bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Návrat intelektuála bez rukavic. Bijec Laraque si zahraje v Norsku, chce zase dávat góly

17. ledna 2015, 10:00

Tomáš Zatloukal

Snad každého půlroku od chvíle, kdy pověsil brusle na hřebík, se objevila spekulace, že se legendární bitkař Georges Laraque chystá k návratu na hokejová kluziště. Všechny bubliny vždy rychle splaskly, a tak se mělo za to, že osmatřicetiletý veterán již nadobro zůstane na odvrácené straně mantinelu. Jenže pak přišla zajímavá nabídka z Norska a "opálený Gretzky s muskulaturou", jak o něm kdysi obdivně napsal časopis ProHockey, přeci jen kývl.

Bývalý ochránce Sidneyho Crosbyho či Jevgenije Malkina podepsal kontrakt na dva mače s třetiligovým klubem Lokomotiv Fana, přičemž zase jednou ukázal své dobré srdce a vymínil si, že bude hrát zadarmo a polovina zisku, který bergenský klub z oněch dvou duelů vytěží, půjde na charitativní účely. Laraque nepřichází do Skandinávie s podobnými choutkami jako jeho arcirival Donald Brashear. Ten se na podzim upsal Forsbergovu MODU a vyrazil do Švédska s jediným cílem: chránit hvězdy holými pěstmi, včetně senzačního junáka Nyladera. "Velký Georges" si chce zase jednou zahrát hokej a plnit roli střelce důležitých branek.

Nesmysl? Možná na první pohled. Laraqueovi, který se po profesionální kariéře věnoval politice (stal se lídrem kanadské strany zelených) a podnikání (prodával umělé ledové plochy), se dokonce i v NHL povedlo nasázet hat trick,  ostatně kdysi byl draftován ve druhém kole, konkrétně na 31. místě. Montrealský rodák, jemuž se se v útlém mládí podařilo vzepřít rasistickým urážkám a posměškům, je poměrně šikovný hráč, byť sám o sobě tvrdí, že "ruce má z betonu". Však na zmíněném draftu 1995 šel na řadu před Marcem Savardem, Michalem Handzušem, Samim Kapanenem, Jochenem Hechtem nebo Janem Hrdinou!

Když před deseti lety zastavila NHL celosezónní výluka, vydal se dobrácký svalovec do Evropy. Upsal se švédskému druholigovému celku AIK Stockholm. Přišel těsně před play-off, protože prý nechtěl nikoho připravit o práci, kterou dotyčný potřeboval více než on, zabezpečený rváč se statisíci dolarů na bankovním účtu. "Nechtěl jsem nikoho okrást o jeho job," vyprávěl Laraque v nedávném rozhovoru, který vznikl ku příležitosti vydání jeho autobiografické knihy "The Story of the NHL's Unlikeliest Tough Guy". Také se mohla jmenovat "O ranaři, který se nerad pral." Šarvátky totiž vždy bral jako své řemeslo, nijak se v nich nevyžíval.

A právě před časem v AIK dostal férovou šanci ukázat, že není bezduchou mlátičkou jako celá řada jeho kolegů. Ve Stockholmu plnil roli kanonýra a 11 góly ve 13 zápasech vystřílel pro tradiční klub, kde v devadesátých letech excelovala česká Blue Line (Otakar Vejvoda, Pavel Patera, Martin Procházka), návrat do Elitserien (dnešní SHL). "Tehdy mě hokej opravdu bavil. Užíval jsem si pocit, když na mě trenér ukázal a řekl, abych šel na led a dal gól," vzpomíná Laraque, který si udržuje obdivuhodnou postavou i bez toho, aby jedl maso. Již několik let je totiž veganem. Kromě masa si tedy zapověděl všechny živočišné produkty, např. mléko či vejce. 

Před bitkou vždy pozdravil a popřál hodně štěstí: 

Přeed 

Neobyčejně chytrý Kanaďan se vrací po téměř pětileté pauze, naposledy nastupoval v roce 2010 za nejslavnější celek světového hokeje Montreal Canadiens. V NHL dohromady odehrál téměř 700 utkání, na rozdíl od jiných těžkých vah nastupoval v play-off a dokonce si dvakrát zahrál ve finále Stanley Cupu (na stříbrný pohár nedosáhl ani s Edmontonem Oilers, ani s Pittsburghem Penguins). Krátce působil v Phoenixu Coyotes, kde zažil Gretzkého éru. "Byl to nejhorší kouč, pod jakým jsem hrál," přiznal. Norsko si vybral díky přátelství s lodivodem Lokomotivu Henrikem Sahlinem, se kterým v sezóně 2004-05 soupeřil o postup do Elitserien.

V kabině se "Big Georges" potká také s českými a slovenskými legionáři: Karlem Vachem, Eduardem Hartmannem a  Jurajem Senkem. Kromě samotného hraní čekají na Laraquea ještě další milé povinnosti, měl by vést vybrané hodiny v hokejové škole Fany.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.