bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nedraftovaný a malý. Aaron Dell přesto sbírá zkušenosti v NHL

19. února 2017, 11:00

Martin Schwarz

Není pochyb o tom, kdo je brankářskou jedničkou San Jose Sharks. Naprostou většinu času v brankovišti pro sebe získává Martin Jones, kalifornský hrdina posledních měsíců. I proto jde snadno přehlédnout náhradníka Aarona Della, ve skutečnosti šikovnějšího gólmana, než se na první pohled zdá.

Tak schválně, kdo z vás jej před premiérou v nejlepší soutěži světa znal? Ještě v minulé sezóně nastupoval pravidelně za tým z AHL San Jose Barracuda a čekal na šanci. Ostatně jako většinu své kariéry. Aarona Dell, sedmadvacetiletý Kanaďan z Alberty, neměl cestu do NHL vydlážděnou už jen proto, že nebyl nikdy draftován. Sen o působení mezi hokejovou smetánkou nicméně nevzdal.

Do podvědomí začal poprvé výrazněji vstupovat počínaje ročníkem 2012-2013, tehdy chránil branku Allen Americans, klubu působícího v CHL. Než podepsal první kontrakt s organizací National Hockey Leauge, pořádně se načekal. Zato může zúročit zkušenosti, které stihl během působení v nižších ligách sesbírat. Když potom poprvé naskočil za Žraloky, málo co jej překvapilo.

Jsou to pouze spekulace, ale kdo ví, jak by na tom muž narozený roku 1989 byl, kdyby působil u týmu, který dává své gólmanské dvojce větší prostor. Více času než Martin Jones strávil tuto sezónu mezi třemi tyčemi pouze edmontonský Cam Talbot. Takže když už Dell dostane možnost hrdinu loňského play-off v San Jose zaskočit, musí vyšponovat výkony pořádně vysoko. „Nejdříve je třeba získat zkušenosti na nižší úrovni. Zjistit, jak vše v NHL funguje, poznat více život na cestách. Potom mohu udělat krok směrem vzhůru,“ sdělil serveru nhl.com brankář, jenž má v Kalifornii smlouvu do konce období 2017-2018.

Stačí pohledět k některým jiným mančaftům, kterak se s gólmany číslo dva trápí. Toronto Maple Leafs, Boston Bruins nebo Edmonton Oilers náhradní lapače puků buď vyměnili, nebo je rovnou poslali do nižší soutěže. Žraloci takový problém řešit nemusí, Aaron Dell vyčapal sedm vítězství a v základní hrací době prohrál pouze třikrát. Navzdory faktu, že nechytá vůbec pravidelně a nemá tak příležitost udržet se v tempu.

„Vždycky jsem si uvědomoval, že brankáři zrají o něco déle, takže jsem na sobě pořád pracoval. Hlavní bylo nepřemýšlet moc o šanci na draftování a tom, že jsem menší,“ pokračoval Kanaďan. Právě výška (přesněji poměrně malý vzrůst) mu dlouho házela klacky pod nohy. Údaj o velikosti 183 cm se stal velmi pravděpodobně hlavním důvodem, proč po něm nikdo z třicítky klubů NHL na výběru talentů nesáhl.

Což sice Della omezilo, on však hledal především klady. Postupně zjistil, že jako draftovaný by neměl tolik svobody. Například by na první start v NHL vyčkával do doby, než se některý z brankářů prvního týmu zraní. Zatímco jiní v jeho pozici (ti draftování) netrpělivě vyhlíželi den, kdy konečně zasáhnou do nejlepší ligy světa, rodák z Airdrie využil pomoci hned několika trenérů a vsadil vše na jedinou kartu – víc hlav víc ví.

„Od každého kouče, pod kterým jsem působil, jsem se snažil naučit kousek,“ vysvětluje maskovaný muž oblíkající trikot San Jose. Mezi hlavní tváře, jež ovlivnily jeho vývoj, zahrnuje mimo jiné slavného Jevgenije Nabokova. „Každý má něco, co mohu zužitkovat. Snažím se veškeré poznatky namixovat dohromady a ve výsledku z nich utvořit jeden kvalitní produkt.“

„Když dostanu gól do horní poloviny branky, lidé vždycky řeknou, že jsem moc malý,“ vrací se Dell ještě na okamžik ke své výšce. „Ale ve skutečnosti na tom dlouho pracuji. Navíc, pokud jsem povyjetý z brankoviště, dokážu výšky využít stejně jako větší brankáři při zákrocích o pár kroků blíže k zařízení.“

Aaron Dell vychytal další vítězství v neděli nad ránem proti Arizona Coyotes. Martin Jones tak může aspoň chvíli odpočívat a šetřit síly na nejdůležitější část sezóny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.