bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NCAA ovládli studenti Denveru. Hobey Baker Award pro Butchera

9. dubna 2017, 15:30

Matěj Mayer

Vrchol sezony univerzitního hokeje v zámoří letos hostilo Chicago. Do tamní United Center se o tomto víkendu sjely čtyři nejlepší týmy univerzitní NCAA, aby se v rámci takzvaného „Frozen Four“ utkaly o titul národního šampiona. Pozici nasazené jedničky potvrdili studenti z University of Denver, kteří ve finále zdolali Minnesotu-Duluth 3:2 a prestižní soutěž vyhráli už poosmé. Rozhodovalo se také o zisku nejcennější individuální trofeje – Hobey Baker Award. Tu získal denverský obránce a (stále ještě) prospekt Colorada Will Butcher.

Čím dál sledovanější americká NCAA, s tradicí od roku 1948, vrcholí každoročně víkendovou slavností univerzitního hokeje zvanou „Frozen Four“. Čtyři nejlepší týmy se ve vyprodané aréně NHL utkají před zraky tisícovek diváků a skautů o titul. Na akci se vždy představí několik již draftovaných hráčů, množství dalších se snaží týmy NHL přesvědčit, že po nich mají sáhnout. Cestu univerzitního hokeje volí jedinci, kteří dozrávají o něco později, a tak není výjimkou, že kluby NHL zaujmou i hráči o něco starší, než je současný draftový ročník.

Od roku 2009 se povedlo celkem 41 mladíkům, kteří promeškali svůj draftový ročník a působili v NCAA, aby si je mužstva NHL vybrala ve vyšším věku, než je stardardních 18 let. V tomto ohledu se turnaj „Frozen Four“ ukázal velice důležitý v loňském roce. Hned šest hokejistů, kteří se ho účastnili, byli posléze vybráni kluby NHL při draftu 2016 navzdory tomu, že už byli způsobilí pro draft v dřívějších letech.

Lukosevicius rozhodl hattrickem za 7:39

Letošní „Frozen Four“ se uskutečnilo na domovském stadionu Chicaga Blackhawks, kam dorazily týmy University of Denver, University of Minnesota-Duluth, Harvard University a University of Notre Dame. Nejprve byla na programu dvě semifinálová střetnutí, v nichž Denver suverénně porazil Notre Dame poměrem 6:1 a Minnesota-Duluth rozhodla o svém vítězství 2:1 nad Harvardem až gólem v poslední minutě utkání.

» Zámoří není jenom NHL. Poznejte systém amerických juniorských lig

Finalisty se tedy staly nejvýše nasazené celky Denver Pioneers a Minnesota-Duluth Bulldogs, které se v noci ze soboty na neděli utkaly o titul národního šampiona. V chicagské United Center bylo narváno až po strop a vyprodaná hala sledovala prvotřídní univerzitní hokej. Po bezbrankové první třetině se o vzrušení ve druhé části postaral především dosud nedraftovaný mladík Jarid Lukosevicius, který nejprve v čase 24:44 otevřel skóre, aby o šestnáct sekund později náskok Denveru navýšil na 2:0.

Buldoci sice vzápětí korigovali přesilovkovou trefou Alexe Iafalla, ale byl to opět Lukosevicius, jenž vrátil Pionýrům dvoubrankové vedení. Jeho tři góly tak dělilo jen 7 minut a 39 sekund. Denverští drželi bezpečné vedení dlouhou dobu, ale ve třetí třetině nápor Minnesoty nabíral na obrátkách a výsledkem byla branka Rileyho Tufteho na 2:3. I když šli Buldoci odhodlaně za vyrovnáním a téměř dvě minuty zkoušeli hru v šesti, na skvěle chytajícího Tannera Jailleta v brance denverské univerzity si už nepřišli.

Zatímco klub NHL pocházející z Denveru – Colorado Avalanche – strávil letošní sezonu na samém dně tabulky, univerzitní celek ze stejného města tedy vystoupal až na samý vrchol NCAA. Mužstvo studentů z University of Denver si počínalo během sezony suverénně – připsalo si 33 výher, 7 remíz (ano, v NCAA se hraje na remízy) a pouhé 4 porážky. Hráči Denver Pioneers si došli už pro osmý titul, čímž se vyrovnali Severní Dakotě. Nejvýše v historické tabulce je michiganská univerzita, která vyhrála devětkrát.

Za nejužitečnějšího hráče „Frozen Four“ byl zvolen autor hattricku z finálového duelu Jarid Lukasevicius, 22letý útočník, který si tak důrazně řekl o zájem klubů NHL. Zajímavostí je, že tři góly ve finálovém zápase dal naposledy v roce 1993 za University of Maine Jim Montgomery, současný trenér denverských Pionýrů.

» Univerzitní NCAA dobývají české ženy. Je to nejlepší liga, jakou můžeme hrát, říká Vanišová

Opomenout bychom neměli ani další opory Denveru, které pomohly v cestě za titulem. Útočník Troy Terry nahrál ve finále na dvě branky a jeho práva v NHL vlastní Anaheim Ducks. Hvězdou letošního ročníku se stal brankář Tanner Jaillet, jenž ve finále předvedl 38 úspěšných zákroků, a získal trofej Mikea Richtera pro nejlepšího gólmana.

Podepíše Butcher Coloradu, nebo napodobí Veseyho?

V rámci víkendové slavnosti univerzitního hokeje se předávalo také vůbec nejprestižnější ocenění pro jednotlivce. Hobey Baker Award, která se uděluje hráči, jenž prokazuje silný charakter na ledě i mimo něj a vynikající dovednosti ve všech fázích hry, získal kapitán denverské univerzity Will Butcher. Talentovaný obránce patří již od draftu 2013 Coloradu. Nakolik by se však zdálo logické, že 22letý hráč spojí budoucnost s klubem NHL ze stejného města, nemusí být situace pro fanoušky Laviny tak růžová.

Butcher měl údajně neshody s bývalým trenérem Colorada Patrickem Royem a je otázka, jaké vztahy má obránce se současným vedením klubu. Generální manažer Joe Sakic se nechal pro Denver Post slyšet, že Butcherovi hned po finále hodlá nabídnout smlouvu. Zda ji kapitán šampiona NCAA přijme, je ale čistě na něm. Možná se odehraje podobná situace jako loni, kdy Jimmy Vesey odmítl podepsat kontrakt s Nashvillem, a nakonec skončil v New York Rangers. Colorado má výsostné právo na Butchera do 15. srpna.

Vítězové Hobey Baker Award z posledních let

2016 – Jimmy Vesey (Harvard)
2015 – Jack Eichel (Boston University)
2014 – Johnny Gaudreau (Boston College)
2013 – Drew LeBlanc (St. Cloud State)
2012 – Jack Connolly (Minnesota-Duluth)
2011 – Andy Miele (Miami)
2010 – Blake Geoffrion (Wisconsin)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.