bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ne Vegas, ale znovu Florida. Zacelí Dadonov místo po Jágrovi?

7. července 2017, 11:00

David Jahoda

„Dady's home.“ Takhle přivítala Florida Panthers na svých sociálních sítích svého staronového člena. Ruský útočník Jevgenj Dadonov si pro svůj návrat do NHL po pěti letech nevybral nováčka z Las Vegas, jak se všeobecně očekávalo, ale sáhl po nabídce z destinace, kterou už moc dobře zná. V dresu Petrohradu zažil svou životní sezonu a v Sunrise, kde mužstvo Panthers sídlí, doufají, že si formu přenese i za oceán. Panterům by se to totiž sakramentsky hodilo.

Osmadvacetiletý rodák z ruského Čeljabinsku podepsal s Floridou kontrakt na další tři sezony s průměrnou roční gáží 4 mil. dolarů. Dlouho se spekulovalo o tom, že by pro svůj návrat do NHL mohl zvolit mužstvo Las Vegas, kde už před několika týdny podepsali jeho parťáka z útoku v Petrohradu Vadima Šipačjova. Mít tyto dva šikuly, kteří v posledních letech patřili na starém kontinentě k těm nejlepším hráčům, byla pro Golden Knights jistě lákavá nabídka. Před časem se i hlavní kouč nováčka NHL Gerard Gallant nechal slyšet, že by se mu spolupráce Šipačjova s Dadonovem pod jeho taktovkou líbila.

Nakonec ale vše dopadlo jinak. Dadonov, který si v uplynulé sezoně připsal své osobní maximum v bodech (66), gólech (30) i asistencích (36), si plácl s Dalem Tallonem, generálním manažerem Floridy. „Na všech třech mistrovstvích světa, kde jsem byl součástí týmu Spojených států amerických, byl podle mě nejlepším hráčem turnaje. Je naprosto odlišným hráčem, než jakým byl, když do NHL vkročil poprvé,“ řekl Tallon pro webové stránky zámořské televizní stanice ESPN.

Nyní již dvojnásobný držitel Gagarinova poháru s Petrohradem a pátý hráč bodování loňské základní části KHL je s organizací Panthers spjat už od roku 2007. Tehdy si ho Florida vybrala na draftu jako svou třetí volbu (celkově 71.). Následující dvě sezony strávil v KHL ve svém rodném Čeljabinsku, pak se vydal za dobrodružstvím za velkou louži.

Jako dvacetiletý junák v ročníku 2009/10 okusil NHL jen ve čtyřech zápasech, zbytek sezony strávil na farmě. Jenže ani další dva ročníky nebyly o moc lepší. V sezoně 2010/11 to bylo 36 utkání, v té další už jen 15. Pak se Panthers dokonce jeho práv vzdali a poslali je do Caroliny. Tak úplně to ale neznamenalo novou šanci, Dadonov totiž vyměnil jen své působiště na farmě v AHL, v NHL si za Hurricanes nezahrál. Proto se před ročníkem 2012/13 rozhodl pro návrat do KHL, konkrétně do ukrajinského Doněcku.

„Je naprosto odlišným hráčem, než jakým byl, když do NHL vkročil poprvé.“

Za Floridu odehrál Dadonov dohromady 55 zápasů, v nichž zaznamenal 20 bodů (10+10). Tehdy se o místo musel bít, musel si říct o šanci mezi dalšími dravci, kteří bažili po povolání do prvního týmu. Nyní, kdy od Dadonovova debutu v NHL uplynulo víc než sedm let, je ruský hokejista v úplně jiné pozici. Očekává se od něj totiž, že bude patřit mezi tahouny týmu. Lépe řečeno, vedení Panthers s tím tak trochu počítají.

Florida si totiž nechala pláchnout Jonathana Marchessaulta, muže, který za pár drobných (750 tis. dolarů ročně) nastřílel 30 gólů. Jelikož byl během rozšiřovacího draftu nechráněný, Golden Knights po něm bez větších rozmyslů sáhli. K tomu do týmu nováčka ligy výměnou zamířil i Reilly Smith, jenž v minulé sezoně dal 15 gólů, jeho potenciál však je ještě vyšší. K tomu připočtěte 16 tref Jaromíra Jágr a rázem vám v týmu zeje mezera po 61 gólech. Kromě Dadonova Florida přivedla Radima Vrbatu, kterému se povedla uplynulá sezona v dresu Arizony, překvapit by mohli i mladí útočníci Rus Maxim Mamin a Fin Henrik Haapala. Dá se ale předpokládat, že největší nároky se budou klást právě na Dadonova. 

Panarin je inspirací, Plotnikov či Tichonov jako odstrašující případy 

Jeden z lídrů Petrohradu z minulé sezony není zdaleka prvním a určitě ani posledním hráčem z Ruska, který se už v pokročilejším hokejovém věku vydává do NHL. Někdy však v takových případech nastal problém. Někteří ruští hokejisté, kteří měli v KHL nebo dokonce v reprezentaci sborné výsostné postavení, se těžko sžívali s podmínkami, které jim nejlepší hokejová liga světa nachystala. 

Před ročníkem 2015/16 se do NHL vydali například Viktor Tichonov a Sergej Plotnikov. První zkoušel štěstí za mořem už podruhé, podepsal smlouvu s Chicagem, druhý se dohodl s Pittsburghem. Jenže oba si počínali žalostně, shodně pak byli vyměněni do Arizony a před další sezonou se potkali v dresu Petrohradu. Viděli, že jim v NHL zkrátka pšenka nepokvete, a tak se vydali zpět tam, kde o své místo a renomé prakticky nemuseli mít strach.

Podobných případů bylo víc. Pak je tu ale jiná škatulka. Naprosto opačné příběhy než výše zmínění zažili a zažívají Artěmij Panarin nebo Jevgenij Kuzněcov. Pravda, když vstupovali do NHL, bylo jim o několik let méně, než je tomu nyní v případě Dadonova, nebo bylo u Tichonova s Plotnikovem. Jenže jak Panarin tak Kuzněcov byli hvězdami svých týmů v KHL (Panarin v Petrohradu, Kuzněcov v Čeljabinsku) a svou výjimečnost následně potvrdili i v NHL. 

Dadonov rozhodně má kde hledat inspiraci ke svému comebacku do NHL. Oproti krajanům Tichonovovi s Plotnikovem by měl mít podle všeho i lepší výchozí pozici. V zámoří se probírá, že by měl zaujmout místo v první útočné letce po boku Aleksandera Barkova a Jonathana Huberdeaua, kde poslední tři roky válel Jaromír Jágr. Jenže zadarmo nic nedostane. A Tallon a spol. věří, že nepoleví ani ve chvíli, kdy vše nepůjde zrovna podle předepsaných not.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.