bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Návratnost 76 miliónů? Jedině skrze Stanley Cup. Čas Tampy se krátí

5. srpna 2019, 15:00

Jiří Lacina

Ta smlouva je vysoká, o tom není sporu. Jak už jistě víte, na našich stránkách přinesl první komentář kolega Tomáš Zatloukal, Tampa Bay si zavázala ruského brankáře Andreje Vasilevskiho na osm let. Slíbila mu během nich vyplatit 76 miliónů dolarů. Otázka zní, zda to bylo moudré.

Vyplatí se taková investice?

Pokud bude ruský gólman podávat nadále špičkové výkony, může se jeho 9,5 miliónový roční plat jevit časem lepší a lepší. Platy ostatních musí jít už s ohledem na nezastavitelnou inflaci (pro představu: co jste si v roce 1974 koupili za 5 dolarů, za to dnes utratíte 30) neustále nahoru. Pokud se Tampě podaří vyhrát Stanley Cup, bude obří investice obhájena.

Je to risk, který se může i nemusí vyplatit.

„Když nemáte elitního gólmana, tak ho sháníte. A to může trvat dost dlouho, protože je to vzácná komodita,“ řekl po podpisu smlouvy generální manažer Lightning Julien BriseBois. „Vstupuje do svého hlavního období, nejlepší roky má stále před sebou. Vědomí, že na něj budeme moci sázet příštích devět let, má obrovskou hodnotu.“

Pětadvacetiletý brankář odchytá nadcházející sezónu ještě za 3,5 miliónu podle starého kontraktu. Pak odstartuje nová osmiletá smlouva. První čtyři roky obsahují klauzuli o nevyměnitelnosti, další čtyři je tato klauzule omezena na deset týmů. Rusovou prioritou prý bylo zůstat na Floridě.

Podle některých komentářů proto přijal i mírně „horší“ podmínky, než by asi časem dostal na volném trhu. K těmto úvahám vede zámořské komentátory srovnání s jednatřicetiletým Sergejem Bobrovskim, jenž podepsal nedávno s Floridou sedmiletou smlouvu na 10 miliónů dolarů ročně.

Je to o fous, co si budeme namlouvat. Rozdíl půl miliónu. Nejlépe placený Carey Price v Montrealu bere 10,5 mil. ročně. Čeká se, kolik dostane Braden Holtby, jemuž za rok skončí ve Washingtonu smlouva a jako třicetiletý si zřejmě řekne o poslední, pořádně tučný kontrakt.

„Andrej mohl jít do kratší smlouvy a potom dostat víc na trhu volných hráčů, ale takovou konverzaci jsme nikdy nevedli,“ svěřil světu hráčův agent Dan Milstein. „Chtěl uzavřít smlouvu v Tampě co nejdřív a víc si s tím nedělat starosti. Taky chtěl mít jistotu, že klubu zbudou prostředky na další hráče, které musí podepsat.“

Žrouti platového stropu

Vzdor Rusově velkorysosti, která popravdě měla své hranice, budou mít Blesky brzo problémy udržet hvězdný tým pohromadě. Bez smlouvy je stále třiadvacetiletý Brayden Point, jeden z nejlepších chráněných volných hráčů v lize. Jako v jiných případech se klub ani hráč nikam neženou, rozhodnout se může až těsně před začátkem tréninkového kempu.

Očekávaný příjem Pointa by se měl pohybovat kolem osmi miliónů dolarů ročně. To by znamenalo, že jen Nikita Kučerov (9,5 mil.), Andrej Vasilevskij (9,5), Steven Stamkos (8,5), Victor Hedman (7,875), Ryan McDonagh (6,75) a Point „sežerou“ z platového stropu Lightning přes 50 mil. dolarů.

Pro spoustu hokejistů, včetně Ondřeje Paláta, jemuž končí smlouva za tři roky, to může v nadcházejících letech znamenat pravděpodobný odchod nějakým studenějším směrem. Pro nejlepšího brankáře minulé sezóny a milovníka jógy to znamená o to větší motivaci uspět v play off co nejdřív. Čas tohoto týmu se krátí.

„Základní část nebyla špatná, Vezina Trophy je fajn, nicméně, jak jistě víte, hlavním cílem zůstává Stanley Cup. A já nebudu šťastný, dokud ho nedosáhnu,“ slibuje Andrej Vasilevskij.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.