hrstech, prosadit se mezi dospělými více než kdykoliv předtím. Zvedl by tak svou hodnotu a Holland by za něj mohl získat solidní "odstupné".

Stále je navíc ve hře možnost, že si rozmyslí svůj postoj vůči Edmontonu a nakonec bude ochotný s ním podepsat. Pokud chce v NHL hrát v sezoně 2019/2020, musel by se, ať už Olejářům, či v případě výměny svých hráčských práv někomu jinému, upsat do 1. prosince.

William Nylander minulý rok tuto lhůtu vyčerpal až do posledních hodin, nechme se překvapit, jak se bude vyvíjet Puljujärviho situace.

Klidně může dojít i k tomu, že stráví doma celou sezonu a příští léto bude lákavějším artiklem. Fanoušci Kärpatu by se za takovou atrakci jistě nezlobili.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.