bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nečekal jsem, že mi budou tleskat vestoje, překvapilo Petterssona po prvním gólu v NHL

5. října 2018, 11:45

Martin Schwarz

O takové startu možná ani nesnil. Devatenáctiletý útočník Elias Pettersson vkročil do NHL ve velkém stylu. Hned ve svém prvním utkání za Vancouver skóroval a navrch přidal jednu asistenci. Ke vstřelení premiérové branky mu přitom stačilo necelých čtrnáct minut. Aby nebylo radosti málo, na tribunách Rogers Areny mu dojatě tleskali rodiče, kteří synův velký večer přiletěli sledovat ze Švédska.

A byla to paráda se vším všudy. Nejen že se Pettersson uvedl dvěma kanadskými body. Jeho tým si bez větších potíží (5:2) poradil s Calgary Flames, možná až nad očekávání snadno. Důvodů k oslavám tedy fanoušci Canucks měli několik.

„Každý z týmu mi přišel pogratulovat, včetně trenérů,“ zářil v rozhovoru pro server nhl.com jeden z největších talentů, jaké švédský hokej za poslední roky vyprodukoval. „Neočekával jsem, že by mi lidé tleskali vestoje, bylo to něco neskutečného. Mám radost, že u toho okamžiku mohli být všichni se mnou, pomohli mi splnit sen,“ dodal jedním dechem.

Gól pár minut po začátku působení v nejlepší lize světa je vskutku velkou parádou. Kdo ale hbitého Švéda sleduje delší dobu, nebyl zase tolik překvapen. Vždyť celková pětka loňského draftu naposledy ovládla kanadské bodování švédské nejvyšší soutěže (24+32). Eliase Petterssona tam dokonce vyhlásili nejlepším hráčem jak základní části, tak vyřazovacích bojů. Neměl na co čekat, dveře do NHL se mu otevřely rychlostí blesku. Rok po vstupním draftu patří k nadějím organizace Canucks, která prochází přestavbou. Zvláště po odchodu Daniela a Henrika Sedinových budou branky a asistence potřeba jako sůl.

„Před zápasem jsem byl docela nervózní, ale po rozbruslení to ze mě spadlo,“ líčil Pettersson. „Chtěl jsem si celý večer hlavně užít a co nejvíc se jím bavit. První zápas kariéry sehrajete jen jednou, takže hlavně proto, a povedlo se. Musím každopádně poděkovat svým rodičům, bez nichž bych se tak daleko nikdy nedostal,“ pokračoval skromně.

Mladíci skórují

A jak k zelenáčově trefě došlo? Žádný náhodně odražený puk, žádná šmudla. Moc pěkný zásah pro oko fanouška. Pettersson převzal ve středním pásmu přihrávku od Erikssona a po pravé straně uháněl jako uragán na branku Mikea Smithe. Společně s ním do přečíslení dva na jednoho unikal také obránce Derrick Pouliot. Avšak nebojácný mladík vzal zodpovědnost na sebe a střelou zápěstím nádherně vymetl místečko pod horní tyčkou. Gólman hostů neměl sebemenší šanci reagovat.

Že příspěvky mladých hokejistů budou pro Vancouver klíčové, dokázalo již úvodní střetnutí sezony 2018-19. Kromě rodáka ze Sundsvallu mířili do sítě Calgary přesně také Nikolaj Goldobin, Brendan Leipsic, Jake Virtanen a Tyler Motte. Ani jednomu ještě nebylo pětadvacet let. A to mají Kosatky na soupisce i produktivní mladíky Bo Horvata a Brocka Boesera. Na hodnocení, zda se u Canucks začíná blýskat na lepší časy, je hodně brzy. Ovšem aspoň malý náznak tu máme.

„Nezáleží, jestli dá gól někdo z mladíků nebo starší hráč. Pokud budeme pravidelně skórovat a vyhrávat zápasy, nemusíme nic takového řešit,“ tušil správně Pettersson.

Je teprve čtvrtým hokejistou v klubové historii, jenž při debutu v National Hockey League zaznamenal více než jeden kanadský bod. Jestliže mistru světa se švédskou reprezentací vydrží forma a naváže na výkony z prvního duelu, nadělá všem soupeřům řadu starostí.

Šikovnost Eliase Petterssona můžete znovu sledovat už v neděli nad ránem středoevropského času, kdy si Vancouver střihne proti Plamenům odvetu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.