bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ne každá pohádka končí dobře. Ottawa vyplatila Ryana ze smlouvy

27. září 2020, 7:00

Martin Schwarz

Vypadalo to jak příběh se šťastným koncem. Útočník Bobby Ryan se v únoru vrátil do NHL po léčbě ze závislosti na alkoholu, hned v prvním domácím utkání vstřelil hattrick. Nejhorší měl za sebou a znovu absolvoval každodenní hokejovou rutinu. Teď však přišla překvapivá zpráva – Senators třiatřicetiletého Američana vyplatili z kontraktu.

Bylo těžké udržet emoce na uzdě. Fanoušci mě neuvěřitelně podpořili,“ dojímal se na konci února před novináři Bobby Ryan. Tehdy významně pomohl k popravě Vancouver Canucks, když nasázel tři góly za večer. Ottawa mu ležela u nohou. Hrdina byl zpátky v plné síle.

Za oddanost hokeji a pevnou vůli v boji se závislostí si dokonce odnesl Bill Masterton Trophy, zcela právem a zaslouženě.

Ve zbytku sezony už tolik nezářil, ale přesto fanoušci Sens s Ryanovou pomocí počítali i pro období 2020/2021. Jenže sedmiletý kontrakt v hodnotě celkem 50.75 milionu dolarů (7.25 milionu ročně) rodák z New Jersey nedokončí.

Ottawa Senators v pátek oznámili, že zbylé dva roky smlouvy vyplatí. Informace zaskočila jak příznivce kanadské organizace, tak samotného Ryana, který si teď musí hledat nové působiště.

Když jsem se tu zprávu dozvěděl, docela mě šokovala,“ nezastíral ve vyjádření na webu nhl.com borec, jehož roku 2005 draftoval v prvním kolem Anaheim. „Ale rozhodnutí vedení chápu. Každopádně neustálá podpora ze strany klubu, zejména za poslední rok, mě často dohnala k slzám. Ottawa bude mít v srdcích mojí rodiny vždy speciální místo,“ pokračoval dojatě.

Bobby Ryan se tak stane neomezeně volným hráčem a může podepsat kontrakt s jakýmkoliv jiným celkem napříč NHL. Už sice není tím obávaným forvardem, který sbíral přes 60 bodů za sezonu, ale stále má co nabídnout.

Ještě víc se přiblíží platové podlaze

Ottawa se zbaví Ryanova sedmimilionového kontraktu, v následujících dvou ročnících bude jeho vyplacená smlouva klubovou pokladnici zatěžovat pouze částkou kolem 3.5 milionu dolarů. V letech 2022 až 2024 pak půjde o 1.833 milionů.

Problém s platovým stropem ale není tím hlavním důvodem, proč dali Senators Ryanovi sbohem. Na výplaty hokejistům mají jednu z největších rezerv v soutěži.

Klub z hlavního města Kanady tlačí pata někde jinde – majitel Eugene Melnyk nedisponuje velkým obnosem k utrácení, jinými slovy mu docházejí peníze. A tak se snaží zbavit na první pohled nevýhodných kontraktů. Je tak dost možné, že Ryan není poslední, kdo mančaft opustí.

Sens se nejspíš v následujících týdnech ještě víc přiblíží platové podlaze a prostor dají (opět) hlavně mladým hráčům, kteří berou spíš statisíce než miliony dolarů. Těžké časy pro příznivce Ottawy pokračují.

Byla radost působit v jednom týmu se všemi kluky, které jsem za roky u Senators potkal. Všechny vzpomínky ve mně zůstanou. Ottawa je mladý výběr, jenž před sebou má světlou budoucnost,“ dodal na rozloučenou Bobby Ryan.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.