bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Návrat do New Yorku. Davidson končí v Columbusu, bude prezidentem Rangers

18. května 2019, 20:00

Šimon Rogner

Osm sezón strávil v dresu Rangers jako milovaný brankář, dalších 19 pak v roli komentátora. A nyní se John Davidson vrací do New Yorku jako hokejový funkcionář. Šestašedesátiletý Kanaďan odchází z Columbusu, kde od roku 2012 působil jako prezident hokejových operací, a přechází na stejnou pozici na Manhattan.

Když Glen Sather v dubnu oznámil, že hodlá opustit funkci prezidenta New York Rangers, žádné jméno nepadalo v možných spekulacích o jeho nástupci častěji než to Davidsonovo. A bylo zřejmé, proč.

Davidson, od sezóny 1975/76 do ročníku 1982/83 gólman Rangers, který klub v roce 1979 skvělým výkonem v play off dotáhl do finále Stanley Cupu (prohra 1:4 s Montrealem), má k Rangers speciální vztah – ať už jako hráč či komentátor – a v posledních sedmi letech pomohl vybudovat úspěšný klub v Ohiu. Předtím působil šest let jako prezident hokejového úseku v St. Louis.

Blue Jackets za jeho působení zaznamenali bilanci 285 výher, 209 porážek a 46 proher v prodloužení či na nájezdy. V počtu výher byli devátým nejúspěšnějším klubem, čtyřikrát ze sedmi sezón postoupili do vyřazovacích bojů (třikrát v řadě) a letos konečně vyhráli svoji první sérii, když ve čtyřech zápasech šokovali vítěze základní části z Tampy.

„Vítězná kultura, která je nyní zakořeněná v nás všech, bude pokračovat pod řízením Jarma Kekäläinena, který bude kromě funkce generálního manažera působit také jako viceguvernér klubu, a dalších vedoucích funkcionářů v rámci našeho odboru hokejových operací. Naším cílem zůstává vylepšování úspěchů, kterých jsme v posledních sezónách dosáhli, a cíl přivést do Columbusu Stanley Cup,“ uvedl v prohlášení prezident byznysových operací Modrokabátníků Mike Priest.

„Jménem mé rodiny, naší vlastnické skupiny a celé organizace bych chtěl Johnovi poděkovat a popřát jemu, Dianě a jejich rodině do příštích let jen to nejlepší,“ řekl většinový vlastník Jackets John P. McConnell.

Columbus údajně neplánuje funkci prezidenta hokejových operací znovu obsazovat, Priest i McConnell se totiž domnívají, že Kekäläinen a spol. vedení klubu zvládnou. Uvidíme, zda však přesto nedojde k přesunu, podobnému, s jakým přišli ve Vegas George McPhee a Kelly McCrimmon. Totiž že by se Kekäläinen stal prezidentem a generálním manažerem by byl jmenován jeho asistent Bill Zito, který nedávno absolvoval pohovor na funkci GM v Seattlu.

Druhá volba na draftu i budoucnost Lundqvista

Tak či onak, na současném managementu Blue Jackets nyní bude, aby se pokusil přesvědčit alespoň některé z potenciálně odejivších hráčů, že Ohio pro ně může být dobrým domovem i v dalších letech. Artěmij Panarin a Sergej Bobrovskij jsou už pravděpodobně rozhodnutí odejít, stále se ale nabízí možnost nových smluv pro Matta Duchena, Ryana Dzingela, Adama McQuaida či Keitha Kinkaida.

Rangers se od loňského ročníku nacházejí v přestavbě, jejíž úspěšnou realizaci budou mít Davidson a generální manažer Jeff Gorton na starost. Klub už akvizici rodáka z Ottawy oznámil, oficiálně tisková konference se očekává ve středu.

Newyorčané budou mít pod platovým stropem spoustu prostoru k utrácení – až k 20 miliónům – a na draftu mají k dispozici devět voleb, z toho čtyři v prvních dvou kolech. Z celkové druhé volby si zvolí zbývajícího z dvojice Jack Hughes – Kaapo Kakko, další rozhodnutí už budou na Davidsonovi a Gortonovi.

Ironií osudu může s Rangers podepsat smlouvu ruský útočník Artěmij Panarin, poslední dvě sezóny působící v Columbusu, který má v hledáčku kluby z velkých trhů. A mezi nimi Jezdci mají účinkovat jako jeden z favoritů.

Otázkou však je i budoucnost veterána Henrika Lundqvista, který bude ještě příští dvě sezóny brát ročně 8,5 miliónů dolarů. Sedmatřicetiletý Švéd nemá v úmyslu nikam odcházet, dá se však očekávat, že bude postupně uvolňovat prostor pro třiadvacetiletého Alexandra Georgieva. Nový kontrakt rovněž nemá Pavel Bučněvič (omezený volný hráč).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.