bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nečekaný hrdina Ducks: Šestadvacetiletý Boyle při debutu oslnil čistým kontem

15. února 2019, 10:30

Petr Sumbal

Lepší start do kariéry v NHL, než jaký prožil brankář Anaheimu Kevin Boyle, si můžete představit jen těžko. Ve dvaceti šesti letech dostal šanci, ve kterou už možná ani nedoufal. Rovnou byl přitom za hrdinu, když při svém debutu ani jednou neinkasoval proti Vancouveru a dovedl svůj tým k vítězství 1:0.

Ducks se zatím v této sezóně výsledkově i herně trápí. Nejde jim to hlavně směrem dopředu. Žádný tým nevstřelil v této sezóně méně branek než právě Anaheim (128). A k tomu všemu Anaheim vinou zranění přišel o své první dva brankáře. Vskutku nezáviděníhodná situace.

Jenže ta někdy přináší na světlo nečekané hrdiny, tak jako tentokrát. Díky zdravotní kalamitě v brankovišti Ducks dostal šanci poprvé v životě si zachytat NHL už šestadvacetiletý Kevin Boyle. Draftovaný nikdy nebyl, doteď se pohyboval pouze na farmách. Třetí sezónu hrál za San Diego Gulls v AHL.

Jeho statistiky v rezervním týmu Anaheimu nebyly nijak uchvacující, za třicet utkání si vychytal úspěšnost 90,9 procent. Jenže nebylo zbytí, do branky kvůli zranění Johna Gibsona a Chada Johnsona musel.

Poprvé NHL ochutnal na ledě Philadelphie, kdy naskočil od druhé třetiny a dvakrát inkasoval. Ten pravý debut si ale odbyl až proti Vancouveru, kdy poprvé stanul mezi tyčemi v NHL od začátku zápasu. Debut mu rozhodně neusnadňovala situace, ve které se zrovna Ducks nacházeli. Prohráli sedmkrát po sobě, play-off jim mizelo někde v dáli. Boyle se však nepříznivých okolností nezalekl, naopak se rozhodl chytnout šanci za pačesy.

Celý zápas deptal střelce Vancouveru, předvedl pětatřicet úspěšných zákroků a puk za svá záda nepustil ani jediný. „Když vyrůstáte a jako dítě hrajete hokej na ulici, přesně o tom sníte,“ rozplýval se hrdina a první hvězda utkání po svém úžasném debutu. „Dostat šanci a hned vyhrát první utkání... Ani ty pocity nedokážu popsat.“

Nakonec ale přeci jen své dojmy z utkání dokázal zformulovat: „Vždycky jsem si představoval, jaké by to bylo. Upřímně můžu říct, že to překonalo všechny moje sny.“ Aby ne, vždyť Boyle svým výkonem nejenže přinesl Anaheimu konečně vítězství, ale také se zapsal do historických statistik.

Stal se brankářem, který musel čelit šestému nejvyššímu počtu střel při svém debutu od roku 1995, kdy se začaly tyto statistiky počítat. Také se stal prvním brankářem od roku 1986 starším šestadvaceti let, který dokázal při své premiéře udržet čisté konto. Po Johnu Gibsonovi je teprve druhým gólmanem Anaheimu, který při debutu neinkasoval. Docela slušné, na jeden večer.

Utkání, které bylo pro Kačery zároveň prvním pod vedením Boba Murrayho, rozhodl jedinou brankou už v sedmé minutě Jakob Silfverberg. Ten měl pro Boyla v brance jen slova chvály: „Skvěle začal už ve Philadelphii, kdy zaskočil až za nepříznivého stavu. Působí hrozně klidně a vyrovnaně. Zákroky, které dnes předváděl, byly neuvěřitelné.“

„Měli jsme mu lépe blokovat výhled,“ hledal hlavní příčiny krachu ofenzívy Canucks útočník Vancouveru Bo Horvat. „Myslím, že až moc střel dobře viděl. Chytal skvěle, snažili jsme se ho překonat, ale prostě se nám to nepovedlo.“

A jak vypadá situace s Boylem do budoucna? Nejpravděpodobněji se jeví varianta, že jakmile budou Gibson a Johnson zpátky z marodky, poputuje znovu na farmu a bude čekat na další šanci.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.